Санкції на часі. 19.05.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Для підриву російської військової машини найбільш важливими завжди називались санкції проти нафтогазового сектору рф. Справді, зважаючи на зліт цін минулого року (у свою чергу, спровокований росією у рамках заходів підтримки агресії), у деякі з днів минулого року агресор отримував від продажу енергоносіїв до 1 млрд дол на день.
Нині картина різко змінилась – унаслідок кількох місяців свідомих дій країн G7 і ЄС. Нафтогазові доходи рф переполовинились. І хоча нинішній їх рівень співставний із середнім «неспекулятивним», тенденції, які штовхають ціну вниз, продовжують діяти. Попри окремі сплески і рецидиви.

Падіння цін на нафту і газ в 1980-х стало одним із ключових факторів економічної катастрофи срср і його розпаду. Нині сподіваємось на схожі тенденції, але у значно швидшій перспективі. З кінця 2022 року ціни на нафту впали на 25%.

Це пов’язано зі зниженням попиту, спричиненим уповільненням економічного зростання. А також надлишковій пропозиції. Країни, які потрапили під системні санкції Заходу – росія, іран та Венесуела – мають перевиробництво нафти і проблеми з її реалізацією.

Більша частина цієї нафти потрапляє до Китаю та Індії під різним виглядом, але навіть ці немалі ринки не можуть компенсувати втрату ринків G7. Тим більше що країни-парії ще й фактично конкурують між собою.

Ціни на нафту відновили падіння: ф’ючерси на нафту марки Brent впали на 49 центів, до 74,42 дол за барель, а американська нафта West Texas Intermediate – на 55 центів, до 70,84 дол. Ці марки є знаковими для ринків і визначають ціни на російські бренди, які зазвичай на 20-25 доларів за барель дешевші.

Уже міністр фінансів рф мав визнати, що нафтогазові доходи бюджету росії «відстають від річного плану»:

“Проблема з нафтогазовими доходами. Поки що ми бачимо, що вони, з урахуванням кон’юнктури та всіх, так би мовити, дисконтів, поки що відстають від плану.
Звичайно, питання з витратами. Буквально на сьогодні ми виконали 30% приблизно від річного обсягу доходів, а витрати за рік ми виконали на 39%”.

Перекладаючи з пострадянської новомови, констатував наближення катастрофи. Адже витрати росії на оборону зросли на 282%, перевищили 3 трильйони рублів і 36% загальних витрат бюджету (майже вдвічі більше, ніж на соціальну політику, і майже вчетверо більше, ніж на “національну економіку”).

До того ж, ціни на газ в Європі сьогодні знизились приблизно на 3%, досягнувши рівня нижче $350 за тис. куб. м вперше майже за два роки. Це збільшить «так би мовити, дисконти» і в інших регіонах світу, підрізаючи доходи рф.

Щоб посилити ефект, Естонія, Литва та Польща запропонували знизити стелю цін на російську нафту до $51,45 за барель. За підрахунками трьох країн, такий крок дозволить скоротити доходи росії від експорту нафти на $650 млн на місяць.

І далі ж буде.

Графік Financial TImes

Автор