Санкції на часі. 31.03.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Прибуток російських нефінансових організацій (без урахування малого бізнесу та державних організацій) так званого «реального сектору» економіки у січні 2023 р. знизився на 21% рік до року. Це вже восьмий місяць безперервного зниження прибутку.

Серед великих секторів російської економіки можна виділити видобуток корисних копалин, де прибуток обвалився майже на 60% у січні, в обробній промисловості зниження прибутку на 5%, в оптовій та роздрібній торгівлі прибуток падає на 35%.

Незважаючи на запас міцності, який зберігає російська економіка, дедалі рельєфніше проявляються ознаки її занепаду:

1. Протягом 2022 року спаду зазнали низка провідних секторів російської економіки. Зокрема:

– Видобуток корисних копалин – мінус 20% рік до року (тобто видобуто/вироблено на 20% менше, ніж у 2021);
– Оптова та роздрібна торгівля – мінус 21%;
– Діяльність фінансова та страхова – мінус 20%;
– Сільське господарство – мінус 18%;
– Діяльність наукова та професійна – мінус 11%;
– Вироблення та розподілення електроенергії та комунальні послуги – мінус 9%;
– Обробна промисловість – мінус 6%, причому виробництво автотранспортних засобів та інших транспортних засобів у збитку;
– Інформація та зв’язок – мінус 5%.

Це при тому, що минулого року росія мала рекордні надходження від продажу нафти і газу, а ефективне ембарго та цінові обмеження на нафту і нафтопродукти почали діяти лише у грудні 2022 і лютому 2023 року.

2. Готуючись до посилення санкцій, центробанк рф перед повномасштабним вторгненням увіз до росії десятки мільярдів доларів готівкової валюти.

Банк росії перевів частину резервів у готівкову іноземну валюту та ввіз її на територію країни. Причому її завозили стільки, скільки дозволяли транспортні потужності. Відтак до початку 2022 року ЦБ міг накопичити готівки на $60 млрд, оцінюють експерти.

Зараз ці кошти працюють для пом’якшення ефекту від санкцій усередині рф. Тим більше наступні пакети санкцій мають перекрити надходження валюти до рф.

3. Збиток банку росії становив 721,7 млрд рублів, випливає з річного звіту центробанку рф.

Це майже в 30 разів більше, ніж роком раніше (26,3 млрд руб).

4. Засекречені чи невказані витрати російського бюджету до 24 березня зросли до $31 млрд, що становить понад третину бюджетних видатків країни.

Збільшення секретних витрат у росії підкреслює зростання витрат, пов’язаних із війною. Секретні витрати наближаються до піку 21% у 2015 році, після захоплення Криму.

Різке зростання російських витрат зумовлене закупівлями військової техніки, виплатами мобілізованими і бажанням завершити інфраструктурні проекти напередодні майбутніх президентських виборів.

5. Тим часом на росії очікують ближчими роками падіння видобутку газу на третину через виснаження запасів.

І далі ж буде.