Санкції на часі. 06.06.2023

Ростислав Павленко

У передчутті українського наступу основні світові медіа намагаються прогнозувати подальший перебіг війни. Звісно, основні відповіді будуть отримані на полі бою. І підтримка наших військових – абсолютний пріоритет. Від гідного фінансового забезпечення (попереду ще битва за це у Раді) до кожного донату і волонтерського вантажу (за які теж доводиться боротись).

Але у Вільному Світі час іде все ж повільніше. Оглядачі мають розкіш розглядати різні сценарії того, чим закінчиться ця війна (або фаза війни). Знаючи росіян, насправді питання формулюється інакше: що стане для росії мотивом припинити агресію і не починати її знову.

Звісно, абсолютним засобом була б «деконструкція» росії як імперії. І мирний розвиток утворень, які виникнуть на її місці. Але до цього сценарію доведеться пройти два великих етапи – закінчення війни і повоєнні умови в Україні, росії і регіоні. Великими ці етапи є за значенням – незалежно від того, скільки заберуть часу.

Провідні посадовці союзників України повторюють, що перемогу росії допустити неможливо – надто великі руйнування це завдасть світобудові. Тому говорять про гарантії для України.

Найкращою гарантією від агресивних планів росії (і тригером багатьох корисних для нас і світу процесів на москві) стало б членство в НАТО. Бо інші гарантії – це або «те саме НАТО, але під іншою назвою» (військові гарантії), або недостатні для стримування росії (а отже – шлях до поновлення війни).

Але до цієї думки західний істеблішмент ще має дійти.

Для України критично важливо, щоб таки дійшов. А це означає, що у політичного класу і громадянського суспільства України це – завдання на рівні здобуття Перемоги.

У цих питаннях допоможуть не ультиматуми і емоції, бо вони мають дуже обмежену ефективність щодо суспільств у країнах НАТО і практично не діють на істеблішмент.

Ідеться натомість про чітку дорожню карту, план конкретних кроків, над якими мають працювати усі, хто може доносити думку на Захід. При тому працювати в координації та взаємній допомозі. Якщо, звісно, владу цікавить результат, а не епічна картинка. А спитають таки за результат.

І далі таки буде.