Санкції на часі. 04.04.2023 (відео)

Ростислав Павленко

На 1 березня 2023 року у фонді народного добробуту росії нарахували 11,106 трлн рублів – при тому 1 квітня 2022 року там було 13 трлн. Найбільше, близько 1 трлн, фонд втратив у грудні минулого року.

Раніше повідомлялось, що річний дефіцит російського бюджету у 2,9 трлн рублів було достроково перевиконано вже у І кварталі. А попереду зростання видатків у зв’язку з новою хвилею мобілізації.

За підрахунками фахівців, збереження нинішніх цін на нафту загрожує колапсом російської економіки упродовж 2-4 років.

Нині росія робить відчайдушні зусилля, щоб домогтися підвищення ціни на нафту. Та й означення «2-4 роки» нагадують печально відомі нам «2-3 тижні». Зрештою, російська економіка все ще зберігає запас міцності. Тому, використовуючи негативну динаміку її показників, її варто добивати вже зараз.

1. Середня ціна на нафту марки Urals у березні 2023 року була $47,85 за барель. Це у 1,86 разів нижче, ніж у березні 2022 року ($89,05 за барель).

Середня ціна на нафту марки Urals у січні-березні 2023 року була $48,92 за барель, у січні-березні 2022 року – $88,95 за барель.

Така динаміка, очевидно, стоїть за небажанням провідних країн знижувати стелю цін і навіть дозволами її перевищувати (як-от для Японії). Однак важливо не пропустити момент, коли цінова динаміка зміниться, щоб не втратити здобутий ефект.

2. Оглядачі занепокоєні тим, що «тіньовий флот» російських танкерів може спричинити екологічну катастрофу.

Тіньовий флот російських нафтових танкерів курсує без покриття відповідальності перед третіми особами від Міжнародної групи страховиків (IG). Дрібні, менш досвідчені трейдери тепер перевозять нафту на довші відстані на старих суднах із невідомим рівнем страхування. Все це посилює ризики пов’язані з розливом нафти.

Однак ефективною відповіддю стала б заборона відповідних танкерних перевезень, забезпечена відповідальним патрулюванням ключових відтинків маршрутів (наприклад, найчастіше танкери з російською нафтою, які прямують до Індії та Китаю, проходять через протоки між Данією і Швецією в гирлі Балтійського моря).

Натомість будь-яке пом’якшення режиму танкерних перевезень дозволить росії тримати додаткові ресурси для продовження війни.

3. Поки ж борги на роздрібному енергоринку рф у 2022 році зросли на 32,4 млрд рублів.

За минулий рік ріст заборгованості склав 32,4 млрд руб, тоді як за 2021 і 2020 роки він був на рівні 2,4 і 24,1 млрд руб. відповідно.

У цілому зростання заборгованості зумовлювалося погіршенням платіжної дисципліни практично за всіма категоріями споживачів.

4. Заощадження росіян за довгостроковими вкладами скоротилися до 10-річного мінімуму.

На початок 2023 росіяни зберігали на довгострокових вкладах 7,92 трлн руб – мінімальну суму з 2013 року, коли залишки на аналогічних рахунках оцінювалися в 8,39 трлн руб.

За рік повномасштабної війни з Україною росіяни забрали з депозитів 30,4% усіх «довгих» вкладів. Здебільшого, скорочення відбулося за рахунок валютних депозитів — вони зменшились у рублевому вираженні на 62,4%. Також на 24,3% скоротився обсяг «довгих» вкладів у рублях.

5. У російської економіки звужуються можливості для самопорятунку.

Тіньова економіка росії, на яку до початку повномасштабної агресії проти України припадало до третини національного ВВП, скорочується слідом за офіційною.

Число зайнятих у неформальному секторі, куди відносяться працюючі «в сіру», а також «частнікі» та їхні співробітники, за підсумками минулого року скоротилося на 1,2 мільйона осіб.

У перерахунку на робочу силу розмір неформальної економіки, яка в окремих регіонах забезпечує до половини всіх робочих місць, зменшився до мінімуму з 2011 року.

Приховане безробіття може бути майже втричі вище за офіційні цифри, вважають аналітики. Згідно з офіційною статистикою, на початок січня 4,2 мільйона росіян працювали неповний робочий день, перебували «у простої» з вини роботодавця або в неоплачуваній відпустці.

І далі ж буде.

Автор