Укриття – питання виживання українців

Ірина Геращенко

Балістична ракета долітає до цілі за 6 хвилин. Часу її збити ще менше. Отже, аби добігти до бомбосховища, українці мають пару хвилин.

Немає зараз більш важливої задачі, ніж обладнані бомбосховища і шелтери.

Не пустопорожні «пункти незламності» в наметах. На таблички про те, що вони відкриті за ініціативи президента, пішло коштів більше, аніж на самі намети…

Потрібні бомбосховища. Більшість багатоквартирних будинків їх не мають, як і паркінгів. Значить, у кожному місті варто передбачити створення таких шелтерів. Це питання виживання українців.

Фракції Європейської Солідарності в усіх регіонах мають промоніторити ситуацію з бомбосховищами і визначити це як пріорітет місцевої влади. Немає зараз більш важливої задачі, ніж захистити мирне населення від планомірного вбивства покидьками.

Ситуація з закритим вночі бомбосховищем – шокуюча безвідповідальність. І голова району, представник СН, має бути звільнений. Уряд має зробити це сьогодні.

Щоночі Київ обстрілюють, і що може бути важливішим, ніж безпека мешканців?

Сподіваюся, Київрада і мер зроблять негайні висновки і перевірять всі бомбосховища столиці. Якнайшвидше відкриють нові шелтери і укриття.

А тим, хто заколисував народ, що в росіян залишилося бомб на 2-3 обстріли, нехай у вас пірʼя в роті повиростає.

Війна надовго. Попереду багато важких днів. Маємо зосередитися на ключовому: вижити і перемогти.


«Європейська Солідарність»

Фракція «Європейська Солідарність» ініціює негайну зустріч з віце-премʼєром Федоровим для впровадження системи оповіщення про найближчі бомбосховища.

Кияни, які щоночі прокидаються від рашистських ракет, відповідально ставляться до питань безпеки, спускаючись у бомбосховища і метро. На жаль, місцева влада, в першу чергу керівництво ВЦА, районів і відповідних відомств, зокрема, й медичного закладу, продемонструвало повну безвідповідальність, не забезпечивши доступність укриттів, що призвело до страшних жертв.

Неприпустимо, що така злочинна халатність відбувається на 16 місяці повномасштабного вторгнення, в час щоденних жорстоких обстрілів столиці.

Щоночі керівник офісу президента та інші представники органів влади, військових адміністрацій постять в соцмережах інформацію про ракетні атаки й заклик «залишайтеся в укриттях».

Як бачимо, далі закликів справа не рухається. Бо не в кожному будинку, школі, пологовому і лікарні є укриття. Деякі – приватизовані приватними структурами, деякі – закриті. Й за весь час після вторгнення в питаннях доступності бомбосховищ не наведено лад.

З соцмереж й телемарафону лунає, що фонд «UNATED24» зібрав сотні мільйонів доларів допомоги, які мали частково піти і на обладнання сучасних безпечних укриттів. От, правда, публічних звітів про використання донорської допомоги і адреси цих укриттів українці не бачать.

Україна дійсно має успіхи в цифровізації, а отже, система «Дія» має працювати в тому числі на безпеку громадян. Окрім сигналу про повітряну тривогу і оповіщення про небезпеку українці повинні в онлайн режимі отримувати інформацію про найближче відкрите бомбосховище і укриття, станцію метро і шелтер. І скільки часу треба, аби туди добігти.

Фракція «ЄС» ініціює негайну зустріч з віце-премʼєром з питань цифровізації М. Федоровим, аби обговорити впровадження системи оповіщення про найближчі бомбосховища. Система оповіщення має запрацювати негайно. Кожен українець повинен знати, де він може пережити небезпеку і захистити своїх дітей.

Якщо це потрібно закріпити законодавчо – негайно ініціюємо відповідний законопроєкт. Так само як і встановити кримінальну відповідальність за закриті сховища, в тому числі приватні.

Також вимагаємо від влади звіту про суми державного бюджету і спонсорських коштів, виділених на укриття і бомбосховища.

Війна – надовго, і досить легковажити питаннями безпеки цивільного населення.

Фракції «ЄС» в усіх органах місцевої влади в ці дні ініціювали рейди по всіх укриттях і бомбосховищах в усіх регіонах України. Це має стати спільною відповідальністю всіх органів влади – створити умови для захисту цивільного населення.

Висловлюємо найщиріші співчуття родинам загиблих. Вічна світла памʼять невинним жертвам російської неспровокованої агресії. За закриті бомбосховища мають відповідати не стрілочники. А ті, хто наділені владою і відповідальністю.


Європейська Солідарність – Київ

«Європейська Солідарність» у Київраді вимагає притягнути до відповідальності посадових осіб, відповідальних за незадовільну роботу укриттів у місті, внаслідок чого у Деснянському районі загинули люди, і серед них – дитина. Про це йдеться у заяві фракції. У «Євросолідарності» наголошують – це прямі повноваження військово-цивільної адміністрації, і вимагають звіту про роботу з забезпечення укриттів.

«Сьогодні, 1 червня, під час чергової ракетної атаки через зачинене укриття в місцевій поліклініці на Лісовому масиві загинули троє людей. Вони стояли під входом до укриття і чекали, поки його відкриють. Ми, депутати Київради фракції «Європейської Солідарності», створюємо тимчасову контрольну комісію Київради щодо розслідування обставин трагедії. Вимагаємо швидкого і справедливого розслідування та притягнення до відповідальності винних», – повідомляють у фракції.

Очевидно, що за укриття у комунальному закладі охорони здоров’я відповідальні як адміністрація поліклініки, так і безпосередньо голова району.

«Ми вже з’ясовуємо усі деталі трагічних обставин, готуємо Проєкт рішення про створення тимчасової контрольної комісії щодо розслідування обставин трагедії. Також комісія матиме на меті перевірити стан готовності найпростіших укриттів у місті Києві. Зараз головне питання – чому не відчинили двері укриття під час повітряної тривоги? Чи було воно проінспектоване? Ми вимагаємо негайно притягнути винних осіб до відповідальності. Будуть направлені депутатські звернення до органу управління – Деснянської РДА та Управління охорони здоров’я Деснянської РДА про перевірку обставин трагедії, перевірки стану готовності всіх найпростіших укриттів у Деснянському районі та, у разі виявлення проблем, вжиття заходів для їх негайного усунення», – наголошує депутат Київради, юрист Андрій Порайко.

Він також нагадав, що Київрада постійно виділяє кошти на ремонт та облаштування укриттів у місті. Це стосується в першу чергу медичних та соціальних закладів у районах столиці. Тому це пряма відповідальність голів районних державних адміністрацій.

Депутат Київради від «Європейської Солідарності», військовослужбовець Олександр Погребиський повідомив про готовність надати матеріальну допомогу постраждалим деснянцям, і наразі його помічники збирають заяви від постраждалих людей, щоб максимально швидко надати їм допомогу.

За словами голови фракції Володимира Прокопіва, депутати надаватимуть допомогу мешканцям в усіх постраждалих районах Києва, і це зараз головний пріоритет.

Постійна Комісія Київради з питань охорони здоров’я і соціальної політики сьогодні проводить термінове засідання, де обговорюють питання безпеки і доступу до укриттів у медичних закладах столиці. Про це повідомила Голова комісії, лідерка фракції «Європейська Солідарність» Марина Порошенко. Вона наголосила: росія має відповісти за свої злочини проти українських дітей. Однак і чиновники та посадовці, які не забезпечили доступ громадян до укриттів, мають нести відповідальність.


Вікторія Сюмар

Весь день з Іриною Геращенко та колегами займалися проблемою сховищ…

З шокуючого: маємо свідчення, що випадок у Деснянському районі – не один. Аналогічно було і в Дарницькому районі, в поліклініці. Більше сотні людей не пустили в сховище.

В це неможливо повірити на 16 місяці війни… Лікарні прикриваються тим, що буде порушено епідеміологічну ситуацію. Заклади освіти – що це заважатиме дітям. А ті, хто приватизували підвали, взагалі кажуть: моє право нікого не пускати і замок не відкривати.

Сьогодні київська влада ухвалила єдино можливе рішення: відкрити всі сховища.

Але ми точно маємо закріпити цю норму в умовах воєнного стану як обов’язкову законодавчо. І передбачити відповідальність за зачинені сховища. Кримінальну. Інакше все лишиться як є.

Законопроект вже пишемо. Так само біля сховищ мають бути камери спостереження, якщо вони будуть відкриті цілодобово. Це не складно і точно дешевше, ніж наймати охоронців…

І до сумного. Стаціонарних бомбосховищ на весь Печерський район аж… сім. Сім сховищ, де є вентиляція, туалет, вода і т. д. Бізнес з облаштуванням сховищ в паркінгах справляється значно краще, ніж держава.

З хорошого – в Києві ці нечисленні сховища бодай відремонтовані та забезпечені. В них є окремі зони для дітей і дорослих.

Інспектували їх з керівницею Печерського району, яка сьогодні теж займається тільки цим.

Ми маємо усвідомити одну дуже складну річ: ми надовго – Ізраїль. Або назавжди. Сховища, техніка безпеки під час бомбардувань мають бути відпрацьовані до автоматизму.

А загиблі діти – це відповідальність дорослих.

Невимовно боляче…


Джон Сміт

На дворі 21 століття. Технології дозволяють запалити лампочку в своїй квартирі, знаходячись за 20 000 км на іншому боці планети.

А в нас досі сумашедша тьотка в реєстратурі видає білєтік на прийом до лікаря, і бухий охоронець на стільчику, що вершить долі дитини і двох жінок під час обстрілу.

Що заважає поставити електронні замки на дверях у сховища і зробити кнопку на пульті охорони у поліції / військовій адміністрації?

Щойно повітряна тривога почалася – оператор в кабінеті “клац!”, і всі замки по місту відкрилися. І всі люди спокійно зайшли.

Повітряна тривога закінчилася – люди повиходили, оператор “клац!”, і замки замкнулися, щоб в укриттях бомжі не влаштовували оргії.

Просто побудуйте систему. І нехай буде один кабінет, один оператор і на електронному екрані всі двері та замки від них.

Всі ті повідомлення від “супер-розвідників” про “ракет на 2-3 обстріли” виявилися помилковими. Цензура в марафоні лише завадила їм заперечити. Це зіграло дурний жарт із Україною і ще рік тому завадило планувати, що обстріли надовго, і готуватися.

Та готуватися не пізно і зараз.


Кирило Данильченко

Война – старшая масть потому, что с ней нельзя порешать. Тихонечко в лес уйти, дать немного денег, позвонить человечку, чтобы он подскочил. Как у нас привыкли. Это дарвиновский отбор, который наказывает здесь и сейчас.

Много где подобное видел в Украине. Бумажка на двери в бомбоубежище – ключ в комнате №, заяц в утке, стучите, и вам откроют.

В сотнях этих библиотек и поликлиник сидят кенты и родственники их руководства, работают охранниками, чтобы за сон не дома получить 9 тысяч гривен.

А в убежище ценное имущество, инвентарный номер такой-то, куда по помытому? Ну как можно поставить на охранную сигнализацию, вынести все, а укрытие оставить открытым на ночь?

Невозможно такое, вся сущность мелкого чиновника-бюджетника закипает – как дядя Петя будет харчеваться? А если поймут, что можно убрать охранника, могут понять, что тут нас всех можно заменить девочкой с ноутбуком. Работает – не трогай.

Написано перед Новым 2023 годом. Надо издать как сборник цитат Мао:

“Але неважливо, скільки бавовни розквітне в РФ, скільки РЛС і нових батарей постачить нам Захід – усе перехопити неможливо, як і нашими можливостями перетворити Росію на філію місячної бази.

Тому еволюціонувати доведеться в розосередження; у сховища; у будівельні норми, коли сховища з броньованими вікнами та потужними стінами обов’язкові на кожному поверсі; у систему оповіщення.

На вчора потрібні були рішення щодо цивільної оборони.

Місцевій владі треба менше фотографуватися з волонтерськими генераторами і більше рапортувати, що відновили радянське укриття, ось адреса.

Пункти незламності варто відкривати не у фоє шкіл, а в підвалах, роблячи там пункти обігріву, закуповуючи ємності для зберігання води, ховаючи там балони з газом для теплових гармат.
Реально готуватися до ударів.

Не чекайте на якесь постачання: ПРО, JDAM, літаки – і все вирішиться. Ми маємо цю хворобу з 2014 року.

Ура, «джавеліни», ура, «нептуни» та «гарпуни». Але це – просто цеглини наших Сил оборони.

Перемагає лише та система, яка працює. І її потрібно буде збудувати.

Зиму ми, як держава, переживемо, наша ППО зростатиме і залишиться однією з найсильніших у Східній Європі, РФ уже програла в тій війні, яку вони спланували.

Завдання стоїть пережити її особисто кожному з нас. Ракетна війна триватиме, але РФ не зможе виконати в ній свої завдання. Проте нам усім ще багато для цього належить зробити. Бережіть себе!”.


Ростислав Павленко

Те, що росіяни – гнусні тварі та злочинці, які порушили уже всі мислимі і не мислимі закони і норми, вони доводять щодня. Вбивством людей. Вбивством дітей. Свідомим масованим обстрілом столиці, у повному розумінні і бажанні цивільних жертв. Виродки мають відповісти – і вже на цьому світі.

Але тим вища відповідальність тих, хто покликаний гарантувати безпеку людям. Тримати сховища відкритими і в порядку. Розʼяснювати правила поведінки під час обстрілів. Розробляти і поширювати інтерактивні карти – раз у нас суцільна «цифровізація».

Усі, чиє недбальство не дозволило людям урятуватись, мають бути покарані. Сховища і підходи до них – перевірені, доступні і належно позначені.

Здавалося б, очевидні речі…

 

Новинарня: Три уроки ночі 1 червня: як мають бути переглянуті оповіщення про ракетні тривоги, щоб зменшити число жертв

Максим Стріха, киянин у четвертому поколінні, доктор фізико-математичних наук
У ніч на 1 червня повітряна тривога розбудила киян о 2.49. Буквально за кілька хвилин прозвучали гучні вибухи над Лівим берегом. Зранку з’явилося повідомлення про те, що всі 10 «Іскандерів» (7 балістичних, 3 – крилатих ракет) знищено нашою системою ППО. Але ще перед тим новини повідомили про трьох загиблих, півтора десятка поранених і суттєві руйнування в трьох лівобережних районах унаслідок падіння уламків. Причому людські жертви пов’язано переважно з тим, що укриття в дитячій поліклініці Деснянського району виявилося зачиненим, і люди, що вибігли до нього зі своїх будинків, опинилися якраз під смертоносними уламками ракет.
Події цієї ночі дають підстави принаймні для трьох важливих висновків.

 

Фото на заставці: Nick Tymchenko / Рубрика

Автор