Деколонізація. Наступний законодавчий крок

Володимир В’ятрович

Сьогодні Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №8273, який органічно доповнює нещодавно опублікований закон про звільнення публічного простору від символів російського панування.

Відповідно до ухваленого сьогодні закону уряд і міністерство культури упродовж кількох місяців переглянуть Державний реєстр нерухомих пам’яток, щоб очистити його від символів російської імперської політики.

Кожен об’єкт у реєстрі (як і всі нововиявлені пам’ятки) буде перевірено на предмет того, чи не є він символом російської імперської політики або комуністичного режиму.

Пам’ятники і пам’ятні знаки, які є такими символами, вилучать із реєстру і демонтують або перенесуть в інші місця (до музеїв, на цвинтарі тощо). Ще один варіантом рішення, яке допускає закон, є усунення з пам’ятки окремих елементів, які є російськими чи комуністичними символами.

Залишити в незмінному вигляді можуть лише ті пам’ятники, які становлять виняткову мистецьку цінність. Переконаний, що такі винятки будуть поодинокими. Решта пушкіних, суворових і ватутіних, як і пам’ятники різним «побєдам» російської імперії назавжди щезнуть з наших майданів і вулиць.

Автор