Влада переосмислила своє ставлення до Дня Побєди

Ірина Геращенко

В 2015 році президент Петро Порошенко заснував своїм указом День пам’яті та примирення, який в усьому цивілізованому світі вшановують 8 травня.

Вже традиційною стала акція «перша хвилина миру», яку ми проводили в попередні роки опівночі 8 травня. Прикро, що попри наші запрошення, представники нової влади, депутати монобільшості ніколи до нас не доєдналися, навпаки, не помічали важливість європейського історичного значення 8 травня.

Очевидно, що після 24 лютого 22 року акції про «хвилину миру» неактуальні. Наша Перемога ще попереду, до неї довгий шлях, і, на жаль, ще багато втрат…

Вже більше року в ВР зареєстровано законопроєкт команди Європейської Солідарності про скасування Дня Побєди, ліквідацію 9 травня. Це принципово – позбутися всіх радянських свят, які і досі повʼязують нас в один історичний контекст з Москвою.

На всіх попередніх погоджувальних радах я як співголова фракції «ЄС» піднімала питання негайного включення в порядок денний законопроєкту про ліквідацію Дня Побєди. Прикро, але нинішня ВР втратила будь-яку суб’єктність і лідерство, бо як немає відмашки з ОП, то ми не голосуємо ані релігійні закони, ані ті, що відновлюють історичну правду та справедливість.

Сьогодні президент Зеленський подав до ВР свій законопроєкт про відзначення 8 травня як Дня памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Безумовно, ми це підтримуємо. Й голосуватимемо за.

Прикро, звичайно, що не врегулювали питання 9 мая напередодні, як того вимагала наша фракція. Розумію, що закони опозиції ніколи не винесуть в сесійну залу. В них має бути «правильний» автор. І шкода, що Зеленський не вніс свій закон раніше, аби вже минулого тижня ВР проголосувала його, ліквідувавши радянський празднік.

Історія важлива. Й варто робити з неї уроки. Не лише відмовитися від колоніального її трактування. Побєдобєсіє марафону мало чим відрізняється від бравурних російських традицій 9 травня.

Влада переосмислила своє ставлення до Дня Побєди, це добре. Але марафон їй і досі подобається.

9 травня відтепер, згідно Указу Зеленського, – День Європи. Ми це підтримуємо. Подалі від Москви.


Володимир В’ятрович

Нарешті!

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради України законопроєкт, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років та Указ, за яким 9 травня стане Днем Європи.

«Нашою перемогою є перемога наших ідей», – Степан Бандера.

Це був довгий шлях. Довго навіть після 1991 сама думка про відмову від 9 травня сприймалася більшістю українців як єресь. В 2015 стався перелом через запровадження на державному рівні альтернативи – 8 травня День памʼяті та примирення.

Нині врешті готові повністю відкинути совєтсько/російський дєнь побєди.
Це значить, що ми на крок ближче до нашої Перемоги.

* * *

Україна відмовляється від святкування разом з Росією Дня перемоги 9 травня.

Це був довгий шлях, дякую усім, хто був поруч і допомагав долати його. Це був шлях від оригінальної і, на жаль, маргінальної ідеї, яку я публічно озвучував з початку 2000-их. Більшість українців не сприймали її, для більшості 9 травня було одним із найважливіших державних свят. Ситуація почала мінятися лише в 2014. Тоді ми почали запроваджувати альтернативу – 8 травня як День памʼяті та примирення. Спочатку це були лише заходи Українського інституту національної пам’яті та Міністерства культури та інформаційної політики України, яке очолював Євген Нищук. З 2015 після ухвалення відповідного закону Верховною Радою України і підписання його президентом Петром Порошенком це стало державною політикою. Разом з адміністрацією Президента ми тоді запровадили нову традицію – акцію Перша хвилина миру, за ідеєю Oleksandr Zinchenko.

Паралельне відзначення 8 і 9 травня було проміжним етапом, зважаючи на те, що велика кількість українців навіть після нападу 2014 року не готові були відмовитися від традиції відзначати другий з цих днів.

Ситуація докорінно змінилася після 24.02 22. Більшість українців врешті виявилися готовими відмовитися від дня побєди. Нині цю зміну підтримав президент Володимир Зеленський.

Певен, це важливий крок до нашої Перемоги у війні за незалежність.


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Дивовижно! Тобто Зеленському сьогодні аплодують за те, що він втілив у життя ідею Володимира В’ятровича річної давнини?

Мені моторошно цікавитися – ЯК переживуть цю подію депутати “Слуги народа” Устенко, Бужанський і Гетманцев?!

Я так розумію, до виборів Зеленський заходиться втілювати всю програму “Європейської Солідарності”?

Автор