Санкції на часі. 03-04.08.2023

Ростислав Павленко

У мережі ходить перелік постачальників – у обхід санкцій – західних компонентів для російської зброї. Повідомляють, що росія використовує для ракет, дронів, снарядів західні комплектуючі.

От це – тема для серйозної роботи.

Але не для вереску і хайпу. А політики, експерти, діячі громадянського суспільства мають їхати і переконувати. Давати інтервʼю ТАМ. Різним журналістам і блогерам.

Так воно працює. А хайп уже нікого не чіпає. А «обідитись» ми просто не можемо, бо потребу в допомозі партнерів щойно визнав навіть Гетманцев.


Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 03.08.2023.

1. Надходження від нафтогазової галузі до бюджету рф у січні-липні 2023 року знизилися в 1,7 рази і склали 4,193 трлн рублів проти 7,146 трлн рублів роком раніше.

2. Російська промисловість на фоні війни та мобілізації відчуває максимальний рівень кадрового голоду з 1996 року.

– У липні на дефіцит працівників поскаржилися 42% промислових підприємств, ще у квітні на нестачу працівників вказували 35% підприємств.
– Найбільш гостру нестачу кадрів відзначали підприємства промисловості, водопостачання, видобутку корисних копалин, а також транспортування та зберігання.
– Експерти зауважують, що за останні десять років у чотири рази знизився обсяг підготовки спеціалістів робітничих професій.

3. У росії склався гострий дефіцит водіїв-дальнобійників.

– Російським транспортним компаніям не вистачає близько 60 тисяч водіїв.
– У галузі спостерігається катастрофічний брак водіїв вантажівок масою понад 3,5 т (категорія Е). За підсумками зведеного опитування найбільших компаній галузі за п’ять років дефіцит зріс із 15% до 21%.
– На думку експертів, галузі не вистачає 27% кадрів водіїв, через що простоює 18% парку великовантажного транспорту.

4. Постачання автомобілів до росії з Китаю перевищили 1 млрд доларів у червні.

– Відмітка у 1,027 млрд доларів стала рекордом серед усіх місячних поставок із КНР.
– За перше півріччя 2023-го з Китаю було поставлено легкових машин на 4,6 млрд доларів, що в 6,4 рази більше за минулорічний результат.
– Крім того, було відзначено зростання поставок нових шин на 15%, а загалом поставки деталей і комплектуючих для автомобілів за минулий місяць зросли на 11%.

5. Найбільший банк рф попри санкції, отримав рекордний прибуток у своїй історії.

– російський Сбербанк у другому кварталі 2023 року отримав рекордні 380,3 млрд рублів (близько $4,06 млрд) прибутку. Зростання порівняно з першим кварталом склало 6,5%.

6. ЄС розширив санкції проти білорусі для боротьби з обходом обмежень щодо росії.

– Як пояснили в Єврокомісії, йдеться про заборону експорту до білорусі низки чутливих товарів, які мінськ використовує для своєї армії.
– Зокрема, це вогнепальна зброя, боєприпаси, а також товари, які використовуються в авіації та космічній галузі.

7. Імпорт ЗПГ до Європи впав до найнижчого рівня з часів початку війни.

– Згідно з даними відстеження суден, постачання ЗПГ у липні знизилися на 7% порівняно з попереднім роком і склали 8,6 млн. тонн, що є мінімальним показником з листопада 2021 р.
– Це падіння збіглося з падінням базових цін на газ у регіоні, які за цей період впали більш ніж на 80%, що змусило трейдерів ЗПГ зробити вибір на користь поставок до Азії або зачекати, поки ціни знову зростуть.
– В даний час запаси ЗПГ у Європі перевищують середні показники, а попит на нього залишається низьким, проте при підготовці до зими може знадобитися підвищення цін для залучення поставок від конкурентів в Азії.

8. Бельгія затримала танкер, який перевозив російські нафтопродукти.

– У порту Антверпен затримали танкер, який перевозив російські нафтопродукти та входив до флоту найбільшого перевізника російської нафти — компанії Gatik Ship Management, яка з’явилася лише минулого року.
– Затриманий танкер Galatia зареєстрований під прапором Панами.

9. Торгівля ОАЕ з росією різко зросла.

– Нафта та дорогоцінні метали надходять до еміратів, а мікрочіпи та цивільні безпілотники вирушають в інший бік.
– Минулого року ОАЕ включили до списку країн, які не справляються з боротьбою з незаконним фінансуванням.
– У прагненні диверсифікувати доходи від продажу нафти ОАЕ вперше запровадили корпоративний податок, а також відреагували на санкції Заходу, фактично змусивши місцеві російські банки закритися.

10. З 1 серпня Грузія ввела обмеження на експорт і реекспорт до росії автомобілів, зроблених у США.

– Подібні санкції будуть введені на автомобілі, що ввозяться з Європи з 26 вересня, як це передбачено 11 пакетом санкцій проти росії.
– Такі обмеження повʼязані з забороною Євросоюзу від 23 червня постачати в росію автомобілі з об’ємом двигуна понад 1,9 літра, а також усі електрокари та гібриди. Це стосується як нових, так і старих машин.
– За даними Національної служби статистики, у січні-червні 2023 року Грузія експортувала до росії понад 3,7 тис. легкових автомобілів на загальну суму понад $52 млн.

11. Концерн JDE Peet’s (виробник кави Jacobs, L’Or, Tassimo та Douwe Egberts) до кінця 2023 року припинить продаж у росії західних брендів кави та чаю і залишить на цьому ринку лише місцеві марки.

– Гендиректор групи у розмові з інвесторами оголосив, що компанія не йтиме з російського ринку через ризик націоналізації активів або їх передачу третім особам.

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 04.08.2023.

1. Російський рубль продовжить слабшати.

– Вже в серпні курс долара може піднятися до 100 рублів.
– Російська валюта перебуває під тиском через дуже слабкі перспективи платіжного балансу економіки.
– Доходи російської економіки від експорту вразливі до геополітичних чинників: продаж нафти за кордон скорочується через зобов’язання перед ОПЕК+.
– Обсяги експорту газу становитимуть лише чверть від довоєнних — 50 млрд кубометрів, що стане мінімумом з кінця 1970-х років.
– За перше півріччя економіка рф отримала лише $20 млрд профіциту платіжного балансу, а в другому півріччі цей показник зменшиться більш ніж утричі — до $6 млрд. Експерти очікують, що рубль досягне 95-100 руб./$ вже цього місяця.

2. Обсяг готівки в рф у липні поточного року виріс відразу на 388,7 млрд рублів – це в 4 рази більше, ніж було в липні минулого року.

3. Обсяг міжнародних резервів росії скоротився за тиждень на $1,9 млрд (0,3%) до $594 млрд станом на 28 липня.

4. Нафтогазові доходи федерального бюджету росії вийшли слабкими в липні 2023 року, незважаючи на зростання цін на нафту та колапс рубля. З регулярними зборами все погано:

– Податок на видобуток корисних копалин склав $7.4 млрд у липні порівняно із середніми $7.7 млрд на місяць із січня по червень 2023 , тобто на 4% нижче. У липні 2022 – $12.1 млрд дол, у липні 2021 – $8.3 млрд.
– Мита склали $8.1 млрд порівняно із середніми $8.6 млрд із січня по червень 2023, у липні 2022 – $14.1 млрд, у липні 2021 – $10.6 млрд. З січня по липень 2023 року мита зібрали лише на 455 млрд руб в порівнянні з 1.8 трлн руб в 2022 році і 1 трлн руб в 2021 році.
– Податок на видобуток корисних копалин + мита зібрали за січень-липень 2023 4.7 трлн проти 8 трлн руб у 2022, в доларах виходить 59.8 млрд у 2023 порівняно з 111,2 млрд.
– Основа нафтогазових доходів (податок на видобуток корисних копалин + мита) у доларовому вираженні знаходяться на мінімумі з початку 2021 року, причому жодного прогресу не спостерігається.
– Це означає, що весь приріст доходів обумовлений виключно слабкістю рубля, зростання цін на Urals ніяк не відображається на зборах.

5. росія подвоює план витрат на оборону на 2023 рік.

– Російська влада до середини 2023 року витратила весь затверджений на рік військовий бюджет і змушена подвоїти суму, яку планують витратити на армію, кинуту на війну з Україною.
– За перші 6 місяців витрати на оборону склали 5,59 трлн. рублів, або 37% від усіх витрачених бюджетом грошей.
– При цьому в закон про бюджет на весь рік було закладено 4,91 трлн рублів за статтею “національна оборона” – в 1,5 рази більше, ніж роком раніше.
– Новий план річних витрат на оборону становить 9,7 трлн рублів, або $102 млрд за поточним курсом.
– Це майже вдвічі більше, ніж планувалося спочатку, і становить третину всіх закладених у бюджет витрат — 29,06 трлн рублів.
– Сумарно за перше півріччя бюджет витратив 14,97 трлн рублів – на 2,44 трлн рублів більше, ніж роком раніше.
– При цьому 97% додаткових витрат пішли на виробництво зброї, армію та пов’язані з нею статті.
– Тільки на зарплати військовій владі витратили майже 1 трлн рублів за січень червень – на 543 млрд більше, ніж за той же період минулого року.
– Як підсумок: частка військових видатків у бюджеті досягла максимуму за весь час доступної статистики. У період з 2011 до 2022 року росія витрачала на оборону від 14% до 23% бюджету.

6. Обсяг заморожених у Швейцарії російських активів становить $8,6 млрд, – Мінфін країни.

7. США запровадили нові санкції проти наукових установ і громадян рф.

– У списку санкцій США опинилися Інститут загальної фізики РАН, Казанський науковий центр РАН і Інститут фізики твердого тіла РАН.
– Крім того, до списку обмежень внесено двох осіб з росії та ОАЕ, пов’язаних з компанією Vega Strategic Services, а також лідера Чечні Рамзана Кадирова.
– Крім того, в списку вказані два вантажних судна і одна яхта.

8. В Україні арештували активів російських олігархів на майже 190 млрд грн, понад чотири тисячі компаній потрапили під санкції — СБУ.

– Упродовж 2022-2023 років заарештовані корпоративні права та нерухоме майно десятків підприємств, що належать російським корпораціям “Роснєфть”, “Росатом”, “Газпром”, “Ростєх”, “РусАл”, “Група ГМС”, “Татнєфть”, банки тощо.
– Спецслужба сформувала список російського бізнесу, що фінансує війну, і перевіряє кожного фігуранта. Отриману інформацію долучать до кримінальних проваджень для розгляду у міжнародному трибуналі.

Автор