Санкції на часі. 30.09.2023

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 30.09.2023.

1. Витрати бюджету росії на утримання путіна збільшать на 20%.

– У найближчі три роки утримання путіна коштуватиме росіянам понад 589 млн доларів, що більше на 20% порівняно з попереднім трирічним бюджетом.

2. Стеля цін на російську нафту працює не так, як хотілося б, заявила міністр фінансів США Джанет Йеллен.

«Росія витратила багато грошей, часу та зусиль, щоб забезпечити послуги з експорту своєї нафти. Вони поповнили свій тіньовий флот, забезпечили більше страхування, і така торгівля не обмежена граничними цінами», – сказала Джанет Йеллен.
– Йєллен зазначила, що важко точно сказати, який чистий прибуток росії від постачання її нафти, оскільки країна тепер платить і за багато супутніх послуг.
– Проте коаліція G7 готова «згодом розглянути питання про те, чи є способи зробити цю політику більш ефективною».

3. Обсяг товарів, які їдуть з Китаю до росії, різко збільшився.

– Це призвело до того, що в росії знаходиться 150 тис зайвих вантажних контейнерів, і залізничні депо насилу справляються з ними.
– З росії до Китаю спостерігається дуже незначний рух вантажів. Це негативно впливає на бізнес контейнерної логістики через великий дисбаланс попиту та пропозиції.
– Результат – обвал вторинного ринку контейнерів у москві.
– Ціна на звичайний 40-футовий контейнер впала з 4 175 доларів у лютому 2022 року до 580 доларів цього тижня.
– За даними Container xChange, ціна на нові контейнери знизилася до 1 450 з 4 309 доларів.

4. Норвегія частково заборонила в’їзд на свою територію автомобілям з російськими номерами — МЗС Норвегії.

– Заборона стосується легкових пасажирських автівок, що мають до дев’яти місць. Для транспортних засобів на десять та більше місць правила не змінюються.
– Тобто на мікроавтобусах та автобусах з російськими номерами перетнути кордон дозволяється, як і раніше.

5. Фінська державна компанія Senaatti-kiinteistot розглядає варіант продажу будівлі російського генерального консульства у місті Турку після завершення строку його оренди 1 жовтня.

6. Міжнародний паралімпійський комітет призупинив членство Паралімпійського комітету росії в організації, але допустив росіян до участі в Паралімпійських іграх 2024 року в нейтральному статусі.

7. Міжнародна федерація лижного спорту та сноуборду зберегла в силі усунення російських та білоруських спортсменів на сезон-2023/24 всупереч рекомендаціям МОК.

Автор