Вісті з фронтів. 30.09.2023

Костянтин Машовець

Сьогодні на численні прохання розклад по чорноморському флоту рф (чф-у).

Після того, як до російського військово-політичного керівництва нарешті дійшло, що під час війни складається, м’яко кажучи, парадоксальна ситуація, коли країна практично без флоту трощить і наносить відчутні втрати морському елементу країни, яка має значний, за місцевими мірками, звичайно, флот на Чорному морі, воно, я так розумію, вирішило, образно кажучи, “вигнати його у море”, щоб він кінець кінцем почав воювати.

Отже, наскільки я розумію, перед командуванням російського флоту на Чорному морі зараз стоїть цілий ряд завдань, які воно вимушене вирішувати “за будь-яких обставин”, в тому числі навіть в умовах загрози ураження свого корабельного складу відповідними засобами ЗСУ, зокрема:

– нанесення ударів крилатими ракетами морського базування (КРМБ) типу 3М-14К/3М-14Т (3М-14КЭ/3М-14ТЭ) “Калибр” по об’єктах на території України;
– контроль надводної, підводної та повітряної обстановки у північно-західній, західній та південно-західній акваторіях Чорного моря та його центральній частині, а також над морським цивільним трафіком в цих районах;
– прикриття з моря важливих у стратегічному сенсі об’єктів і ділянок суходолу та районів морської акваторії (Керченський міст, порти та нафтоперевалочні пункти як у Криму, так і на північно-східному узбережжі моря, контроль Азовського моря);
– переміщення предметів матеріально-технічного забезпечення (МТЗ) в інтересах забезпечення угрупувань військ в Південній операційній зоні;
– те саме завдання в інтересах угрупування військ у Сирії;
– участь у ПВО та ПРО в районах та пунктах свого базування й розгортання власних сил і засобів.

І ще цілий ряд завдань та “нагальних потреб”, в яких задіяні сили й засоби чф-у.

Після перегрупування частини своїх сил і засобів із пунктів базування (ПБ) у західний та південно-західній частині окупованого п-ва Крим у ПБ його південно-східній частині та на північно-східному узбережжі Чорного моря воно таки приступило до активного використання свого корабельного складу у рамках виконання цих завдань. Тому на даний момент значне корабельне угрупування чф-у знаходиться безпосередньо в морі.

Окрім того, очевидно, що командування чф-у одночасно з цим вимушене досить активно задіяти свої судноремонтні потужності задля ремонту та технічного обслуговування цілого ряду одиниць свого корабельного складу, в тому числі з розряду бойових кораблів, зокрема носіїв КРМБ та керованої ракетної зброї (КРЗ).

Тому варто подивитися, де, які кораблі знаходяться й що вони там роблять станом на вечір 29.09.2023 р.

Отже, у Чорному морі:

– 2 фрегата проекту 11356Р “Адмирал Макаров” та “Адмирал Эссен” знаходяться у 18 милях на південний захід від м. Гєлєнджик. Явно перебувають у визначеному позиційному районі в готовності до запуску КРМБ;
– 2 малі ракетні кораблі (мрк), за нашою класифікацією – корвети проекту 21631 “Буян – М”, – “Грайворон” та “Вышний Волочек” – у ПБ Новороссийск. Очевидно, завантажуються. Тим же самим і там же, скоріше за все, займаються й 2 дизель-єлектричні підводних човни пр. 636.3 “Варшавянка” – “Великий Новгород” та “Старый Оскол”, ще одна депч пр. 636.3 “Колпино” знаходиться у ПБ Новороссийск на ремонті.
– 1 мрк пр. 21631 “Буян-М” “Ингушетия” у ПБ Феодосія. Там же знаходиться патрульний корвет (пк) пр. 22160 “Павел Державин”, очевидно, готуються до виходу у позиційній район південно-східніше п-ва Крим, а також 2 протичовнових корвети пр. 1124М “Ейск” та “Касимов” готуються “на службу” в районі Керченського мостового переходу.
– 1 мрк пр. 22800 “Циклон” у порту м. Сухумі, мета перебування, ймовірно, – “демонстрація прапора” у “проблемному районі” та контроль ситуації у південно-східній частині моря.
– 1 мрк пр.22800 “Аскольд” у ПБ Керч, очевидно, для підсилення ППО\ПРО в районі Керченского мостового переходу. Там же на ремонті перебуває патрульний корвет пр. 22160 “”Сергей Котов”.
– Оперативне корабельне угрупування зі сторожевого корабля (ск), за нашою класифікацією фрегат пр. 1135М, “Пытливый” та 2 патрульних корвети пр. 22160 “Василий Быков” та “Павел Рогачёв” – у 88-89 милях на північ від турецького порту Зонгулдак. Очевидно, “контролюють” морський трафік у південно-західній частині Чорного моря та в районі Босфору.
– Середній розвідувальний корабель (срзк) пр. 864 Меридиан “Приазовье” – в 13 мілях на південь від мису Меганом, очевидно, займається РЕБ-ом у рамках прикриття з південно-західного напрямку Керченського мостового переходу та шляху до північно-східного узбережжя Чорного моря.
– Ракетний катер (рка), за нашою класифікацією ракетний корвет пр. 1234, “Буря” – у 17 милях на південний схід від мису Тарханкут, очевидно, або у раділокаційному дозорі (рлд) з північно-західного напрямку від ПБ Євпаторія та ПБ Севастополь, або просто в дозорі від КР та ударних БПЛА, а також швидкісних безекіпажних катерів-брандерів.
– У тому ж районі, у 8 милях на південний захід від озера Донузлав знаходиться ще один ракетний корвет противника пр. 12411 “Набережные Челны”, судячи зі всього, з тим же завданням. Очевидно, після суттєвого “прорідження” ЗСУ системи ППО противника та його засобів моніторингу надводної та повітряної обстановки на цьому напрямку командування чф-у вирішило самостійно “хоч чимось” прикритись.
– У ПБ Севастополь (головна база чф-у) на даний час перебувають: депч пр. 877В Палтус “Алроса, ск (фрегат) пр. 1135 “Ладный”, корвети пр. 1124М “Поворино” та “Муромец (ремонт на 13-у срз) і срзк пр. 18280 “Иван Хурс”, очевидно, з самих різноманітних причин. Ймовірно, всі чотири “по техническим причинам” поки не в змозі бути задіяними у виконанні поставлених завдань, не кажучи вже за “Муромца”, якого ремонтують.
– Ще 2 ракетних кораблі на повітряній подушці (ркпп), по нашому ракетних корвети пр. 1239 “Самум” та “Бора” – також у ПБ Севастополь (обидва в ремонті на 13-м судоремонтном заводі).
– Щодо великих десантних кораблів (ВДК); 4 кораблі у ПБ Новороссийск, ще 4 у ПБ Севастополь (1 із них у ремонті, 1 – в “очікуванні ремонту”). Ще 2 у ПБ Феодосія, один у порту, інший стирчить на зовнішньому рейді, якщо не помиляюсь, пр.1171 “Орск”.
– У ПБ Севастополь також знаходяться ракетні корвети пр. 12417 “Шуя” та пр. 12411 Молния “Ивановец”, очевидно, готуються змінити свого часу “Бурю” та “Набережные Челны” у позиційних районах на північний захід від ПБ Севастополь.
– Мінно-тральні сили чф-у також базуються у відповідності з нагальним потребами – морський тральщик (мтщ) пр. 266МЭ “Валентин Пикуль” – у ПБ Новороссийск, а інші – пр. 266М “Ковровец”, “Иван Голубец”, пр. 12660 Рубин “Железняков” та пр. 02668 Агат “Вице-адмирал Захарьин” – у ПБ Севастополь, явно несуть “охорону водного району”. Базові тральщики (бтщ) пр. 12700 Александрит “Иван Антонов” та “Георгий Курбатов” там же.
– Решта корабельного складу чф-у, включно з бойовими кораблями (катерами), в тому числі зі складу протидиверсійних сил і засобів, а також десантних (амфібійних) сил і судна забезпечення, розподілені по двох основних ПБ – Севастополь та Новороссийск, за виключенням рятувального буксиру пр. 22870 “Профессор Николай Муру”, який ошивається у Феодосійському порту на випадок, якщо щось українське ударне залетить або зайде у ПБ Феодосія.

Окремо варто сказати про корабельні угрупування чф-у (й не тільки його) розгорнуті в Азовському та Середземному морях.

1) На Азові:

– 2 протидиверсійних катери пр. 21980 “Курсант Кировец” та “Суворовец” знаходяться в районі Керченського мостового переходу у 3-5 милях на північ і південь від нього, очевидно, виконують завдання з ПДО та боротьби з швидкісними безекіпажними катерами-брандерами ЗСУ.
– 3 артилерійських катери пр. 1204 Шмель – у ПБ Тємрюк, очевидно, в разі потреби вони будуть задіяні у північного узбережжя Азову для вогневої підтримки військ\сил у якійсь ключовій точці його, наприклад, в районі Маріуполя або Бердянська.
– 1 корвет пр. 1124М “Суздалець” у 13 милях на північ від Керченського мостового переходу, ймовірно, має завдання з посилення ППО (ударні БПЛА та крилаті ракети\КР) самого мостового переходу.

2) У Середземному морі околачуються наступні сили й засоби:

– ракетний корвет пр. 21631 Буян-М “Орехово – Зуево”,
– корвет пр. 20380 “Меркурий”,
– депч пр. 636.3 Варшавянка “Краснодар”,
– малий морський танкер (ммт) пр. 03182 “Вице-адмирал Паромов”,
– бтщ пр. 12700 “Владмир Емельянов”,
– срзк пр. 861М “Кильдин”,
– морський буксир (мб) пр. 23470 “Сергей Балк”,
– ну й цілий набір катерів – пр. 21980 “Кадет”, “Юнармеец Крыма”, пр. 03160 – “П-345” (він же “Буевлянин”) та шведського виробництва пр. IC16MII “П-835”.

Окрім того, від російського балтійського флоту (бф-у) там же ошиваються:

– срзк пр. 864 “Сергей Татищев”,
– мб пр. 714 М-119 “Яков Гребельский”,
– середній морський танкер (смт) пр.160 “Ельня”,
– плав-майстерня (пм) пр. 304 “ПМ-82”.

Ще є дуже “хитрий” корабель вс “Ursa Major” (по суті, військовий транспорт, суховантажний корабель), таскає в Сирію та з Сирії російський військовий крам, а також є середній танкер “Язь” (однотипний із “підбитим” танкером “Сиг”).

Обидва зараз пройшли Босфор і тащаться на ПБ Новороссийск. Обидва, як ви розумієте, шановні читачі, є “законной военной целью”. Тому, думаю, оте російське “оперативне корабельне угрупування” (або принаймні якась його частина), яке “треться” біля Зонгулдака, ймовірно, візьме їх під “охорону та оборону” й сформує на переході відповідний конвой.

 

На заставці: Російські військові кораблі, знищені ЗСУ. Фотоколаж: Крим.Реалії
«Copyright © 2020 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Крим.Реалії (Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода)»

Автор