32 роки відновлення Незалежності (відео)

Валерій Залужний

Країна нескорених, непохитних, незламних!

Країна гордих, героїчних і хоробрих.
Де свобода і гідність завжди були ключовими цінностями.
Вільна країна.

Це факти, об які розібʼються ворожі задуми.

З Днем Незалежності, Україно!


Петро Порошенко

Україна. Державність. Герої. Мужність. Перемога. Безпека. Майбутнє…

Ті слова, за якими мільйони сенсів, подій, відчуттів, і, на жаль, — безліч життів.

32 роки Незалежності.

Десятий рік далеко не першої війни московії проти України.

І рівно півтора роки — від початку повномасштабного вторгнення.

Тож ми до болю знаємо, як дорого коштують наші свобода і незалежність.

Ми не раз втрачали свою державу, але остаточно виборемо її зараз — це місія нашого покоління.

Для того, аби збудувати міцний будинок, досвідчені будівничі починають з фундаменту. Цей фундамент ми визначили як армія, мова і віра. Цей фундамент наша команда почала класти в 2014 році. І те, що звели на ньому, виявилося достатньо міцним, аби країна вистояла тепер. Сталося це завдяки мужності єдиного народу, сильній армії, здатній вбивати ворога. Завдяки ідентичності і мові. Завдяки духові і духовності, нашій вірі.

Безальтернативність АрМоВіру нині усвідомили навіть недавні апологети «какаяразніца». І це добре. Бо будувати далі свій дім нам треба всім разом.

Всім важко. Всі втомилися. Але в такий вже час нам випало жити.

Минулого року Україна захистила саме своє існування. План путіна стерти нас з політичної карти провалився.

Маємо бути гідними викликів. Маємо довести до кінця місію, яку почали в 2014 — зробити Україну вагомим і повноправним членом європейської і євроатлантичної спільноти. Це — унікальний шанс. Подібного більше не буде.

Ми переможемо!
Слава Україні!

* * *

32 роки відновлення Незалежності.

10-й рік російського вторгнення, чергової війни росії проти нашої суверенної і незалежної держави.

1.5 роки після початку широкомасштабного вторгнення. Ця війна назавжди увійде в історію світу як війна за незалежність України.

І кожен з нас до болю знає, як дорого коштує наша свобода. Лише цього тижня — Роботино, Курдюмівка, де учора ми втратили нашого побратима «Сокола». Кожен день Україна платить високу ціну.

Точно знаємо: ми закарбували своє місце на карті. Ми ідемо до військової Перемоги, але до неї ще багато крові, багато поту, багато сліз. Але в нас немає жодного сумніву — ми здолаємо ворога.

І станеться це завдяки мужності єдиного об’єднаного українського народу, сили і міці наших ЗСУ, допомоги партнерів. Завдяки національній ідентичності й мові. Завдяки духу і духовності. Завдяки нашій вірі.

У це вірив Левко Лук’яненко навіть тоді, коли був у набагато гіршому становищі. Коли у цей день зустрічав свій День народження в камері смертників, приречений на страту. Але не було жодної хвилини, коли б він сумнівався.

У це вірив В’ячеслав Чорновіл та інші батьки-засновники новітньої держави. Про них маємо сьогодні згадати. Будучи в безнадійній меншості, вони жодної хвилини не мали сумніву в нашій перемозі.

Тому ця ідея непоборна. Для нас критично важливі віра та впевненість. Віра є — з такими людьми, як українці. І не може не бути. А для впевненості нам потрібен план — чіткий план. І цей план — членство України в Європейському Союзі. І членство України в НАТО. І запорукою цього є присутність тут, у Верховній Раді, наших друзів.

Шкода, що немає уряду — це перший День Незалежності, коли уряд не присутній в залі Верховної Ради. Але я впевнений в тому, що наше головне свято ми відсвяткуємо.

Ми переможемо. Ми будемо членами ЄС і НАТО!
Слава Україні!


Ігор Айзенберг

Новина зі США. 24 серпня 2023. Офіційне повідомлення Білого Дому.

«Заява президента Джо Байдена з нагоди Дня Незалежності України.

Сьогодні народ України вкотре відзначає свій День Незалежності, водночас страждаючи від тотального наступу путінської загарбницької війни за землю та владу (над Україною). Вісімнадцять місяців українські родини живуть під щоденною загрозою російських ракет та в реальності жорстоких атак. Але народ України не зламався.

У цей День Незалежності, так само, як і з моменту початку вторгнення Росії в Україну в 2014 році, відважні українські жінки і чоловіки захищають Україну від зазіхань на фундаментальні принципи, важливі для кожної нації на планеті – суверенітет і територіальну цілісність. Вони вкотре демонструють світові, що свобода варта того, щоб за неї боротися.

Незалежність – це свобода обирати власне майбутнє. Вона безцінна. Щороку 4 липня американці святкують наш День незалежності, який є часом для того, щоб згадати ціну, яку ми заплатили за нашу свободу і всі благословення, що випливають з неї. Тому сьогодні, коли Путін продовжує свою жорстоку війну, спрямовану на знищення незалежності України та перекроювання мапи нашого світу за допомогою сили, американці по всій нашій країні стоять разом з народом України.

Сполучені Штати продовжуватимуть нашу роботу разом з партнерами по всьому світу, щоб підтримати здатність України захистити себе від російської агресії, відстоювати основоположні принципи Статуту ООН і допомагати українському народові будувати безпечне, процвітаюче і незалежне майбутнє, на яке він заслуговує.

Наша відданість незалежності України є непохитною і тривалою. Саме тому Сполучені Штати та інші країни G7 оприлюднили минулого місяця в Литві спільну декларацію, в якій пообіцяли допомогти Україні підтримувати збройні сили, здатні стримувати російську агресію в наступні роки, і до якої вже приєдналися понад 25 країн. Разом з нашими партнерами в Європі ми підтримуємо Україну в її боротьбі за свободу сьогодні та будемо допомагати їй у довгостроковій перспективі.

Ми також працюємо з країнами по всьому світу, щоб притягнути російські сили до відповідальності за воєнні злочини та інші звірства, які вони скоїли в Україні. Це включає насильницьке вивезення тисяч українських дітей до Росії. Цих дітей вкрали у їхніх батьків і утримували окремо від їхніх родин. Це немилосердно. І сьогодні ми оголошуємо про нові санкції, щоб притягнути до відповідальності винних у цих примусових переміщеннях та депортаціях і вимагати повернення українських дітей до їхніх родин.

Я щиро сподіваюся, що наступного року українці зможуть відсвяткувати свій День Незалежності в мирі та безпеці, знаючи, як їхня надзвичайна мужність надихнула світ. Нехай День Незалежності України стане нагадуванням про те, що сили темряви і панування ніколи не зможуть загасити полум’я свободи, яке живе в серцях вільних людей у всьому світі».


«Європейська Солідарність»

Дорогі друзі, від імені нашої парламентської команди, вітаємо вас з найголовнішим святом року – Днем Незалежності України!

Вітаю українців всередині країни. Вітаю українців по всьому світу. І прагну, щоб Господь почув наші молитви і приніс нам заслужену перемогу! Надав перемогу Збройним Силам України!

Ми точно переможемо! Бажано якнайскоріше!

Слава Україні!

Героям Слава!


Ростислав Павленко

З нашим днем, українці!
З днем відновлення української Незалежності.

Це день, насамперед, подяки.

Тим, хто захищає Незалежність зараз зі зброєю в руках.
Тим, хто зробив можливим її відновлення 32 роки тому.
І тим, хто боровся за неї упродовж століть.

Це день усвідомлення – того, що держава є «справою рук наших», і від нас залежить, якою вона є і буде.

І це день відповідальності – за те, яким ми зробимо її майбутнє.

Слава Україні!


Володимир Ар’єв

Ми колись станемо справді незалежними! Вигнати окупантів – дуже важливе завдання, але не єдине. Треба звільнитися самим:

  • від совка з вимогою «дай!» замість «створи умови!»,
  • від страху перед владою і її системою,
  • від страху загалом, бо незалежна і вільна людина боїться тільки Бога,
  • від руского міра в головах, який спонукає брехати, красти, давати і брати хабарі та вірити в доброго царя, при якому авось налагодиться,
  • від подвійних стандартів, цинізму і лицемірства, від продажних суддів, прокурорів, слідчих, податківців, митників і далі за довгим списком.

Тоді це свято буде не лише формальним приводом порахувати роки з Дня відновлення Незалежності, тоді ми станемо Незалежними по суті.

А поки що, з 32 річницею.


Олексій Петров

На жаль тоді, в 1991 році, ми майже нічого не зрозуміли! Бо отримали Незалежність як подарунок долі. Просто так впала в руки! Хтось зараз почне згадувати екскурси в історію і буде правий. Але більшості народу ці спогади минулого тоді були не дуже цікаві. Отримали Незалежність та поклали її на шафу. Хоча поряд був приклад країн Балтії, які одразу почали будувати своє безпечне майбутнє. І були праві…

Потім був рік 2003, а саме події на Тузлі. Теж не зробили висновків. І коли Україна в 2004 році вдруге отримала подарунок долі, його спаплюжили політичні чвари. Більше подарунків не буде. Скінчились…

Далі тільки кров і життя десятків тисяч українців, якими тепер виправляються (сподіваюсь, що виправляються) фатальні помилки минулого! І тепер майже для кожного українця цей день значить більше, набагато більше, ніж зайвий привід поїхати на шашлики!

Зі Святом, моя люба країно! З Днем твоєї Незалежності! Дуже вірю в те, що більше ми не будемо робити таких помилок, за які потім треба сплачувати шалену ціну!

Фото автора

Юрій Бірюков

Доброго ранку, кохана! З днем народження! Зі святом тебе!

Парадокс, у тебе сьогодні день народження, а ми ніяк не можемо зрозуміти твій вік. Звичайно, просто вважати, що тридцять два роки. Але чи це так?

Тоді, того 91-го, це було легко і без зусиль. Практично безкровно розвалився СРСР, ми пораділи дивовижному поняттю “незалежність” і безтурботно продовжили жити далі, заколисані розмовами про те, що ми в безпеці. Що США — наш союзник, що Китай — наш союзник, що Європа — наш союзник, а Росія — взагалі брат.

Ми не замислювалися про дурість самого терміну “братні народи”. Ми тоді не могли уявити, що не брат, а боягуз та підлий зрадник живе по сусідству з нами. Ми поблажливо ставилися до безпеки, ми поблажливо ставилися до тих, хто знищував армію. Дуже довго ми навіть зустрічали Новий рік двічі: по москві, а потім уже по нашому часу. І в якийсь момент ми зовсім розслабилися.

А виявилось, що незалежність треба було захищати. А виявилося, що незалежність від Росії треба буде вибороти. І почалася війна. Війна за твою Незалежність.

Ми подорослішали разом із тобою. Ми загартувалися, ми помудрішали. Ну, звичайно, ще не всі, та й не у всіх питаннях. Але ми готові боротися за тебе, ми вже дев’ять років боремося за тебе.

А ще ми пам’ятаємо.

Ми пам’ятаємо пряно-евкаліптовий запах Криму та світанок над морем. Ми пам’ятаємо рожево-масляний запах Донецька та сонце над териконами. Ми пам’ятаємо наших воїнів, які загинули у боротьбі за Незалежність. І струмом по відкритому нерву б’є розуміння того, що у боротьбі за твою Незалежність гинуть твої сини та дочки і ще будуть гинути. Але ти того варта. Незалежність країни, твоя незалежність.

От і думаєш, то скільки ж тобі сьогодні років? Тридцять два чи лише девʼять?

Кохана наша. Рідна наша. Єдина наша. Зі святом тебе!
З Днем Незалежності!

Фото автора

Тамара Горіха Зерня

Друзі, вітаю вас із найголовнішим нашим святом.

Ми завжди знали, що українці особливі. І жили собі спокійно з цим знанням, не намагаючись комусь шось довести і нав’язати. Кому і що повинна доводити нація, яка на цих землях пам’ятає себе тисячоліттями, яка настільки зрослася зі своєю землею і небом, що відчуває їх як продовження себе.

Це зараз всі забігали – ах, українці, ах, подивіться, що витворяють їхні чоловіки і жінки, а як вони воюють, а які у них діти, а пісні, а культура… А як вони приймають рішення, а нікого ж не бояться, та що за нарваний народ, господибожемій…

Світ тільки зараз почав усвідомлювати, як же йому пощастило, що у них є Україна. Країна, яка за три відсотки військового бюджету США угандошила половину російської армії.

Українці, я пишаюсь нами, люблю нас і вірю у нашу перемогу. Обіймаю, найкращі.


Тетяна Кохановська

З минулого Дня Незалежності ціна Незалежності ще суттєво виросла. А порівняно з попередніми роками й поготів. Важко, всім важко.

Але – ми ж розуміємо: росте ціна, росте й цінність.

Росте цінність Незалежності в очах суспільства, фактично, вже виросла до стану безумовної і першочергової. Росте цінність України, і в світі, і в серцях її власних громадян.

Так, важко, але плідна праця, плідна боротьба.
Всіх зі святом!
Слава ЗСУ!

 

Ілюстрація на заставці: Mariia Loniuk

Автор