Вісті з фронтів. 12.07.2023

Костянтин Машовець

Проста констатація, без жодних висновків і оцінок.

1. На Лиманському напрямку командування противника продовжує одночасно з наступальними діями у напрямку Кремінна – Зарічне проводити підготовчі заходи для оперативного розгортання додаткових сил і засобів на даному напрямку. Зокрема, силами визначених підрозділів 59-ї окремої бригади управління (обру) та 179-ї бригади зв’язку (брз) Центрального воєнного округу (ЦВО) було завершено прокладання оптоволоконних ліній зв’язку між ППУ з’єднань 41-ї загальновійськової армії (ЗВА), розташованих в районі с. Красноріченське, м. Кремінна та с. Рубіжне.

Також на цьому ж напрямку передові підрозділи 74-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) противника зі складу його 41-ї ЗВА, посилені як мінімум 2-а танковими ротами, продовжили свої атаки по загальній дирекції Кремінна – Зарічне, намагаючись витіснити передові підрозділи ЗСУ з північно-східних околиць с. Торське. На даний момент в мене немає підтвердженої інформації про те, чи вдалося противнику увійти в сам н.п. чи так і не вдалося.

В районі с. Білогорівка (верхн.) противник проводить перегрупування підрозділів 127-ї омсбр 2-го АК, очевидно готуючись до відновлення атак на село з північно-східного та південно-східного напрямків.

2. На Куп’янському напрямку командування військ противника після досягнення успіху по напрямку с. Куземівка – с. Новоселівське, південніше цієї ділянки, очевидно нарощуючи зусилля, ввело у бій підрозділи 423-го мотострілецького полку (мсп) зі складу 4-ї танкової дивізії (тд), так, тої самої -“Кантеміровської”, 1-ї гв. танкової армії (ТА), по напрямках с. Коломийчиха – с. Стельмахівка, а також с. Кривошиївка – с. Стельмахівка. Крім того, противник по напрямку район північно-західніше с. Куземівка – с. Берестове ввів у бій підрозділи 1431-го мсп ТрВ.

Найбільш ймовірна мета – створення рубежу прикриття з південного напрямку для оперативно-тактичного ударного угрупування УВ “Запад”, розгорнутого північніше. Швидше за все, завдання буде вважатися виконаним, коли противник займе весь район Лозова – Піщане – Берестове – Стельмахівка (як максимум) або принаймні вийде на рубіж Лозова – Стельмахівка (як мінімум).

На Куп’янському напрямку противник також почав перегрупування вогневих підрозділів своєї артилерії. Зокрема, частина вогневих батарей зі складу 9-ї артилерійської бригади (абр) та 147-го самохідно-артилерійського полку (сап) почали висування на нові вогневі позиції (ВП).

3. В другій частині огляду – про приємне. Будемо дотримуватись в сенсі характеру повідомлень так званого балансу, зважаючи на ті зауваження, які мені зробили у коментарях до позаминулого допису.

Отже, в районі м. Бахмут та так званого Сіверського “виступу” вочевидьо противник намагається “ліквідувати” його загрозу шляхом проведення серії контратак як на його “вершині”, так і на його південному фасі. Й поки у нього то геть не виходить, зокрема:

– Південно-західніше с. Спірне противник протягом 2-х діб силами 123-ї омсбр 2-го АК намагався атакувати позиції передових підрозділів ЗСУ, щоб прорватися у бік с. Івано-Дар’ївка й таким чином “одним махом решить проблему”. Безрезультатно.

– На ділянці Краснопілля – Яковлівка, треба розуміти, у противника трапився “форменный казус”. Навіть після того, як 5 днів тому він туди підтягнув 137-й парашутно-десантний полк (пдп) зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії (пдд) та різного роду дивні підрозділи штибу “батальйон Факел” (газпромівської етимології), нічого путнього добитися він не спромігся. Більше того, вклинення передових підрозділів ЗСУ на цьому напрямку в районі с. Яковлівка не тільки не було ліквідовано, а й ще було “продубльоване” таким же, але трохи західніше, так само закінчились безрезультатно для противника спроби контратакувати з боку с. Білогорівка (нижн.).

Таким чином, передові підрозділи ЗСУ не тільки поставили у характерну позу “зю” підрозділи противника, які обороняються в районі с. Краснопілля та с. Яковлівка (й там, й там українські підрозділи зайняли охоплююче положення по відношенню до них), а й вийшли на дистанцію у 4.5 км, так, до м. Соледар.

– Південніше м. Бахмут, наскільки я розумію, противник також, підтягнувши резерви, сподівався “решить проблему кардинально”, зокрема атакувавши підрозділами 124-ї омсбр 2-го АК по напрямку с. Кліщіївка – с. Іванівське, а також силами підрозділів “свіженької” 83-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр) по напрямку с. Кліщіївка – відм. 233.3. Але зробив це так “вдало”, що був вимушений повністю відійти у саме с. Кліщіївка, при цьому 83-я одшбр навіть втратила декілька своїх військовиків полоненими, настільки стрімко відбувалась ця контратака противника у зворотному напрямку. І, наскільки я розумію, північніше села передові підрозділи ЗСУ досягнули залізниці, яка йде з півдня у м. Бахмут, а також вийшли до південно-західної околиці н.п. Ще південніше (район с. Курдюмівка) є певна інформація, що ЗСУ вже зайшли у село, але вона поки не перевірена, тому залишаю вам самим, шановні читачі, вірішувати – може це бути чи ні.

4. Ну й на завершення про наступ. Як виявляється, він все ще жевріє.

На Токмацькому напрямку ідея командування противника ввести у бій батальйони 1430-го мсп ТрВ північно-східніше с. Роботине виявилася, скажімо так, не зовсім вдалою. Бо в результаті зустрічних боїв, які ці підрозділи були вимушені вести на цій ділянці протягом 2-х минулих діб, ЗСУ звільнили ще 4 квадратних кілометри східніше цього села, й таким чином положення підрозділів 291-го мсп противника, які обороняються у самому селі, м’яко кажучи, “отнюдь не улучшилось”.

Окрім того, у смузі оборони 38-ї омсбр противника по напрямку с. Луговське – с. Багате (це напрямок на м. Пологи) також продовжуються не зовсім приємні речі для командування російської 35-ї ЗВА. Зокрема, тепер підрозділи противника, які обороняються у с. Новокарлівка, вимушені не тільки оборонятися з обох боків дороги Т-0815, яка веде з Оріхового на Пологи, а й “трохи розвернутися фронтом” на північ, бо їх активно долбят з того напрямку українські підрозділи через р. Конка. Не дуже приємно опинитися у становищі, коли противник знаходиться у тебе не тільки з фронту, але й вже зайшов за твій правий фланг.

В свою чергу, на Бердянському напрямку (дирекція Велика Новосілка – Старомлинівка) противнику також якось не вдається повністю зупинити просування ЗСУ. Так підрозділи 136-ї омсбр противника зі складу 58-ї ЗВА були вимушені в якості ЖДВ (жеста доброї волі) передати передовим підрозділам ЗСУ чергові півтора км по загальній дирекції Рівнопіль – Старомайорське.

 

Фото: 17-та окрема танкова Криворізька бригада імені Костянтина Пестушка

Автор