Брудна піна зі сміттям на поверхні скаламученої води

Тетяна Кохановська

Трішки літер на складну тему: як нам ставитися до такого явища як прігожин із вагнерами. Ні, саме-то явище анітрохи не складне, просте як двері. А от ставитися-то як?

1. Звісно, і сам прігожин, і його вагнери (а це, схоже, не тотожні речі) – наші позасумнівні вороги. Такі самі, як чинний владний конструкт у кремлі. Може, й гірші – вагнери ж тру фашики, от прям скіни, аж до карикатурності. І горлорізи.

Сам лисий гремлін – він з одного боку частина хуйлячої всратої системи, як олігарх: його відпочаткові статки – це ж постачання хавчику на держзакупівлі, причому в найбільш безправні, безодмовні структури: дітям в школи і… та-дам! в зс рф. (Так-так, оті банки смердючих шчей, гидотні сухпаї – то його компанія займалася. Уявляєте, скільки там пилялося?). Також на потреби кремля він тримав свій тролятник і ботоферми, так би мовити, підсобне господарство. Ну і заразом цей заслужений тролевод мав силовий підрозділ для зручнішого виконання різних ну зоовсім вже брудних завдань на Донбасі, в Сирії, згодом в Африці. Тобто, повторюся, він частина системи, але в ній посідав не вищі щаблі, а такі, знаєте, обслугові. Ну й за походженням він геть не респектабельний, а просто кримінальник. Словом, негідник він абсолютний, от просто тавро поставити нема куди.

Теперішнє його вивищення – це типова для ситуації шторму піна. Така, знаєте, брудна піна з різним сміттям, яку виносять на поверхню скаламучені води.

2. В його батрахоміомахії з мо рф під керівництвом всратої шойги і неуникно з зс рф як такими – чи маємо ми вболівати за нього? Та хай Бог милує, звісно ж ні, перечитайте попередній абзац. Він чи не гірше.

3. Чи можна слухати його діатриби, ламентації та гнівні філіппіки як джерело інформації? Звісно ж ні, не здумайте, це патологічний брехун.

4. Тоді чи варто нам зацікавлено спостерігати за його діяльністю?

ТАК! Він – в силу своєї глибоко всратої природи – навіть і попри власне бажання є абсолютним деструктивним елементом. Я чого його зву лисий гремлін? Бо гремліни – це такі істоти, які нестримно руйнують все довкола. От просто все, з чим стикаються. Не поділяючи на своїх і чужих.

А якщо нам сильно поталанить, то спрацює як пачка дріжжів, вкинута у гноєву яму.

Отже, підсумовуючи. І сам прігожин, і його вагнери – наші запеклі вороги й ужасні вишкребки, неприйнятні в жодному порєдному товаристві. Нічого доброго нам вони не зичать. Але значною мірою їхня діяльність, здійснювана частково у їхніх власних інтересах, а частково – просто в силу їхньої гремлінячої природи – нам об’єктивно корисна. Точніше, шкідлива рашці. І сам гремлін, з його патологічними авантюризмом і невмінням тримати рот закритим, і його скінхедні вагнери, що працелюбно прищеплюють рашківській мілітарній культурі найгірші традиції найманців, “диких гусей”, рашку послаблюють, дестабілізують і розхитують.

Отже, якщо вас це розважає – споглядайте на здоров’я, це невід’ємне наше право на глум. Головне, не залучайтеся емоційно.


Костянтин Машовець

Ще раз для тих, хто не зовсім розуміє “проблему Пригожина”.

Його вагнери можуть бути приписані до чого завгодно, хоч до фи-си-би, хоч до міністерства аграрної політики та сілького господарства.

Але безпосередньо в зоні бойових дій вони ПОВИННІ підкорятися наказам і розпорядженням військового командування, яке є головним “виконавцем” під час війни. Принаймні в оперативному відношенні.

Вести війну одночасно “паралельними” арміями, які діють кожна на свій розсуд, просто неможливо й вкрай неефективно.

Це саме те, що поховало свого часу третій райх у Другій світовій війні, коли не дивлячись на передову тактику та озброєння, німецькі командири безпосередньо на оперативному та тактичному рівнях були вимушені ДОМОВЛЯТИСЯ один з одним, а не діяти узгоджено під ЄДИНИМ командуванням, за ЄДИНИМ задумом і планом.

Так і тут, Пригожин явно дезорганізує систему оперативного управління на ТВД своїми “вибрикуваннями” штибу “коли захочу, тоді й вийду з Бахмуту”. Майже так само, як дивізії ваффен-СС, авіапольові дивізії Герінга та дивізії вермахту воювали на фронті (кожна за своїми особистими планами і на власний розсуд).

Ще раз, не можуть РАЗОМ воювати ефективно частини та з’єднання, які діють ПІД РІЗНИМ оперативним командуванням.

Автор