«Батьківщина-Мати» позбулася герба СРСР (відео)

У Києві з монумента “Батьківщина-мати” зняли герб колишнього СРСР, повідомляє Суспільне. У Мінкульті стверджують, що заміна комуністичного символу на Тризуб завершиться вчасно — до Дня Незалежності України, як і планувалося. Водночас МКІП вивчає ідею перейменування монумента.

Про завершення демонтажу радянських символів — серпа і молота — спочатку повідомив у Telegram ексміністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко — саме під час його роботи на посаді очільника МКІП почали реалізацію проєкту з декомунізації “Батьківщини-матері”. Він подякував донорам, проєктантам та будівельникам, завдяки яким ці роботи стали можливими.

Згодом з’явились кадри демонтажу останнього елемента радянського герба — частини стрічки з колосками.

Нарешті вся конструкція символу колишнього СРСР опинилась на землі. На її тлі фотографується бригада робітників, які виконували демонтажні роботи на висоті.

У Міністерстві культури висловили переконання, що до Дня Незалежності України монумент офіційно отримає новий символ – український Тризуб.

“Ми очікуємо, що роботи щодо заміни радянського герба на Тризуб будуть завершені вчасно. До Дня Державного прапора України та Дня Незалежності України ми зможемо порадувати український народ таким важливим та необхідним елементом нашого протистояння в ідеологічній боротьбі з ворогом”, – сказав т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв під час наради з керівництвом Національного музею історії України у Другій світовій війні та підрядниками, яка відбулась 1 серпня.

Металеву конструкцію Тризуба вже виготовили фахівці, проведені відповідні дослідження якості металу.

У МКІП також повідомили, що науковці та громадськість висловили пропозицію змінити й назву монумента. Вчена рада Музею війни вирішила назвати монумент “Україна-мати”.

“Цю ініціативу розгляне Міністерство культури та інформаційної політики”, —зазначили у пресслужбі відомства.

Що відомо про зміну герба на монументі “Батьківщина-Мати”

21 липня 2022 року закінчилось голосування у додатку “Дія” — “Як бути з гербом СРСР на щиті Батьківщини-Матері у Києві”. Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 85% відсотків проголосували за заміну герба СРСР на Тризуб.

Мистецтвознавиця та співробітниця музею історії Києва Катерина Липа в інтервʼю Радіо НВ заявила, що радянський герб технічно неможливо демонтувати. Також вона назвала ідею замінити радянський герб на український тризуб “найгіршим, що можна вигадати”.

У травні 2023 року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив про підготовку проєктної документації щодо зміни герба СРСР на щиті монумента “Батьківщина-мати”, щоб зрозуміти, як краще демонтувати символ Радянського Союзу.

Монумент “Батьківщини-мати” був споруджений у 1981 році, він є пам’яткою науки і техніки місцевого значення. Пам’ятник вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.

30 липня з щита монумента “Батьківщина-мати” у Києві почали демонтувати радянський герб. У перший день робіт зняли частину конструкції вагою 80 кг.

Джерело

 

Фото Ян Доброносов / “Телеграф”

Автор