Вісті з фронтів. 04.05.2023

Костянтин Машовець

1. Противник продовжує утримувати у позиційних районах у розгорнутому стані (в готовності до бойового застосування) в акваторії Чорного моря угрупування кораблів – носіїв крилатих ракет морського базування (КРМБ) типу 3М-14К/3М-14Т (3М-14КЭ/3М-14ТЭ) «Калибр», зокрема:

– дизель-електричний підводний човен (депч), пр. 636.3 «Старый Оскол» – у позиційному районі, у 27 милях на схід від м. Ялта,
– депч, пр. 636.3 «Ростов на Дону» – у позиційному районі, у 22 милях на південний схід від м. Ялта,
– малий ракетний корабель (мрк), за нашою класифікацією – ракетний корвет (рк), пр. 21631 (Буян-М) «Вышний Волочек» – у позиційному районі, в 23 милях на захід від м. Анапа,
– рк пр. 21631 (Буян-М) «Грайворон» – у позиційному районі, в 19 милях на південний захід від м. Анапа.

За попередньою оцінкою загалом на 4-х носіях у спорядженому стані перебуває до 16 КРМБ вказаного типу.

Командування чорноморського флоту (чф) зс рф продовжує реалізацію комплексу заходів, спрямованих на оптимізацію системи базування свого корабельного складу у відповідності до останніх змін оперативної обстановки на ТВД, зокрема:

1) Основні сили та засоби корабельного складу чф переведені до пунктів базування (ПБ), які знаходяться поза межами дальності дії протикорабельних засобів ураження ВМС ЗСУ, наявність яких у їх складі вважається підтвердженою (РК-360МЦ «Нептун», RGM-84D Harpoon Block 1C та RGM-84C Harpoon Block 1B) та дальності ефективної дії ударних надводних та напів-підводних безекіпажних кораблів-дронів.

2) У ПБ Севастополь продовжують перебувати лише наступні бойові кораблі:

– депч пр. 877В – Б-871 «Алроса»,
– депч пр. 636.3 – (ремонт),
– фрегат пр11356Р – «Адмирал Эссен» (ремонт),
– 2 сторожевых кораблі (ск), за нашою класифікацією – фрегати, пр.1135М «Пытливый», «Ладный»,
– патрульний корабель (пк), за нашою класифікацією – патрульний корвет, пр. 22160 «Василий Быков»,
– середній розвідувальний корабель (срзк), пр. 18280.

Решта основних бойових одиниць корабельного складу чф переведені на базування у ПБ Феодосія, Керч, Новороссийск.

3) Відповідно, основні позиційні райони для пусків КРМБ противника типу 3М-14К/3М-14Т (3М-14КЭ/3М-14ТЭ) «Калибр» відтепер розташовуються вздовж південно-східної частини узбережжя півострова Крим та північно-західніше ПБ Новороссийск.

4) До охорони та оборони Керченського мостового переходу з корабельного складу чф залучені на даний момент наступні сили та засоби:

– пк, пр. 22160 «Дмитрий Рогачёв» – знаходиться у зоні патрулювання у 18 милях на північний захід від Керченської затоки (забезпечує протиповітряну та протидиверсійну оборони (ПВО, ПДО), а також патрулювання прилеглої акваторії, виконує також досмотрову функцію в разі потреби),
– 2 протидиверсійних катери (пдка), пр. 21980 – П-350 «Курсант Кировец» та П-349 «Суворовец» – у 11 милях на північ від Керченської протоки (патрулювання та ПДО прилеглої акваторії).

5) Противник продовжує утримувати в акваторії Азовського моря розгорнутий загін артилерійських катерів пр. 1204 (Шмель) зі складу Каспійської флотилії (ПБ – Темрюк) у кількості 3-х одиниць.

2. Командування військ противника продовжує реалізацію заходів, спрямованих на підсилення його спроможності вести ефективні оборонні дії на визначених напрямках у Південній операційній зоні.

Так протягом минулого тижня у смугу відповідальності УВ «Восток» (на Новопавлівський напрямок) противником був додатково переміщений 116-й окремий стрілецький полк (осп) 1-го армійського корпусу (АК) 8-ї загальновійськової армії (ЗВА).

Крім того, південніше напрямку Мар’їнка – Курахове противник продовжує розгортання додаткових підрозділів 150-ї мотострілецької дивізії (мсд) 8-ї ЗВА з очевидним наміром ввести їх у бій у напрямку Славне – Новомихайлівка та Мар’їнка – Победа.

Також закінчується перегрупування військ противника на напрямку Кремінна – Лиман (УВ «Центр»). Зокрема, командування цього УВ після численних нагадувань і прохань нарешті вивело у резерв підрозділи 124-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр) 2-го АК, замінивши їх підрозділами 228-го мотострілецького полку (мсп) 90-ї танкової дивізії (тд). За визнанням самого штабу АК, « бригада как целостное формирование боеспособна лишь отчасти…». У якості «отступных» 228-й мсп отримав у своє оперативне підпорядкування залишки 374-го окремого стрілецького батальйону (осб) 2-го АК, який розгорнувся у районі с. Привілля.

Само командування УВ «Центр» отримало до складу своїх резервів «відновлений» 245-й мсп 47-ї тд 1-ї гв. ТА. Полк став відомим свого часу завдяки участі у штурмі м. Грозний під час Першої російсько-чеченської війни. Але у 2009 році його було розформовано у рамках «реформи». І ось тепер його відновили.

3. До участі у нанесенні ударів крилатими ракетами повітряного базування (КРПБ) по об’єктах на території України залучаються сили й засоби наступних частин Дальньої авіації зі складу повітряно-космічних сил зс рф:

– літаки типу Ту-22М3 52-го важкобомбардувального авіаційного полку (вбап) 22-ї важкобомбардувальної авіаційної дивізії (вбад), 200-го та 444-го вбап 326-ї вбад,
– літаки типу Ту-160 121-го вбап 22-ї вбад,
– літаки типу Ту-95МС 79-го, 182-го 326-ї вбад та та 184-го вбап 22-ї вбад відповідно.

У вчорашньому ударі БПЛА типу «Shahed» противником був застосований відповідний підрозділ, який був передислокований заздалегідь на аеродром «Сеща» (Брянськая обл. рф) 6 літаками Ил-76 військово-транспортної авіації (ВТА). За всіма ознаками, противник у складі своїх командувань і армій ВПС та ППО сформував та розгорнув принаймні 3 спеціалізованих підрозділи (до ескадрильї), призначених саме для застосування ударних БПЛА-«камікадзе» оперативно-тактичного рівня типу «Shahed» (цілком можливо, зведених у окремий полк або приданих окремим командуванням, розгорнутим на відповідних напрямках).

На авіабазі (АБ) Барановичи (Білорусь) командування російських військ продовжує утримувати у розгорнутому стані авіаескадрилью бомбардувальників типу Су-34 (8 одиниць) та ланку винищувачів типу Су-30СМ (3 одиниці).