Боєприпаси для допомоги Україні замовили сім європейських країн

Сім країн ЄС замовили боєприпаси за програмою закупівель Європейського Союзу, аби терміново отримати необхідні артилерійські снаряди для України та поповнити власні виснажені запаси.Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

“Сім країн-членів ЄС уже розмістили замовлення на 155-міліметрові боєприпаси за прискореною процедурою EDA. Більше замовлень, наприклад, для поповнення національних арсеналів, можуть бути зроблені найближчими тижнями і місяцями”, – повідомило агентство EDA.

EDA заявила, що угоди ЄС стосуються як цілих снарядів, так і компонентів, таких як запали, снаряди, заряди і капсулі. Крім того, угода охоплює чотири “сучасні вогневі платформи, розроблені і вироблені в Європі … та найбільш використовувані українськими збройними силами”, назвавши їх: французьку CAESAR, польську Krab, німецьку PzH2000 і словацьку Zuzana C/2000.

EDA відмовилася назвати країни або повідомити розмір замовлень, посилаючись на те, що ця інформація є конфіденційною.

У відповідь на запити Reuters Литва і Люксембург заявили, що вони були серед цих семи країн.

Схема вартістю щонайменше 2 мільярди євро була створена в рамках плану ЄС, розпочатого в березні з метою постачання в Україну мільйона снарядів і ракет протягом року. Замовлення, розміщені в рамках контрактів, укладених Європейським оборонним агентством (ЄОА), стосуються 155-мм артилерійських снарядів – одного з найважливіших видів боєприпасів в російсько-українській війні.

Досі оборонні закупівлі були переважно прерогативою 27 окремих урядів країн-членів ЄС.

Розмістивши замовлення, ці країни матимуть право на відшкодування з фонду ЄС, Європейського фонду миру, витрат на боєприпаси, закуплені для України – хоча Люксембург заявив, що не буде просити про це.

Як повідомляв Укрінформ, НАТО має рамкові контракти на боєприпаси на суму 2,4 млрд євро, які охоплюють 155-мм артилерію, протитанкові керовані ракети та боєприпаси для основних бойових танків. Це допомагає країнам-членам поповнювати запаси, поки вони допомагають Україні.

Джерело

Автор