А нахіба взагалі парламент, якщо є уряд?

Ростислав Павленко

Прикриваючись воєнним станом, влада протягує узаконення авторитаризму. Дуже популярна версія: а нахіба взагалі парламент, якщо є уряд?

Парламент забагато віддає на Кабмін. А потім читаємо матеріали розслідувачів про корупційні оборудки, за які ніхто не несе відповідальності. Тому ВР має не лінуватися визначати правила сама.

Остання ілюстрація – питання умов навчання українців з тимчасово окупованих територій. Це питання прав людини. Їх за визначенням має регулювати парламент, а не виконавча влада!

«Слуги» внесли до парламенту проект закону №9591 «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України».

Чотири сторінки документа можна звести до однієї фрази: «кого і на яких підставах допускати до навчання, вирішує Кабінет Міністрів України».

Натомість питання освіти, яке стосується і прав людини, і національної безпеки, потребує регулювання на рівні закону. Парламент повинен визначити рамку, за якою визначатиметься:

– за якими спеціальностями можуть навчатися громадяни з тимчасово окупованих територій, і навчання з яких спеціальностях може зараховуватися в Україні;
– хто і на яких підставах проводитиме атестацію таких громадян;
– як виставлятиметься бар’єр у питаннях безпеки і при тому забезпечуватиметься право громадян на українську освіту;
– як гарантувати права українських учасників бойових дій і їхніх дітей, особливо зважаючи на те, що абітурієнти з ТОТ також мають переваги (у силу прийнятих після 2019 інших законів);
– як задіяти заклади освіти, які виїхали з тимчасово окупованих територій і повинні бути підтримані у місці тимчасового розташування, а після деокупації території на місці традиційного розміщення?

Всі ці питання мають знайти відповіді до ІІ читання.

Автор