Брюссельські зустрічі Петра Порошенка (фото, відео)

Порошенко з Брюсселя: Україна отримала вікно можливостей для вступу в ЄС, і ми маємо ним скористатись

Петро Порошенко, який в Брюсселі проводить зустрічі з керівництвом Європарламенту та Єврокомісії, в коментарі журналістам заявив, що його мета – щоб передвступні переговори України з Євросоюзом почалися ще до кінця цього року. Порошенко наголосив: важливо зробити все, щоб почати цей процес до виборів у Європарламент.

Про це Порошенко, зокрема, говорив із Єврокомісаром з питань розширення та політики сусідства Олівером Варгеї та Виконавчим Віце-Президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

«Ми обговорили підготовку початку переговорів по вступу України до ЄС і виконання 7 критеріїв, які були оголошені Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і мають принципове значення. Починаючи від незалежності антикорупційних органів і завершуючи Конституційним Судом і принципами його формування», – зазначив Порошенко.

«Україна взяла на себе зобов’язання і негайно має імплементувати їх в своє законодавство. І тут нам потрібна рішучість дій, консолідована робота парламенту, уряду і президента, бо нічого важливішого за нашу перемогу і вступ до НАТО, вступ до ЄС немає», – переконаний Порошенко.

«Ми обговорили графік. Починаючи з червня має бути попередня оцінка результатів роботи України, але головна оцінка має бути в жовтні. А в грудні Європейська Рада має прийняти одноголосне рішення щодо початку переговорів. І моя мета тут була, щоб це відбулося цього року при цьому складі Європарламенту, при цьому складі Єврокомісії і при цьому складі Європейської Ради», – пояснює п’ятий Президент.

«Хочу подякувати єврокомісарам, Єврокомісії за сьогоднішні зустрічі. Це була принципово важлива розмова. Говорили вони і про парламентський плюралізм, і про свободу слова, і про верховенство права, і про демократію. Ми говоримо однією мовою і маємо одні цілі – демокатична, вільна, незалежна Україна в кордонах 1991 року», – зазначає Порошенко.

«Робота попереду величезна. Рівень оцінки, рівень інформованості дуже великий. Але я з оптимізмом дивлюся на перспективи, тому що це в інтересах України», – наголошує Порошенко.

Проводити реформи під час війни можливо і необхідно, переконаний п’ятий Президент. «Хочу наголосити, що перелік питань для членства в ЄС і перелік питань для членства в НАТО дуже схожі. І буде безвідповідально, якщо через якісь підкилимні ігри ми втратимо цю можливість. У нас зараз відкрите вікно можливостей. Я це відчув, перебуваючи в Єврокомісії в Брюсселі, в Єврораді і в Європарламенті. І ми скористаємося цим вікном можливостей», – наголошує Порошенко.

Джерело

 

Порошенко на зустрічі з Домбровскісом закликав Єврокомісію врегулювати проблеми українського експорту

Петро Порошенко в Брюсселі зустрівся із Виконавчим Віце-Президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

Як повідомив п’ятий Президент, під час зустрічі обговорили широке коло питань нагального порядку денного відносин між Україною та Євросоюзом, в першу чергу стан виконання нашою державою умов започаткування переговорів про вступ до ЄС.

Порошенко подякував за виділення Євросоюзом чергового траншу макрофінансової допомоги Україні на підтримку нашої економіки у час війни та активну позицію Єврокомісії у питанні лібералізації торгівельного режиму. А також за потужну підтримку у питанні відновлення територіальної цілісності України та перемоги над російським агресором.

«Звернувся з проханням сприяти позитивному вирішенню питання щодо зняття заборони на експорт української сільськогосподарської продукції в сусідні з Україною держави. Обмінялись думками щодо механізмів та пріоритетних напрямів післявоєнного відновлення України», – пише Петро Порошенко у Facebook.

Джерело

 

Наступні санкційні пакети мають знекровити агресора – Порошенко на зустрічі з Головою Політико-безпекового комітету ЄС Дельфін Пронк

У Брюсселі п’ятий Президент Петро Порошенко провів зустріч із Головою Політико-безпекового комітету ЄС Дельфін Пронк.

Порошенко передав слова вітання від героїв, які боронять Україну на Донбасі, і заклик до якнайпотужнішого санкційного та політичного тиску на російського агресора.

«Обговорили шляхи просування 11-го та наступних санкційних пакетів з боку ЄС, які мають знекровити путінський режим і унеможливити подальші агресивні плани Кремля проти України та демократичного світу», – повідомив Порошенко у Facebook.

«Подякував Дельфін Пронк за унікальні зусилля ЄС щодо закупівель артилерійських снарядів для ЗСУ та тренування українських бійців. Наголосив на стратегічній важливості членства України в Євросоюзі для безпеки та стабільності на європейському континенті», зазначає П’ятий Президент.

Джерело

 

Ваш голос в Європарламенті на підтримку України дуже сильний: Порошенко у Брюсселі зустрівся з Президентом ЄНП Вебером

Петро Порошенко у Брюсселі зустрівся із Президентом Європейської Народної партії.

«Завжди радий зустрічі з добрим другом України Манфредом Вебером, Президентом найпотужнішої європейської політичної родини – EPP – European People’s Party. Подякував за активну роль ЄНП у зміцненні політичної та економічної підтримки України, просуванні курсу на членство нашої держави в ЄС та НАТО як на рівні Європейського Парламенту, так і на рівні інституцій ЄС та європейських держав», – пише лідер партії «Європейська Солідарність» у Facebook.

«Голос народників завжди сильний та проукраїнський. Сьогодні дуже важливо забезпечити лідерство проєвропейських сил для ефективного подолання гострих політичних та безпекових викликів в Європі, спричинених російською агресією проти України. Обговорили стан виконання Україною умов для початку передвступних переговорів з ЄС та прогрес у внутрішніх реформах на шляху досягнення критеріїв членства», – резюмує Порошенко.

У лютому делегація ЄНП на чолі з Вебером побувала в Україні і зустрілась із Порошенком в партійному офісі. На зустрічі обговорили повоєнну розбудову європейської демократичної України. «Як наголошують партнери, «демократія під час та після війни в Україні потребує підвищеної уваги», – зауважив п’ятий Президент. Порошенко також закликав союзників посприяти початку переговорів про вступ до ЄС до кінця 2023 року та формуванню євроатлантичного консенсусу щодо членства України в НАТО.

Як раніше повідомив Петро Порошенко, «Європейська Солідарність» виконала необхідні умови для отримання статусу Асоційованого члена Європейської Народної партії: «у Європейській Народній партії підтвердили виконання всіх умов для того, щоб наша партія отримала статус «Асоційованого члена ЄНП». У березні під час політичної асамблеї ЄНП було ухвалене відповідне рішення – «Європейська Солідарність» офіційно отримала статус асоційованого члена Європейської Народної партії.

«Європейська Солідарність» офіційно увійшла до найбільшої і найвпливовішої політичної родини об’єднаної Європи – Європейської Народної партії у 2019 році, а співпраця з ЄНП розпочалася ще у 2014-му.

«Наступним нашим кроком стане отримання повноцінного членства в ЄНП після вступу України до Європейського Союзу. «Європейська Солідарність» стане активним та потужним гравцем і в родині народників, і в самому Європейському Парламенті», – наголошує Порошенко.

Джерело

 

Прискорити вступ України до ЄС і НАТО: стало відомо, про що Порошенко говорив у Брюсселі

Петро Порошенко, який перебуває з візитом в Брюсселі, в інтерв’ю журналістам розповів, що ключовою темою всіх зустрічей було питання вступу України в НАТО та Євросоюз, виконання 7 пунктів зобов’язань і початок передвступних переговорів до кінця цього року.

«Завершується 36-годинна напружена робота в Брюсселі нашої делегації з європейськими інституціями. Це і Європейська служба зовнішніх зносин, яка сьогодні формулює зовнішню політику ЄС, де пріоритетом є Україна. Ми робимо все можливе для того, щоб зберегти цей пріоритет. Це робота в Єврокомісії в частині вступу України в ЄС, нашого статусу кандидата і початку переговорів про вступ. Для цього є сім попередніх умов, які були висунені Єропейською Комісією, і ми маємо чітко їх відпрацювати», – зазначає Порошенко.

«Хочу наголосити: це не переговори – це виконання взятих на себе попередніх зобов’язань. Там є все – верховенство права, свобода і демократія, включно із свободою слова і захистом прав журналістів, там є незалежність антикорупційних інституцій, там є комплекс законів з інвестиційного клімату, там є Конституційний Суд. І я повертаюся в Україну для того, щоб активізувати роботу по виконанню тих зобов’язань, які дозволять нам реалізувати нашу мету», – говорить Петро Порошенко.

«Ми також домовилися, що ми звертаємо особливу увагу на висновки Венеційської комісії. У нас оцінку виконання буде робити Венеційська комісія, тому що там не передбачається, що буде змінена буква або кома. Це – ініціатива України направити на експертизу у Венеційську комісію і імплементувати всі зауваження, які є. Причому імплементувати вже зараз, бо для цього залишається у нас дуже небагато часу», – пояснив Порошенко.

«Відбулися декілька дуже важливих зустрічей у Європарламенті. Це були зустрічі з групою друзів України, які представляють всі політичні сили. Ми мали довгу двогодинну розмову про те як і чим можуть допомогти депутати Україні. Зокрема, було запропоноване звернення до всіх політичних груп Європарламенту підтримати ініціативу ЄНП щодо запрошення України в НАТО», – пояснює Порошенко.

«Ми отримали чітке запевнення, що більшість політичних груп готова ініціювати, бо для цього потрібно політичне схвалення. І коли Європа буде говорити єдиним голосом про наше членство в НАТО, це може принести мир на континент», – наголошує Порошенко.

«Щойно завершилася зустріч з Манфредом Вебером, він очолює Європейську Народну партію в Європейському парламенті, він є президентом ЄНП. Я привітав з перемогою представників нашої родини ЄНП в Фінляндії, у Греції, це більш ніж переконлива перемога. У нас також будуть сподівання, що представники нашої політичної родини очолять уряд Болгарії і це лише зміцнює ту підтримку, яку країни – члени ЄС зможуть надати Україні», – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Санкції проти росії мають втричі зменшити військову спроможнісь кремля: про що говорив Порошенко з віце-президентом Єврокомісії

Петро Порошенко, який провів низку зустріч з керівництвом європейських інституцій в Брюсселі, заявив журналістам, що ефективність санкцій проти росії має бути такою, щоб як мінімум утричі зменшити її воєнну спроможність. Він також зазначив, що Єврокомісія має знайти шляхи розблокування українського експорту.

«Однією з головних тем і в Європарламенті, і в Єврокомісії, включно з віце-президентом Домбровскісом був торговельний режим і підтримка економіки України, розблокування експорту аграрної продукції», – повідомив Порошенко.

«Станом на зараз Угорщина ще не розблокувала свої кордони. Черги на кордонах стоять кілометрові. Інструменти Єврокомісії для того, щоб ринок Євросоюзу був відкритий для наших сільгоспвиробників і переробників, а це – дві третини українського експорту, – сьогодні потребують вивірених і мудрих рішень. Ми чекаємо 5 червня, коли буде продовження відповідних заходів, і безумовно бажаємо, щоб вибори в країнах-членах точно не впливали і не перешкоджали взаємозв’язку економік України і Європейського Союзу», – наголосив Порошенко.

За його словами Єврокомісія приділяє окрему увагу питанням фінансової підтримки України. «Ви знаєте, що після нашої зустрічі віце-президент Домбровскіс оголосив про виділення 1,5 мільярда євро на фінансову підтримку України в рамках макрофінансової допомоги. Це має відбуватися кожен місяць для реалізації 18-мільярдної програми фінансової підтримки України з боку Євросоюзу. Але це не просто передача грошей. Це передача грошей з умовами. І ці умови є стимулом для реформ. Сьогодні це чітка грошова, фінансова мотивація України проводити реформи», – пояснює Порошенко.

«Це і захист реформи децентралізації, державних закупівель, корпоративного управління, реформи публічної влади, захист свободи слова, демократії і свободи. В цих напрямках, безумовно, дуже ефективні важелі координації з українським громадянським суспільством, парламентом, політичними силами і владою», – констатує п’ятий Президент.

Ще одна важлива позиція – це посилення санкцій проти росії, говорить Порошенко. «Дуже важливі напрацювання, здійснені нашою командою щодо оцінки ефективності санкцій. Вони мають полягати лише в тому, наскільки ми перерізали росіянам можливість фінансувати війну. От ми зменшуємо обсяг фінансування експорту росії, зменшуємо позиції, які будуть давати росії можливість продовжувати війну, в три рази», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

Автор