Вісті з фронтів. 07.07.2023

Костянтин Машовець

Огляд деяких змін на окремих напрямках.

1. На Токмацькому напрямку противнику не вдається зупинити просування передових підрозділів ЗСУ у загальному південному напрямку. Зокрема, в районі с. Роботине станом на вечір 06.07.2023 ЗСУ просунулись більше як на 1.5 квадратних км.

Підрозділи 291-го мотострілецького полку (мсп) противника намагаються утримати свої позиції у північній частині села та західніше нього. В свою чергу, не дивлячись на всі “спростування” пана Рогозіна “выдумок украинской пропаганды”, батальйон його “песиків” таки відійшов у с. Копані з позицій північніше села й там закріпився разом із батальйоном БАРС-11 (або радше, з тим, що від нього залишилося). Відповідно ситуація із 503-м мсп противника, який обороняється в районі с. Нестерянка продовжує об’єктивно погіршуватися для противника.

Але головною подією стало просування передових підрозділів ЗСУ у напрямку на с. Вербове. 70-у мсп противника поки не вдається повністю зупинити цей рух. Так само, як й підрозділам 38-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр), які пару днів тому контратакували українські підрозділи в районі с. Новопокровка.

ЗСУ наблизились до головної лінії оборони противника в районі с. Вербове на відстань близько 2 км.

Підрозділи 38-ї омсбр також вимушені були зупинитися південніше с. Нопокровка й зараз ведуть напружені бої по рубежу Новокарлівка – Багате, прагнучи завадити просуванню ЗСУ вздовж північного берегу р. Конка у напрямку на м. Пологи. Очевидно, 35-а загальновійськова армія противника (ЗВА) таки поступово втягується у бої на Пологівському напрямку.

2. На Бердянському напрямку темпи просування передових підрозділів ЗСУ почали потроху зростати. Між с. Приютне та с. Старомайорське вони просунулись за добу майже на 9 км, а загальна площа території, яку взяли під контроль в цьому районі з моменту звільнення с. Рівнопіль, вже склала більше як 20 квадратних км.

Очевидно, що необхідність утримувати цей рубіж в умовах, коли ЗСУ впритул підійшли до с. Приютне, а також вже ведуть бої у самому с. Старомайорське, доставляє противнику, скажімо так трохи обережно, певні незручності.

Дуже порепані підрозділи 394-го мсп просто не в змозі самостійно то все утримувати. Тому для нарощування щільності його бойових порядків до якихось більш-менш прийнятних показників 60-а омсбр противника, яка зараз намагається утримати с. Старомайорське, вимушена була розтягувати свій лівий фланг у західному напрямку.

Причому, що характерно, 336-у обр МП, яка могла би “розрядити” цю ситуацію, російське командування притримує й не кидає у бій північніше умовної лінії с. Приютне – с. Володине, й це явно невипадково.

В районі с. Керменчик таки дійсно з’явились підрозділи 5-ї окремої танкової бригади (отбр) противника. Що говорить про те, що ситуація навколо цього населенного пункту продовжує турбувати командування противника.

Хто забув, нагадаю, в районі цього села знаходяться висоти, які дозволяють проглядати (й відповідно прострілювати) значні навколишні території від Старомлинівки до Новомайорська. Тому ця “обеспокоенность” противника має під собою цілком зрозумілі підстави.

Останні події на цьому напрямку жодним чином не радують російське командування. Після того, як декілька днів тому передові підрозділи ЗСУ замість того, аби в лоб ломитися через Новодонецьке прямо на Керменчик (як очікував противник), обійшли Новодонецьке з заходу й все одно просунулися на Керменчик, вони знову повернулися “до питання с. Новодонецьке”.

Протягом 05-6.07.2023 ЗСУ просунулись тут на 1.2-1.5 км, обходячи с. Новодонецьк з півдня й зуміли перерізати дорогу між цими двома селами.

Між тим, командування противника, намагаючись забезпечити утримання с. Керменчик, продовжує зосереджувати тут додаткові сили, зокрема тут ВЖЕ діють:

– 37-а омсбр,
– 5-а отбр,
– 131-й стрілецький полк (сп) 1-го армійського корпусу (АК),
– 1 батальйон 125-ї омсбр,
– зведений тактичний загін (до батальйону) мвс так званої ди-ни-ри “Каскад”,
– й до батальйону 40-ї окремої бригади морської піхоти (обр МП) в районі Новомайорського.

Тому загальний висновок тут зрозумілий…

Гіпотетичне звільнення ЗСУ с. Керманчик по суті відкриє перед ними цілий перелік можливостей, починаючи з виходу на головну лінію оборони противника в районі с. Георгіївка, закінчуючи фланговою допомогою підрозділам, які ведуть наступ по напрямку Урожайне – Старомлинівка.

Це розумію явно не тільки я, а й командування противника, яке саме у цьому місці вирішило задіяти особливе з’єднання зі складу своїх оперативних резервів – повнокомплектну, поповнену танкову бригаду.

3. Тепер щодо району м.Авдіївка – одному з найбільш “гарячих” напрямків у Східній операційній зоні.

У противника тут явно стало щось “не клеїтися”.

На північному фасі, на дивлячись на ввод у бій підрозділів 136-ї омсбр в районі с. Веселе, витіснити підрозділи ЗСУ з цього села противнику поки що так і не вдається. Відповідно, подальше гіпотетичне його просування по дирекції Красногорівка – Степове силами 277-го стрілецькогополку (сп) у рамках оточення Авдіївського району оборони “поставлене на паузу”.

Більше того, 145-й мсп територіальних військ (ТрВ) противника почав трохи “давать заднюю” (за висловом мадам Сімонян) в районі с. Кам’янка, що ще більше “уСУКАбляет” це становище.

Й на напрямку “головного удару” (рубіж Водяне – Опитне) також почали відбуватись із доМбаською піхотою якісь не зовсім приємні для неї речі, навіть не дивлячись на висування (повернення) на цій ділянці у першу лінію їх найкращого з’єднання – 1-ї “Славянской” омсбр.

Зокрема, замість наступу на західну околицю Авдіївки (у напрямку району 9-го кварталу) з боку с. Опитне підрозділи 1439-го мсп противника були вимушені “попятитися”, причому “попятились” вони більше як на 1 км.

Судячи зі всього, вклинення ЗСУ навпроти с. Спартак ЗА Донецьку об’їзну дорогу східніше с. Опитне продовжує розширятися, і це неабияк заважає “бомбаським військам” наступати у північному напрямку з рубежу Водяне – Опитне.

4. Щодо району південніше м. Бахмут.

Оборона противника “по каналу Сіверський Донець – Донбас” продовжує “звертатися” з півночі на південь. Передові підрозділи 57-ї омсбр противника на напрямку с. Андріївка явно були вимушені відійти від каналу більше як на 2 км.

В свою чергу, в районі с. Кліщіївка підрозділи 72-ї омсбр противника продовжують вести бої у самому селі при підтримці танків 68-го танкового полку (тп).

Нагадаю, командування противника підтягнуло на цей напрямок цілий ряд додаткових сил і засобів із завданням за будь-яких умов утримати дорогу Т-0513.

Відповідно, вздовж неї зараз на ділянці між с. Опитне та с. Одрадівка розгорнуті 374-й окремий стрілецький батальйон (осб) та підрозділи 83-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр). Для більшої стікості 72-ї омсбр у районі Андріївських ставків також розгорнутий “добровольчий” батальйон БАРС-13 “Русский Легион”, а південніше у смузі оборони 57-ї омсбр у напрямку на Курдюмовку та Зеленопілля розгорнутий 80-й тп. У тактичному резерві на цьому напрямку в районі с. Зайцеве зосереджені батальйоні 1307-го мсп ТрВ.

Думаю, з багатостраждальної Кліщіївки противнику все ж-таки доведеться вийти, а ось далі ситуація може розвинутись самим непередбачуваним шляхом.

5. І на завершення коротко про Куп’янський напрямок.

Противник протягом попередніх 2-3-х діб силами підрозділів 27-ї омсбр зумів просунутись на напрямку с. Куземвка – с. Новоселівське й таки вийти на дорогу Куп’янськ – Сватове на цій ділянці. Загальне його просування склало близько 1 км, але саме Новоселівське, розташоване за дорогою, захопити йому так і не вдається, відповідно, “створення зручних умов” для подальшого наступу у бік с. Стельмахівка поки відкладається на невизначений час майже так само, як і відновлення електропостачання в окремих районах м. Ірпінь (через цей бляЦкий буревій доводиться писати огляд напівпомацки).

Окрім цього, згідно певної інформації, командування військ противника на цьому напрямку готує також власну “активізацію” ще принаймні по двух дирекціях:

– силами 21-ї омсбр по напрямку с. Ковалівка – с. Новоєгорівка,
– силами 30-ї омсбр по напрямку с. Нововодяне – с. Греківка.

І це, очевидно, скоріше стосується напрямку на м. Борова, ніж на м. Куп’янськ, дуже красномовні судоми.

Більш детально про Сватівський напрямок ми поговоримо трохи пізніше, а поки на сьогодні все.

 

Фото: 61-а Окрема Механізована Степова бригада

Автор