Санкції на часі. 13.07.2023

Ростислав Павленко

Московитів на дно!

Президент США заявив, що не вважає, що війна в Україні може тривати роками. Він зазначив, що на росії “закінчуються потрібні ресурси”.

Щоправда, росіяни в це не вірять і навіть підвищують прогноз зростання ВВП на понад 1%. Однак статистичні викрутаси – одне, а реальність – інше.

Центробанк рф оприлюднив деякі тривожні для держави-агресора факти.

У 2 кварталі 2023 чисте надходження іноземної валюти зменшилося у 14 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Зокрема, за один квартал економіка рф недорахувалась $25 млрд виручки від нафти. Натомість витрати на імпорт підскочили майже на ту ж суму.

Причому ситуація лише погіршується й надалі. У червні виник уже дефіцит валюти. Платіжний баланс пішов у мінус на $1,4 млрд.

Баланс валютних потоків для росії продовжуватиме погіршуватися й надалі у міру того, як енергетичні санкції кусаються дедалі болючіше, а попит на імпорт зростає.

Серед іншого це означатиме і втрату можливостей для фінансування “інфраструктурних проектів” (їхнього аналогу “великого крадівництва”), за допомогою яких кремль сподівався мінімізувати негативний вплив міжнародних санкції на російську економіку.

Експорт у червні впав на 12%. А загалом за перше півріччя 2023 року традиційне для росії перевищення експорту над імпортом зменшилось утричі порівняно з І півріччям 2022 р.

12 липня на кінець дня на московській біржі долар коштував 90,73 рублі (90,93 – на максимумі), євро – 100,03 рублів (100,23 – на максимумі).

На цьому тлі за червень 2023 р. росіяни вивели з російських банків 500 млрд. рублів. Притому близько 100 млрд вивели під час пригожинського “недопутчу” – байдуже, що він припав на вихідні.

Особливість цих показників у тому, що вони напряму пов’язані з реальним самопочуттям економіки. І показують, наскільки справи насправді кепські всупереч запевненням “зомбоящика”.

І далі ж буде.

 

Карикатура: Сергій Йолкін / Радіо Свобода
«Copyright © 2021 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Автор