Санкції на часі. 09.05.2023

Ростислав Павленко

Європейська комісія направила країнам-членам Євросоюзу пропозиції щодо 11-го пакета санкцій проти рф.

10 травня очікується перше обговорення нового пакета санкцій на засіданні Комітету постійних представників. За словами речника Єврокомісії Еріка Мамера, “цей пакет буде зосереджений на втіленні санкцій, їхній ефективності, і як уникнути обходження санкцій. В пакеті будуть питання експорту до росії, і ми хочемо впевнитися, що росія не отримує імпорту з інших країн”.

Мета цілком адекватна моменту. Адже подолання запасу міцності російської економіки вимагає якраз постійного перекриття шляхів, які росіяни знаходять у обхід санкцій.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Закупівлі газу в Європі сповільнюються через очікування подальшого обвалу цін. Газ коштує $409 за тис куб. Деякі трейдери прогнозують зниження до $110-120 за тисячу куб.
– Обмеження цін G7 на експорт російської нафти змусило кремль підвищити податкове навантаження на виробників. Таким чином було завдано нового удару по російському енергетичному сектору, який страждає від західних санкцій.

2. Втрати економіки.

– Регіони рф у 2023 році можуть втратити більше третини своєї фінансової подушки безпеки, тобто 800 млрд рублів з 2,28 трлн рублів. Накопичені за минулі роки кошти підуть на покриття прогнозованих дефіцитів регіональних бюджетів.

3. Пошук лазівок.

– Всупереч санкціям, нафтовому ембарго ЄС та заявам уряду про скорочення видобутку російські нафтовики наростили експорт: на тижні, що завершився 28 квітня, з морських портів танкери вивозили 4,1 млн барелів на день.

4. Перекриття лазівок.

– Країни ЄС націлились на боротьбу з «тіньовим» танкерним флотом. Вони мають намір посилити боротьбу з «шахрайськими практиками», які дозволяють торгувати нафтою з рф за цінами вищими за стелю. Зокрема, з маніпуляціями з транспондерами танкерів, які «вимикаються» у морі, або не передають порт призначення.
– До нового 11-го пакету санкцій можуть увійти сім компаній з КНР, які займаються розробкою напівпровідників, мікрочіпів та електроніки, дві — з ОАЕ, одна — з Вірменії.

5. Самопочуття росіян.

– У колі васалів. Керівники Вірменії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану таки приїдуть до москви на 9 травня. Можна очікувати спроб служити двом панам: і вигоду від постачання на росію «паралельного імпорту», і ухилення від санкцій.
Однак терорист гіркін, наприклад, уже предрік, що москва буде з Казахстаном воювати. Вірменія сповна відчула «допомогу» від немічних російських «миротворців». Тож втішання диктатора вигоди сусідам росії не принесе.

І далі ж буде.

Автор