На порушників антикорупційного законодавства накладено 1,8 мільйона гривень штрафу

З початку року працівники Департаменту захисту економіки Національної поліції склали на посадовців 3307 протоколів за порушення Закону України ” Про запобігання корупції”, з яких 115 відносно суддів. На даний час судами вже розглянуто 1200 протоколів.

Якщо проаналізувати адміністративні протоколи, то посадовці, як правило, порушують вимоги фінансового контролю щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Це невчасно подані декларації про майно і доходи за звітний період, нарахування посадовими особами собі і родичам премій, матеріальної допомоги, а також голосування за надання дозволу на виділення землі на свою або на користь своїх рідних. Наприклад, депутат однієї з міських рад несвоєчасно повідомив НАЗК про зміни у своєму майновому стані, а саме придбання квартири вартістю 2,9 мільйона гривень. А в Полтавській області голова райради також забула повідомити про продаж автомобіля вартістю понад 350 тисяч гривень. На Дніпропетровщині посадовець розголосив інформацію, яка стала йому відома під час виконання службових повноважень, а саме повідомив приватного підприємця про заплановану у нього перевірку.

Адмінвідповідальність за корупційні правопорушення передбачає суми штрафів від 850 до 42 500 гривень. Також в деяких випадках – конфіскацію і навіть позбавлення права займати певні посади на строк до трьох років. Наприклад, суддю з Луганської області визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Зокрема, за несвоєчасне подання без поважних причин декларації на суддю накладено 850 гривень штрафу. А на Харківщині судді доведеться сплатити 1700 гривень штрафу за неповідомлення НАЗК про суттєві зміни у своєму майновому стані.

З початку року співробітники Департаменту захисту економіки Нацполіції склали 3307 адміністративних протоколів. За корупційні правопорушення судами розглянуто 1200 протоколів та застосовано штраф до 782 службовцям, з яких 101 суддя, 408 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад, 158 посадових осіб місцевого самоврядування, 6 – обласних і 11 – районних держадміністрацій, 10 – Державної прикордонної служби та 134 – юридичних осіб публічного права, до 6 застосовано додаткову міру покарання – конфіскацію.

Загальна сума накладених на посадовців штрафів становить 1,8 мільйона гривень.

Джерело