Карально-примусова мобілізація

Тетяна Кохановська

Витратила певний час, аби розібратися, що там рашки ввели за зміни в мобілізаційні закони.

Коротке резюме таке: вони фактично створюють… ну не законодавчу базу, які вже там закони. А, скажімо так, примусовий механізм під загальну мобілізацію. Між іншим, ту саму, про яку попереджав Резніков.

Чому?

Ну по-перше, вони суттєво посилюють каральні міри за ухилення. Торгувати квартиру, користатися банківськими послугами, та ледь не до скасування водійських прав – все це буде не можна тим, хто ухиляється від мобілізації. Фактично повне ураження в правах.

По-друге, вони скасовують як значущу подію, що запускає репресивний механізм, сам момент вручення повістки. Тепер орки будуть вважатися мобілізованими, щойно на них ця повістка буде виписана.

Тобто фактично МО РФ полегшує собі роботу із заганяння у військо силомиць. Не треба буде полювати на тих ухилянтів, ганяти ментів чи волонтерів, напосідатися на роботодавців, проводити облави і тощо, тощо.

Чи це означає, що на нас негайно ринуть мільйони мобілізованих орків? Ніт, не означає.

Бо кількість одномоментно мобілізованих визначається пропускними можливостями мобілізаційної системи ЗС РФ. А кількість мобілізованих на загал за тривалий період – можливостями озброїти їх бодай “мосінками”.

А позаяк значний демресурс рашки й так змушував нас вважати, що кількість гарматного м’яса у ворога умовно необмежена – ніякої новизни для нас в тому нема.

Дурноверхих орків там в будь-якому випадку вистачає. І не миттям так катанням їх у військо все одне загонять.

Просто раніше, після першого експерименту з оголошеною чмобілізацією, який дуже не сподобався хуйлу, воєнкоматам доводилося якось мучітєльно визбирувати умовних добровольців. А позаяк формувалися воєнкомати під примусову совіцьку мобілізацію, у вербовку вони просто не вміють. Вони перевалювали це невдячне завдання на прігожиних, суб’єктів педерації, великих роботодавців – а тепер просто полегшили собі роботу.

Прикметно також, що називати речі справжніми іменами вони все ж таки неготові. Тому й будуть казати максимум про часткову мобілізацію, хоча проводити її будуть як загальну, в сенсі рівня примусу, а не в сенсі кількості.

І від цього всього для нас є ще один несподіваний плюсик. Позаяк вони суттєво підвищили рівень примусу, умонастрої загнаних на війну в такий спосіб будуть… ну м’яко кажучи, відрізнятися від тих, хто потрапив до окопів в умовно-добровільний спосіб. Власне, вже чутно, як дедалі агресивніше ниють чмобіки, які масово опинилися в окопах лише з початком зими.

Словом, ці заходи на підсумкові кількісні покажчики гарматного м’яса вплинуть несуттєво. А на якісні, мабуть, що й вплинуть. Ну і прискорять соціальну динамику. Бо загребуть-то вони стільки, скільки загребуть. А от унеможливити нормальне життя зможуть порядково більшій кількості.

 

Автор