Їх завдання – знищити Україну (фото, відео)

Петро Порошенко

Це агонія. Це злочин, який можна порівняти хіба зі злочинами нацистів.

Це злочин, який веде до техногенної катастрофи світового рівня, і за який не може не бути найжорсткішої відповідальності!

Це злочин від безсилля, коли протистояти наступу ЗСУ російська армія не здатна.

Це злочин, який має на меті зупинити українську армію. Але нас не зупинить ніщо.

Вони прийшли понівечити українську землю. Зробити її не придатною до життя.

Наше завдання, завдання і місія всього нашого життя – звільнити свою землю. Наша місія – здолати рашизм. І ми це зробимо.


Ростислав Павленко

Росіяни загрались у «дєдивоєвалі» і діють тими ж методами.

У 1941 році було підірвано греблю Дніпрельстану (ДніпроГЕСу). Про цивільні жертви і руйнування не думали ані тоді, ані зараз.

Тоді це виявилося безглуздям з воєнної точки зору… але росіянам увесь час треба щось підривати.

Кремль собі підірвіть, потвори.

P.S. Нагадують, що нацисти у 1943 також підривали ДніпроГЕС. Теж натхненники русіше терорістен.

Відсилка про події.


Ірина Геращенко

Щороку 5 червня людство відзначає Всесвітній день навколишнього середовища.

Якраз в ці дати рашисти знищили навколишнє середовище Каховського регіону та Херсонщини. Наслідки цієї техногенної катастрофи десятиріччями відчуватимуть Крим і сусідні регіони. Вся Україна.

Після себе рашисти залишать тут руїну. На роки. Усвідомлення масштабів війни і катастрофи накриває. Мені страшно думати, в якій смертельній небезпеці зараз десятки тисяч українців, скільки тварин загине від руйнівного підриву ГЕС, що трапиться з нашим сільським господарством на підтоплених територіях, які страшні зміни зазнає екофонд.

Реакція світу поки зовсім неадекватна. ООН щось прошепотіла. Керівництво ЄС пообіцяло, що Путін буде покараний. Коли? Очевидно, що рашисти готові вести війну до останнього українця.

Можливо, зараз варто показати спільну силу і лють. Підтримую ідеї про повне ембарго будь-якої торгівлі та відносин із РФ. Цю гадину треба зупинити зараз, не завтра.

Ще до сьогоднішньої катастрофи сума збитків, нанесених українському довкіллю через війну, перевищувала 1,9 трлн грн. Тепер масштаби збитків не піддаються обчисленню.


Вікторія Сюмар

Так, це шок. Напевно, наша психіка так влаштована, що ми відкидаємо найгірші сценарії.

Техногенна катастрофа – це те, у що ми не хотіли вірити. Але вони це зробили.

І для них це не проблема. Бо їх завдання – знищити Україну. Зробити її непридатною для життя. Аби тут не жили люди, аби сюди не повернулися діти.

Так, вони хочуть спинити контрнаступ і можливість виходу на Чонгар і до Криму.

І давайте свою психіку переламаємо і визнаємо, що це не останній їх козир. Що застосування тактичної ядерної зброї можливе. Особливо по скупченню військ.

Це реальність, в яку ми не хочемо вірити. Але яку не маємо права відкидати.

Що з цим робити? Свою роботу. Допомагати своїй армії та підсилювати її максимально. Вимагати зброю. Трохи попуститися з пропагандистською бравадою.

Бо наше завдання – зберегти Україну. Це найбільший виклик нашого покоління.


Олексій Петров

Коли російські пропагандисти женуть «правдивую инфармацыю», що, мовляв, то ЗСУ підірвало дамбу Каховської ГЕС, вони забувають один маааааленький нюанс. Гребля будувалася в середині минулого сторіччя. А тоді все розраховували, проєктували (і відповідно будували) з прицілом на майбутній конфлікт із США, тобто запас міцності шалений. У ЗСУ просто немає зброї, яка може зруйнувати дамбу Каховської ГЕС. А ось якщо розмістити велику кількість, тонни вибухівки, то все получиться…

А тепер запитання знатокам! Під чиїм контролем з лютого 2022 року була дамба, і хто, відповідно, міг ретельно замінувати, а потім її підірвати?


Сергій Місюра

82 роки тому, ввечері 18 серпня 1941 року, радянською владою було підірвано греблю ДніпроГЕСу, щоб зупинити наступ німецьких військ. Після підриву загинули десятки тисяч військових, втрати яких звісно приховали…

Сьогодні ми маємо таку ж ситуацію. Кривавий режим путіна підірвав Каховську ГЕС з мотивом зупинки нашого наступу та брехливо звинувачує нас в ударі по дамбі. Весь світ бачить і знає, що у нас не було жодної мотиваційної причини це робити, але рупор кремля все одно годує свій охлос гидкими фейками та хоче очорнити Україну для світу.

Всім усе видно, а окупанти будуть відповідати за все. Зараз потрібно подивитися на розлив води та проводити евакуацію. До речі, на росії не бачать причин для евакуації в Новій Каховці, але вода там підійшла вже до центру, до Будинку Культури…

Стосовно Запоріжської АЕС, то Енергоатом зробив заяву, що ситуація контрольована, висоти води вистачає для охолодження станції та реакторів.

Підрив Каховської ГЕС має стати для світу найбільшим показом жорстокості путіна та зробити все для консолідації в його зупиненні. Головне дати нам все необхідне, а там ми вже зупинимо. Досвіду вже вистачає.

Фото ГЕС до підриву.


Олексій Копитько

Подрыв Каховской ГЭС российскими оккупантами лишний раз доказывает, что эта земля не их. Не была и не будет. Это саранча, которая уничтожает всё, к чему прикасается. Всё изгадят, потом бросят.

Они полностью осознают, что военными средствами успеха не добьются. Поэтому используют откровенно террористические подходы и геноцид как метод.

Вина россиян будет доказана, попытки спихнуть на Украину не вызывают доверия в самой России. Всё слишком очевидно.

Россияне уже сделали непригодной для жизни половину Донбасса. На долгие годы. Варварство в Запорожской и Херсонской области – это удар по международной продовольственной безопасности.

Взорвав дамбу, Кремль окончательно перечеркнул все свои потуги с «новыми территориями». Только откровенные маргиналы теперь могут поддерживать легенду об «освобождении» на фоне такого обращения с людьми и землёй.

Все силы, чтобы нанести им максимальный урон и выгнать за забор.


Кирило Данильченко

Я бы еще понял, если бы был рейд на Голую пристань, или катера прыгнули через сеть островов. Если бы взорвали после наведения понтонов. Но взорвали чисто на истерике.

Хочется думать, что пытались только шлюз, хотели контролируемый сброс делать, чтобы подтопить только острова, а сделали, как делают всё.

Но сколько рассказывали, как “Азов” и ПС минируют пути отхода ВСУ, а армия РФ в итоге фугасами останавливает “Вагнер”.

Сколько рассказывали про заградительные отряды в ВСУ, пока не полезли истории про зеков, которых обнуляют за отход, кадыровцев и разбитые лица комбригов армии РФ при допросе у ЧВК.

Сколько пугали, что националисты взорвут дамбу Карловского водохранилища, а ударили по нему сами.

Так что всё по заветам дедов перед драпом. Россиянам не нужен мост на дамбе, не нужны прибрежные села, зато нужно размыть берега, смыть, а потом засолить почвы.

Людоеды поступили как людоеды.


Serg Marco

Цікаво.

За тиждень до катастрофи РФ ввела мораторій на розслідування в небезпечних обʼєктах та безпеки гідротехнічних споруд.

Співпадіння, ага.


Костянтин Машовець

Нещадність та жорстокість російського командування може посперечатися лише з його ідіотизмом і тупістю. Це як горний троль – велике, здорове, але до жаху тупе та злобне…

Жодної адекватної причини, включаючи військовий фактор, для підриву дамби ГЕС не існує. В цьому сенсі ефект від такого дійства буде лише КОРОТКОЧАСНИЙ.

Одно з двох:

– або російське військове командування вбачає, що ЗСУ вже у самий найближчий час спробують форсувати р. Дніпро у її нижній течії,
– або воно збирається відходити на Крим і намагається залишити за собою спустошену та зруйновану місцевість виключно через свою відмороженність і злобність.

Інших більш-менш адекватних причин для підриву Каховської ГЕС я не бачу…

Це треба бути тотальними довбойобами, щоб підірвати ГЕС і затопити власну першу лінію оборони на одному з ключових напрямків.

Кретини, ви щось про таку науку як гідрологія чули? Про різницю висот берегів русла річки маєте уявлення?

К вопросу “кто взорвал”.
Пишу специально на русском…

В сухом (точнее, очень мокром) остатке:

– плотину Каховской ГЭС контролировала именно российская армия.
– подорвать её 1 (ОДНИМ) залпом артиллерии, ракетным ударом и т.д. было невозможно. Средств, которыми можно было бы это сделать ДИСТАНЦИОННО у ВСУ просто нет (история Антоновского моста вам в помощь).
– взрыв был ДЕЙСТВИТЕЛЬНО.
– минирование плотины Каховской ГЭС было осуществлено вс рф ЗАДОЛГО до сегодняшней ночи. Сей факт был установлен не вчера и не сегодня, и ПОДТВЕРЖДЁН неоднократно.

После всего этого Кремль утверждает, что “подрыв был произведён по приказу Киева”.

Тогда одно из двух:

– или российские войска из состава группировки “Днепр” перешли под командование “киевской хунты”,
– или в Кремле засели натуральные идиЁты.


Дмитро Редько

Для Укрінформ.

Підрив Каховської ГЕС – це спроба знищити південь України «прісноводним цунамі».
Російський злочин, спричинений страхом перед майбутнім наступом ЗСУ. Але ж, як писав поет, «Я єсть Народ, якого Правди сила ніким звойована ще не була»…

6 червня 2023 року о третій ранку російські окупанти підірвали дамбу Каховської гідроелектростанції. Внаслідок витоку величезної маси води з Каховського моря під загрозою затоплення опинилася величезна територія на півдні Україні. Масштабний російський злочин може мати не лише довгострокові наслідки, у вигляді спустошення сільськогосподарських угідь. Під загрозою опинилася й Запорізька атомна електростанція, охолодження реакторів якої здійснюється дніпровською водою.

Українська реакція: евакуація населення, скликання Радбезу ООН, звільнення своєї землі

У тваринному жаху перед українським наступом росіяни йдуть на злочини, які однозначно трактуються міжнародним правом як державний тероризм. На територіях півдня, контрольованих українською владою, розпочалася евакуація населення, з Херсону від’їжджають екстрені евакуаційні потяги. Голова Херсонської військової адміністрації Олександр Прокудін сказав в етері національного телемарафону, що через підрив Каховської ГЕС, в області приблизно 16 тис. осіб опинились у критичній зоні на правому березі Дніпра.

Щодо лівого берега, який є тимчасово окупованим російськими фашистами, достеменної інформації немає, але кількість людей, яким загрожує небезпека, може обчислюватися десятками тисяч. На засіданні РНБО, що його екстрено скликав президент Зеленський, членів Ради нацбезеки і оборони поінформували, що у Дніпро потрапило щонайменше 150 тон машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 тон, у зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів.

Учасники засідання погодили комплекс міжнародних заходів, серед яких – скликання засідання Ради Безпеки ООН, звернення до міжнародних природоохоронних організацій, до Міжнародного кримінального суду, оскільки такі дії росіян містять явні ознаки порушення Женевської конвенції.

Міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба у своєму твіттері наголосив: «Росія зруйнувала Каховську дамбу, спричинивши, ймовірно, найбільшу технологічну катастрофу в Європі за десятиліття та поставивши під загрозу тисячі мирних жителів. Це жахливий військовий злочин. Єдиний спосіб зупинити Росію, найбільшого терориста 21 століття, це вигнати її з України».

Нова Каховка: пам’ятники і пам’ять першого міста, яке затоплює. Потік доруйновує греблю
Нова Каховка. Пам’ятник Шевченку

Рішення про будівництво Каховської ГЕС було ухвалено у 1950 році, у 1955 році було запущено перший гідроагрегат, а у жовтні 1959-го гідроелектростанція запрацювала на повну потужність, виробляючи 312 Мвт електроенергії. Будівництво а обслуговування станції потребувало залучення тисяч робітників та спеціалістів, для цього у 1952 році було збудоване нове місто – Нова Каховка. Центр міста, який зараз опинився під загрозою затоплення, відомий високохудожнім оздобленням будинків – «кам’яними вишиванками», які створив учень Михайла Бойчука Григорій Довженко.

Міський парк, який знаходиться біля самого Дніпра, створювався видатним українським садівником Степаном Фалдзінським, у висадці дерев брав участь знаменитий режисер Олександр Довженко. Сьогодні парк було затоплено дніпровськими водами, на момент написання цієї публікації, вода вже досягла центральної вулиці міста – проспекту Дніпровського, та підтоплено будівлю міської мерії.

Перепад рівня води між Каховським водосховищем та Дніпром за гідроелектростанцією складає близько 12 метрів, у самому водосховищі міститься 18,2 км³ води. Маса одного кубічного кілометру води досягає 1 млрд. тон. Така маса водяного валу, якщо трапляється одномоментне руйнування греблі, може знести усе на своєму шляху, навіть якщо висота хвилі буде невеликою. Тому таким небезпечним є цунамі, коли гігантські маси океанських вод спустошують геть усе, що потравляє під удар такої хвилі.

Росіяни, підірвавши греблю Каховської ГЕС, провокують такий прісноводний цунамі на нашому півдні. Адже проблема полягає у тому, що вода, яка прорвалася через підірвані секції греблі, продовжуватиме подальше руйнування греблі. На середину дня 6 червня було відомо, що зруйновано 11 з 28 прольотів греблі. Тож наслідки цього злочину можуть бути, без перебільшення, катастрофічними.

З Росією неможливо домовитися, її треба викинути з України геть і назавжди

Катастрофи такого масштабу мають як безпосередні наслідки – загибель людей, руйнування житла і винищення посівів, так і довготривалі наслідки, що позначатимуться роками і десятиліттями. Маси води можуть знести не надто великий шар плодоносних ґрунтів та замулити посівні площі півдня України, порушити систему іригації та водопостачання, яку доведеться відновлювати роками.

Як відновити ґрунти та забезпечити роботою сотні тисяч селян, які були задіяні у сільськогосподарському виробництві, поки що невідомо. Про масову загибель риби, птахів, диків тварин годі й говорити. Крім того, спустошення Каховського водосховища ставить під питання забезпечення прісною вдою не лише південних областей України, а й Криму.

Видається, що у жаху перед невідворотним поверненням України на свої землі, та в момент усвідомлення того, що розв’язана ними агресивна війна веде до поразки, якої їм не уникнути, росіяни наостанок вирішили перетворити квітучі землі українського півдня на пустелю. У цьому контексті заклики деяких закордонних політиків та державних діячів до переговорів з Кремлем на російських умовах є нічим іншим, як підтримкою міжнародного тероризму та злочину геноциду українців.

Росія вчергове довела, що є не лише недоговороспроможною, а ще й становить безпосередню проблему для снування світової цивілізації. Влада у величезній країні знаходиться в руках злочинців, які не гребують вчиняти найгірші і такі, що не вкладаються у людській свідомості, злочини проти мирного населення. Під розмови про братство народів та спільну історію російські окупанти знищують українців та намагаються перетворити території, які вони вважають своїми, на пустелю, непридатну для людського існування.

Руйнувати дніпровські греблі, вбиваючи людей, – це у них так «традиція»
Зруйнована гребля Дніпрогес, позаду зруйнований міст на острів Хортиця

18 серпня 1941 року радянські війська, відступаючи з України, підірвали греблю 1941 ДніпроГЕСу (за тодішнім скороченням – Дніпрельстану). Підрив було здійснено у марній спробі затримати наступ німецьких військ. Внаслідок підриву було зруйновано греблю, за свідченнями газети Berliner Illustrirte Zeitung, опублікованому у березні 1942 року, це забрало життя щонайменше 3 тисяч осіб, хоча у деяких повоєнних публікаціях йшлося мало не про сто тисяч загиблих. Крім того, греблю було підірвано разом з відступаючими частинами Червоної армії, які намагалися відійти по ній на лівий берег Дніпра. Скільки там загинуло солдатів і офіцерів ЧА ніхто й не рахував.

Практику залишення за собою випаленою та спаскудженої землі, яка застосовувалася під час воєн у давному світі та у середньовіччя, було перейнято та взято на озброєння не тільки комуністами та нацистами, але й їхніми ідейними спадкоємцями у 21-му столітті. Підриви 1941 року у Києві та Харкові, загони «факельників», які підпалювали селянські хати є для сучасник росіян «нормальною практикою» ведення війни, яка насправді підпадає під критерії воєнних та геноцидних злочинів.

Винуватці відомі. Поіменно. Відповідати доведеться вже невдовзі

Партизанський рух «Атеш», створений українськими та кримськотатарськими патріотами на окупованій території, у своєму телеграм-каналі заявив, що йому відомо про безпосередніх організаторів та виконавців злочину щодо підриву Каховської ГЕС – це військові 1-го батальйону 205-ї мотострілкової бригади з міста Будьоновськ Ставропольського краю Росії. Командиром бригади є, за повідомленням «Атеш», полковник ЗС РФ Едуард Шандура. Терористам у погонах російської армії та їхнім керівникам у Москві годі сподіватися, що цей злочин, як і тисячі інших, скоєних ними в України, залишиться безкарним. Українське військо, українські спецслужби прийдуть за кожним і змусять відповісти за спроби знищити народ, «якого Правди сила ніким звойована ще не була». І не буде, як би це не намагалися зробити росіяни у останніх конвульсіях імперської хвороби руйнування.


Євген Дубогриз

Те, що росіяни підірвали Каховську дамбу, це каже лише про одне.

Про те, що якщо у обізяни є граната, та мавпа підірве її обов’язково. Рано чи пізно, це питання лише часу, але не дії.

Єдина можливість цьому запобігти – це відібрати гранату в мавпи. Лишити росіян можливості зробити чергову гидоту. Фізично лишити тої можливості, маю на увазі. Будь-які інші варіанти, переконування, перемовини не спрацюють. Обізяна своє зробить.

Спостерігаю за реакцію іноземних ЗМІ, та й чого тут вже, наших спікерів, і, чесно кажучи, не бачу кроків чи бажання запобігти наступним «підривам гранати мавпою». Мавпи, на жаль, теж на те дивляться.


Тетяна Кохановська

Робочий день після підриву Каховської ГЕС добігає кінця, попрокидалися вже всі європейські столиці й їхня преса. Поки що підсумки невтішні, видається, що найбільш поширений наратив “не все так однозначно”. Ну точніше як – ах-ах, жахлива катастрофа, ми дамо грошей, війна спричиняє катастрофи і страждання. Тобто акцент не на тому, що це наслідки злої волі, а такий типу природний результат масштабних бойових дій. Ну хоч Україну не звинувачують, як то роблять рашки.

Але й це дуже-дуже паршиво. В нас цілком справедливо вбачають внутрішній зв’язок між підривом КГЕС і інспіруванням ядерного інциденту на ЗАЕС. Ймовірно, дружний топ ногою на рашків міг би їх від подібних планів віднадити. А якщо їм це минеться, шанси на такий теракт суттєво зростають.

Насправді всі мали суголосно застрашливо кричати на рашків, навіть якщо припустити, що це в них вийшло ненавмисно. (Я таке припустити не можу, але ну все ж припустимо, застосуємо не лезо Оккама, а лезо Генлона: типу рашки на таку руйнацію не розраховували, хотіли просто підірвати на півшишечки, підняти рівень води в Дніпрі й вимити ЗСУ з островів в гирлі. А далі вже порядком покоцана (самими ж рашками, але раніше) гребля просто посипалася).

Але навіть і в такому (неймовірному з моєї точки зору) випадку треба було звинувачувати рашків. Просто для превенції наступних кроків.

Але єври цього не розуміють, схоже.

Ну може, зараз прокинуться амери і скажуть щось більш внятне. Оно Канада щойно висловилася цілком однозначно, рашки зчинили масштабний теракт.

А поки – все не дуже добре для нас складається.

* * *

Я дивлюся, тепер природним чином в фейсбуці настав тиждень експертів з гідротехнічних споруд. Маю на увазі, повитягували різні там рашківські вологі мрії з турбопатріотних каналів, де розводилися про те, як добре було б підірвати весь дніпровський каскад ГЕС. І тоді вже ми тих укрів дістанемо, мовляв. Усю економіку з екологією їм покладемо.

Для чого посилалися на совіцькі, сталінські ще плани одночасного підриву всього каскаду, якщо злобний Захід нападе на миролюбний СРСР. Мовляв, весь каскад і був збудований з таким дальнім прицілом. Цьому я якраз вірю: не секрет, що рябий чорт готував наступну світову війну.

Але, хоча я жодним чином не претендую на експертність в галузі гідротехнічних споруд, все ж таки хочу звернути вашу увагу на просту обставину. Каховська ГЕС була підірвана зсередини вибухівкою. А не розйобана ракетами, бонбами, дронами чи ще чимось дистанційно. Греблі Дніпра – надзвичайно міцні споруди. Їх так просто з повітря не візьмеш, треба закладати вибухівку, і то багато.

Тобто рашки реально загрожували виключно тим спорудам, які контролювали безпосередньо. А саме, бідолашній Каховській ГЕС. Не сумніваюся, що коли б вони могли, так за цю люту зиму радо підірвали б наші ГЕСи в процесі боротьби з енергетичною інфраструктурою. Вони просто не можуть, розумієте? ТЕЦ ще якось, підстанцію – а ГЕС ні, спроможності забракне.

Повірте, за цю зиму, живучи в Києві, під чималеньким Київським морем, що нависає над містом вище за течією, ми передумали і прочитали на цю тему дуже, дуже багато.

Ну і розмови про замінування КГЕС йшли вже давно, вони її навіть вже й частково підривали, коли тікали з правого берега. Тому це – жахливий злочин, підступний теракт, екоцид – що завгодно. Але не несподіванка.

Автор