Вісті з фронтів. 02.07.2023

Костянтин Машовець

Сьогодні Південна операційна зона.

1. Отже на Мелітопольському напрямку продовжуються бої на двох основних тактичних ділянках. Противник продовжує концентрувати свої зусилля на обороні с. Роботине та с. Вербове, намагаючись не допустити їх звільнення передовими підрозділами ЗСУ.

На сьогоднішній день командування противника зосередило в цій смузі оборони наступні сили й засоби:

1)На Токмацькому напрямку:

У першому ешелоні діють:
– 291-й мотострілецкий полк (мсп),
– 70-й мсп,
– 503-й мсп, район Нестерянки,
– по 2 зведених тактичних загона зі складу 22-ї окремої бригади спеціального призначення (обр СпП) та 45-ї обр СпП пдв, до батальйона кожний,
– “добровольчий” батальйон типу БАРС-3,
– батальйон пвк “Царские волки” (роскосмос, більш відомі, як “рогозинские”), займає оборону в районі с. Копані у фланговому районі,
– 417-й окремий розвідувальний батальйон займає опорні пункти в районі с. Вербове та його околицях,
– до взводу СпП (ймовірно, зі складу 22-ї обр СпП) ударних БПЛА (баражуючих боєприпасів) діють безпосередньо з району с. Роботине, неформальна означення – “БОБРЫ”.

У другому ешелоні діють:
– 1430-й мсп територіальних військ (ТрВ), його батальйони розгорнуті в районі с. Новопрокопівка,
– батальйон БАРС-11 зайняв лінію опорних пунктів ЗА с. Копані (на південний захід від н.п.),
– 249-й моторизований батальйон спеціального призначення федеральної служби військ національної гвардії (фсвнг) ри-фи “Юг-Ахмат” займає позиції між с. Копані та с. Новопрокопівка,
– батальйон БАРС-14 “Сармат” зайняв позиції на головній лінії оборони південно-західніше с. Вербове.

2) На Василівському напрямку:

В першому ешелоні обороняються:
– 429-й мсп, від південно-західної частини с. Кам’янське до району с. Жереб’янки, його батальйони вже сильно порепані й просто вже не витримують необхідну тактичну щільність у своїй смузі оборони, найближчим часом, ймовірно, проведе ущільнення своїх бойових порядків шляхом “оптимізації” (ймовірніше, в районі с. Кам’янське),
– відразу за ним, в районі с. Лугове, розгорнутий фронтом на північ та північний схід батальйон колаборантів БАРС-32 “Павел Судоплатов”,
– східніше с. Жереб’янки, відійшовши майже на наступний рубіж оборони в районі північно-східніше с. Грозове, обороняються залишки батальйону “Шторм-Осетия”,
– на ділянці північніше с. Долинка та с. Мирне розтягнуті батальйони 125-го мсп 1-го АК, поки вони найбільш “свіжі” з цього конгломерату, очевидно, мають завдання не допустити прориву передових підрозділів ЗСУ до дороги Долинка – Мирне – Нестерянка, страхуючи лівий фланг підрозділів 503-го мсп.

У другому ешелоні розгорнуті:
– 810-а окрема бригада морської піхоти (обр МП), її підрозділи розгорнуті по рубежу Верхня Криниця – Лісне, очевидно, мають завдання за будь-яких обставин не допустити прориву передових підрозділів ЗСУ по напрямку на м. Василівка,
– “добровольчий” батальйон “Алания” займає позиції фронтом на північ, північніше с. Гладке, явно страхуючи додатково найбільш загрозливу ділянку по напрямку П’ятихатки – Лугове,
– с. Грозове та опорні пункти ліворуч і праворуч від нього займають підрозділи 95-го мсп,
– вздовж дороги між с. Грозове та с. Долинка розгорнуті підрозділи зведеної полкової тактичної групи 4-ї військової бази (вб) з Південної Осетії.

Станом на ранок 1.07.2023 ні на Токмацькому, ні на Василівському напрямках противнику так і не вдається повністю зупинити просування передових підрозділів ЗСУ, зокрема:

– очевидно, що передові підрозділи ЗСУ вже вийшли до с. Жереб’янки та зараз ведуть бої за його звільнення, одночасно маючи успіх (просуваючись) східніше цього н.п. у напрямку на с. Грозове,
– так само передові підрозділи ЗСУ максимально наблизилися до важливої дороги, по якій здійснюється матеріально-технічне забезпечення (МТЗ) підрозділів противника у районі с. Нестерянка, на ділянці між с. Мирне та с. Нестерянка. Очевидно, що якщо вони продовжать в тому ж дусі, то 503-й мсп противника опиниться “вАпАснАсти”,
– в районі с. Роботине, судячи зі всього, передові підрозділи ЗСУ вже ведуть бої за саме село, одночасно просуваючись у бік с. Вербове, де противник явно відчуває цілком “кАнкретную” загрозу (концентрація розвідувальних підрозділів та підрозділів СпП противника на цій ділянці, які використовують, очевидно, найбільш ідіотським чином у якості простої піхоти, тут явно перевищує усі розумні норми та стандарти).

Й на завершення щодо Мелітопольського напрямку. Треба зазначити, що розмах наступальних дій почав розширюватися.

На Пологівському напрямку почалось “шевеление”.

Зараз противник проводить там перегрупування, сенс якого полягає у перерозподілі його сил і засобів всередині угрупування військ (УВ) 35-ї загальновійськової армії (ЗВА), яка прикриває увесь напрямок на м. Пологи та його найближчі райони.

Зокрема, підрозділи 38-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр), які брали нещодавно участь у контратаках в районі с. Новопокровка, почали переміщення частково з району с. Новокарлівка на рубіж с. Мирне – с. Загірне, окрім цього противник явно ущільнює стик між своїми військами, які зараз обороняються в районі с. Вербове й тими силами, які діяли раніше по дирекції Новофедорівка – Новопокровка, окремими підрозділами 69-ї окремої бригади прикриття (обрп), також зі складу 35-ї ЗВА.

Наскільки я розумію, це робиться командуванням противника з декількох причин:

– Противник явно побоюється гіпотетичної можливості (або має якісь розвіддані на цей рахунок) щодо початку інтенсивних атак ЗСУ у смузі оборони 177-го окремого полку морської піхоти (оп МП) по загальній дирекції Дорожнянка – Добрий Затишок у бік м. Пологи.
– Ситуація в районі с. Новопокровка для противника також поки що залишається “динамічно-складною”, хоча він продовжує утримувати південну частину села, але північніше на ділянці Новокарлівка – Багате він почав задкувати (й вже встиг прозадкувати майже на 3 км). По суті, ЗСУ вже почали “згортати” оборону противника по північному берегу р. Конка по загальній дирекції Лугівське – Українське.

У загальному, більш ширшому (оперативному) сенсі, якщо всі ці “тенденції” отримують своє продовження, то добра частина Пологівського виступу противника (я маю на увазі, в першу чергу, район на північний захід від міста, с. Мирне та с. Загірне) цілком можливо ризикує опинитися у “цікавому становищі”.

Думаю, саме цим й обумовлюється оце лихоманське перегрупування сил й засобів “Унутри” 35-ї ЗВА.

2. Тепер щодо Бердянського напрямку.

Тут також повністю зупинити просування передових підрозділів ЗСУ противнику поки не вдається.

На цьому напрямку (Велика Новосілка – Старомлинівка) оперують наступні сили й засоби противника:

1) У першому ешелоні:

– 336-а обр МП, район с.Приютне й до західних околиць Старомайорського, очевидно, командування противника поміняло покоцані підрозділи 394-го мсп цим з’єднанням, в свою чергу, 394-й мсп частково відведений в район с. Володине, хоча цілком можливо 1-1.5 його батальйони ще вештаються на північний схід від с. Приютине.
-60-а омсбр, район с. Старомайорське, намагається не допустити просування передових підрозділів ЗСУ по західному берегу р. Мокрі Яли, по дорозі на с.Завітне Бажання, її підрозділи також не у найкращій “фізичній формі”, особливо після участі у контратаках на с. Макарівка, але все ще достатньо боєздатні.
– 136-а омсбр знаходиться, мабуть, у найбільш складному становищі – одночасно веде жорсткі ближні бої за с. Урожайне й вимушена додатково прикривати з північного сходу с. Завітне Бажання, у напрямку, на яке досить успішно просуваються передові підрозділи ЗСУ.
– праворуч від неї “обманувшаяся” 37-а омсбр, яка обороняє, мабуть, найбільш важливий для всіє цієї ділянки відрізок – напрямок Новодонецьке – Керменчик, й хоча протягом попередніх декількох діб противник підсилив її смугу оборони, бригада так і не спромоглася остаточно зупинити просування ЗСУ, які обійшли с. Новодонецьке з заходу й просунулись у напрямку с. Керменчик.
– північно-східніше с. Керменчик, на відтинку до с. Новомайорське, обороняються (а скоріш за все, готуються до контратак) конгломерат підрозділів 40-ї обр МП, 131-го мсп й мотострілецького батальйону (мсб), якогось не зовсім мені зрозумілого формування штибу – не то “5-ї омсбр”, не то “5-го мсп” (цілком можливо, мова йде про батальйон 125-ї омсбр 1-го АК).

2) У другому ешелоні противник розгорнув також:
– рештки 394-го мсп, який “частково ротірували” із 336-ю обр МП, явно зараз “відновлює боєздатність”.
– 71-й мсп, в районі с. Старомлинівка та “окрестностей”, також “відновлюється” після “походу на Макарівку”.
– окремий батальйон “Каскад” (якісь недобиті донецькі менти), ввели їх у с. Керманчик та розташували на декількох позиція навколо села.
– і крайне, є у нас певна інформація, про те, що трохи південніше с. Керманчик противник почав розгортання у другому ешелоні підрозділів 5-ї окремої танкової бригади (отбр), вона поки не перевіріна й не верифікована, але якщо це відповідає дійсності, то це ну дуже красномовна подія.

Щодо ситуації, очевидно, найближчим часом вона на цьому напрямку, скажімо так, має всі шанси “вийти на новий рівень динаміки”. Про це говорять принаймні декілька подій:

– ЗСУ продовжують просуватися вздовж обох берегів р. Мокрі Яли, що вже само по собі створює противнику не зовсім зручні умови для продовження оборони у напрямку на с. Старомлинівка.
– Окрім цього, очевидно, що “історія з Новодонецьким” також отримає найближчим часом своє продовження, де замість атак “в лоб” по загальній дирекції Новодонецьке – Керменчик, як очевидно очікував противник, ЗСУ просто обійшли його з заходу й просунулись у південно-західному напрямку і зараз знаходяться від Керменчика на відстані не далі ніж 4 км (про значення висот, які розташовані у районі цього села, для всього цього району – я писав раніше).
– Також очевидно, що командування російських військ на цьому напрямку готує своєрідну відповідь, так би мовити, “наш ответ украинскому Чемберлену” у вигляді серії контратак.

Найімовірніше по напрямку с. Степове – с. Левадне силами 143-го мсп 127-ї мсд та підрозділами “свіжої” 336-ї обр МП, а також в районі с. Новодонецьке (або вздовж р. Шайтанки, або через неї у бік с.Золота Нива), скріш за все, за участі підрозділів 131-го мсп, 40-ї обр МП і, ймовірно, 5-ї отбр (якщо вона дійсно тут є).

– Окрім цього, зовсім не виключено, що противник також спробує зупинити просування українських військ вздовж р. Мокрі Яли за допомогою контратак за участі підрозділів або лівого флангу 37-ї омсбр, або 71-го мсп і, звісно, 5-ї отбр з найближчим завданням “розрядити ситуацію” із 136-ю омсбр в районі с. Урожайне.

Підсумуємо…

На даний момент, відверто визнаю, в мене не має якихось чітко визначених думок щодо подальших перспектив розвитку наступу ЗСУ у Південій операційній зоні. Темп та розмах його на сьогоднішній день являє собою якісь “рвані значення”. Вони то зростають, то падають, то потім знову зростають, і знову падають. Але все це стосується поки виключно тактичної зони (рівня), тому вести мову навіть про перспективи оперативного рівня саме зараз, як це роблять не зовсім адекватні “ІксперДи” та “оХлядачі” на ютубі, під явно неадекватними зоголовками – не варто.

В цому сенсі, цілком можливо, ситуація у оперативному чи навіть стратегічному сенсі буде мінятися, адже очевидно, ані ЗСУ, ані наш ворог (противник) не ввели у справу не тільки свої стратегічні резерви, а й навіть більшу частину оперативних. Якщо допустити, що зараз ЗСУ перебувають у фазі так званих “формуючих операцій”, то й тоді вести розмови з загадково-дебільним виглядом про перспективи “виходу на Крим” або “глибоких проривів і охватів у Херсонський та Запорізькій областях” все одно, що розмірковувати о наявності\відсутності життя у Всесвіті.

Автор