Це вже стає схожим навіть не на росію, а на Північну Корею (відео)

Сюмар про ситуацію зі свободою слова в Україні: Це вже стає схожим навіть не на росію, а на Північну Корею

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар в ефірі «Прямого» заявила, що влада намагається остаточно зачистити інформаційний простір. Коментуючи чергові спроби тиску на телеканал «Прямий», Сюмар зазначила: «Я багато років свого життя присвятила захисту свободи слова і прав журналістів. Я вам відверто скажу, що за журналістську практику з 1997 року я не пригадую таких абсолютно нахабних спроб зачистити інформаційний простір, які неможливо було б в легітимному полі зупинити».

«Мене просто вразив оцей нічний «пронос», я просто інакше не можу сказати, телеграм-каналів, пов’язаних з Офісом президента, які просто опитування влаштовували, що треба забрати в АРМА «Прямий» канал, націоналізувати його. І нібито там є згода, цього хочуть люди… Це такі прямі погрози, які лунають з анонімних телеграм-каналів, але всі знають, що вони пов’язані з Офісом президента, достатньо контент подивитися, кого вони хвалять і що вони там пишуть про опозицію», – зазначила Вікторія Сюмар.

«Це спроба створити ще один державний холдинг. В управління АРМА, тобто в управління держави, вже був переданий холдинг Курченка, тоді це пояснили, що він мав стосунок до росії, він – зрадник, і тому ці медіа треба передати в управління держави. До речі, вони досі там перебувають. І «Комсомольская правда в Украине», наприклад, вона сьогодні належить державі Україна. Тобто вона не зникла, вона продовжує своє існування», – констатує депутатка.

«Наплодили за оці кілька років таку кількість державних каналів – і канал Рада, і канал Фрідом, і канал Дом, і лишається суспільне мовлення, з державного бюджету фінансується кожен олігархічний телеканал, який сьогодні працює в рамках марафону. Зокрема, телеканал Інтер, який належить проросійському олігарху Фірташу. І до них не виникає жодних питань! А «Прямий» канал вимкнули з цифрового ефіру, фактично він сьогодні залишається тільки в мережі Інтернет, фактично в Ютюбі», – говорить Вікторія Сюмар.

«Це якийсь тотальний абсурд, в якій навіть складно повірити. Ми створюємо вже не росію, тому що там принаймні хоч якісь акціонерні товариства, Газпром щось там фінансує, а тут просто тотально держава хоче мати під контролем всі медіа. Їх не пригнічує тільки російський телеграм, тому що там анонімно можна закидати будь-які оці трешеві меседжі, і їх абсолютно не лякає, що в тому ж телеграмі українці читають всіх, починаючи від Пригожина, закінчуючи найгірших російських пропагандистів. Ніхто не ставить питання про те, що це – загроза національній безпеці. Вони бачать загрозу в опозиційних телеканалах, незалежних телеканалах – і це дуже поганий дзвіночок», – застерігає народна депутатка.

За її словами, це означає, що Україна не готова виконувати позицію щодо забезпечення свободи слова і базових норм демократій, які виставив ЄС перед початком переговорів щодо вступу України.

«І це буде створювати для України серйозні проблеми з Європою. Я думаю, що це точно не подобається українцям, які відверто втомилися від пропагандистського, цензурованого марафону. Сьогодні потрібна максимально об’єктивна, різнобічна інформація, країна сьогодні потребує дискусій щодо суспільно важливих тем. А цих дискусій немає. Якщо вони зникли,то, даруйте, ми будемо більше схожі на Північну Корею, ніж на Європу», – резюмує Сюмар.

Джерело

 

Замість того, щоб ловити корупціонерів і зрадників, влада знову влаштовує вовтузню навколо незалежного телеканалу – Геращенко

Влада знову почала незрозумілу вовтузню навколо телеканалу «Прямий» замість того, щоб займатися реальними корупціонерами, колаборантами і зрадниками. Така поведінка не відповідає стандартам ЄС і НАТО і загрожує демократичним тенденціям розвитку держави. Про це співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко сказала в ефірі «Прямого».

«Ми сьогодні у Верховній Раді порушували питання, що якби у нас існував Комітет свободи слова в парламенті, а не те, що три депутати, очолювані Шуфричем, називаються комітетом свободи слова, то була б відповідна заява щодо того, що у нас три телеканали вже півтора роки вимкнуті з системи Т2, вони не отримують на відміну від олігархічних телеканалів, таких як 1+1 та інші, державного фінансування, і при цьому навколо них ще й ведеться така некрасива вовтузня для того, щоб просто заблокувати їх діяльність», – сказала Геращенко.

«Звичайно, це не відповідає стандартам країни, яка рухається до ЄС і НАТО. Думаю, що й журналісти інших редакцій мають проявляти журналістську солідарність, і суспільство, інакше ми опинимося в суцільному марафоні. Думаю, що це вже починає загрожувати демократичним тенденціям розвитку держави», – наголосила вона.

Геращенко також висловила підтримку колективу телеканалу «Прямий». «Дозвольте висловити слова підтримки колективу «Прямого», проти якого сьогодні в черговий раз розпочалася хвиля незрозумілої вовтузні замість того, щоб займатися реальними злочинцями, колаборантами і зрадниками», – сказала вона.

Джерело

 

Автор