«За Незалежність треба боротися щодня» – Порошенко (відео)

Петро Порошенко

Незалежність не дається раз і назавжди. За неї треба боротися щодня.

Свою незалежність ми виборюємо на полі бою вже 10 рік поспіль. Нас не зламала ні чисельність ворога, ні його лють. Ми сильні, ми єдині. І у нас є Збройні Сили України — наша опора та надія.

Тому ми переможемо.

До Дня Незалежності Телеканал “Прямий” зробив сильний фільм про боротьбу, який вартий вашої уваги. Не маємо права забути нашу історію та Героїв, які віддали життя за Україну.

 

Порошенко розповів, в якому стані була українська армія на початку російського вторгнення в 2014 році

До 2014 року продовж десятиліть в Україні розпродувалися сотні одиниць воєнної техніки та озброєння. Про це розповів Петро Порошенко в інтервʼю для документального проекту «Шлях воїна».

Він зауважив, що отримав у спадок як пʼятий Президент і Верховний Головнокомандувач ЗСУ кількатисячне військо, не забезпечене нічим.

«Я згадую виступ тодішнього міністра оборони, адмірала Тенюха у Верховній Раді, коли він сказав, що на всі Збройні Сили України боєздатними є менше 6 тисяч осіб бойового складу. Решта – не існує і небоєздатна. Я мав уже інформацію з перших днів свого перебування на посаді Верховного Головнокомандувача – жахливі цифри. І я не впевнений, що всі їх чули або розуміють», – зауважив він.

«За десять років перед моєю інавгурацією в Україні було продано 830 танків. Уявіть собі якби ми їх зараз мали. Причому продавали найкращі танки, бо покупці мали можливість їх обирати за хабарі», – зазначив Порошенко.

«За десять років було продано 715 БТРів і БМП. Уявіть, якби вони були на 24 лютого, або на червень 2014 року. Уявіть собі, що було продано більше 200 гелікоптерів – на ходу, відремонтованих – розпродано. Більше 200 літаків – винищувачів, штурмовиків, бомбардувальників», – розповів він.

«Було продано більше 6 тисяч автомобілів, які зараз ми з такими потугами забезпечуємо в Збройні Сили», – додав Порошенко.

«Було розграбовано, розпродано і знищено бойовий потенціал України. Так ми вступили у війну», – наголосив п’ятий Президент України.

Він підкреслив, що з перших днів нападу росії українські добровольці поїхали на фронт.

«Це була просто хвиля добровольців, які прямо з Майдану пішли до частин Збройних Сил України, Національної гвардії, і своєю рішучістю і часто-густо з голими руками зупинили агресію», – сказав Порошенко.

«На кінець травня Донбас був окупований, захолений і української влади там не було. Крим був захоплений, української влади там не було. Я це знав дуже добре, бо і в Сімферополі, і в Севастополі бачив все на власні очі. Дев’ять областей, коли я був обраний, були під ударом. Одеса, Миколаїв, Херсон, Запоріжжя, Дніпро, Донецьк, Луганськ, Харків – це був мінімум те, де мав бути в офіційних кордонах проект «новоросія». Вже був «парламент» «новоросії» на чолі з Царьовим, вже були уряди «новоросії», прапор «новоросії», гімн «новоросії» і проект указу путіна про визнання «новоросії». От така була, хочу нагадати, ситуація», – згадує Порошенко події 2014 року.

«При цьому немає зброї. Знаєте, скільки грошей було на рахунку в казначействі? Нуль. Хтось каже було три, чотири мільярди. Ні, бо виплати, які ми мали здійснити протягом наступних трьох місяців, перевищували залишки золото-валютних резервів. Не було за що купляти», – сказав п’ятий Президент України.

Він також розповів про свою зустріч і розмову у Варшаві із президентом США Бараком Обамою. «Розмова була дуже відверта. Він сказав, що у нас є величезні труднощі давати вам будь-яке озброєння і ми не можемо вам його дати. Тому що за тією інформацією, яку ми маємо до вашого обрання, ви не маєте Збройних Сил. Половина з них – це слова Обами – є агентами фсб, а половина з них є корупціонерами. Але і ті, і ті будь-який зразок озброєння через добу буде доставлений до москви. Таке було ставлення, сприйняття партнерів», – зауважив він.

«Те, що ми тоді зупинили росіян – це мужність військовослужбовців, талант командирів і рішучі дії української держави», – наголосив пʼятий Президент.

Джерело

 

Порошенко розповів, що буде вважати перемогою України

Петро Порошенко переконаний, що окрім звільнення української землі для перемоги над росією Україна має вибороти членство в НАТО та ЄС, щоб припинити будь-які мрії божевільного диктатора знову напасти на нас. Про це він сказав у фільмі «Шлях воїна».

«От що таке – війна закінчилася? Чи це може український прапор над Кремлем? Було б добре. Але не одразу. А може звільнення всієї української території включно з Кримом? Звучить гарно. А скажіть мені, коли ми звільнимо українську територію включно з Кримом, у нас що – будуть інші росіяни? І ці росіяни не будуть нас обстрілювати, не будуть створювати загрози для того, щоб через рік, два, п’ять знову на нас напасти? А ми знову будемо віддавати життя найкращих українців, щоб врятувати себе і Європу», – зазначив він.

«Отже, звільнення української території – це є необхідне, як кажуть в математиці, але не достатнє. Що треба для того, щоб цього було достатньо? Нам треба перемога в мізках, в головах. І нам треба членство в НАТО, щоб НАТО зупинило будь-які прагнення і мрії божевільного диктатора знову напасти на Україну», – підкреслив п’ятий Президент України.

«А що таке членство в НАТО? Як сказав Ландсберґіс (Вітаутас Ландсберґіс – перший голова Парламенту незалежної Литви після відокремлення її від СРСР (1990), членство в НАТО для Литви – це життя. Це 100% вірно і для України. Але, додав Ландсберґіс, членство в ЄС – це гарне життя. І після того, як ми виграємо життя, нам треба виграти гарне життя», – наголосив Порошенко.

Джерело

Автор