«За святую правду-волю розбойник не стане» (відео)

Володимир В’ятрович

На маргінесі обговорень чудового фільму «Довбуш» знову почув – кіно про бандита! Козаки, гайдамаки, опришки, повстанці не герої, а просто злочинці.

Ця теза періодично виринає в дискусіях про наше минуле. Причому нерідко її завзято відстоюють люди, які вважають себе українськими патріотами.

Ну бо ж усі вищеперелічені порушували закони, вбивали і забирали чуже, тому цілком нормально, що влада переслідувала їх, ув’язнювала і страчувала.

От тільки влада була не наша, тому те, що вона робила, прикриваючись нею ж написаними законами, було по суті тим же грабунком і вбивством.

Коли ця чужа влада все контролює, якраз вбиваючи її представників чи колаборантів, позбавляючи ресурсу, який забезпечує її функціонування, можна їх ослабити і, врешті, перемогти. Тому саме це і роблять нині учасники опору на тимчасово окупованих Росією теренах.

Так, опираючись на архівні документи, можна багато розповісти про злочинну діяльність Довбуша, Кармелюка, Чучупаки, Шухевича. Бо ці документи створювала та сама чужа влада, бо лише вона мала можливість створювати архіви і зберігати в них своє бачення нашого минулого. Українці ж свою пам’ять про таких людей могли зберегти і передати лиш у піснях, легендах, віршах.

Тому у нашому фольклорі так багато про наших героїв – козаків, гайдамаків, опришків, повстанців.

«”Гайдамаки не воины
– Розбойники, воры.
Пятно в наший истории…”.
Брешеш, людоморе!
За святую правду-волю
Розбойник не стане,
Не розкує закований
У ваші кайдани
Народ темний, не заріже
Лукавого сина,
Не розіб’є живе серце
За свою країну».
© Тарас Шевченко «Холодний яр»

 

На заставці: кадр із фільму “Довбуш”

Автор