Московським попам не місце в українських історичних церквах

Euroin

Після 29 березня  адепти мп мають залишити Києво-Печерську Лавру. З дня отримання Томосу і постання автокефальної Православної Церкви України, визнаної світовим Православ’ям, це стало питанням часу.

Час прийшов. Українські святині мають бути в Українській Церкві. І це не має обмежитися лише Києво-Печерською Лаврою.

Ще в грудні 2018 року Президентом Порошенком було підписано закон «Про внесення зміни до статті 12 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” щодо назви релігійних організацій (об’єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України».

Відповідно до нього, московська церква має чесно назвати своє підпорядкування. Вона цей закон не виконала. Відтак, виникає підстава розірвати договори на оренду та/або користування релігійних споруд, що перебувають у комунальній та державній власності, з московською церквою.

Ця релігійна організація, центр якої перебуває у країні-агресорі, послідовно і системно використовується росією для  політичного впливу на Україну та дестабілізації ситуації.

Численні факти, включаючи матеріали кримінальних проваджень, свідчать, що структури рпц в Україні використовуватися російськими спецслужбами для розвідувальної діяльності та рекрутування агентів в Україні.

ЗМІ та соціальні мережі повідомляють про сотні випадків сприяння державі-агресору представників УПЦ (мп). Через своїх ієрархів ця церква послідовно озвучує кремлівські наративи, готує ґрунт для духовної і військової окупації.

Розгалужена мережа рпц в Україні в умовах повномасштабної війни росії проти України розкрила свою справжню сутність.

Численні колаборанти в рясах не лише благословляли окупантів та активно співпрацювали з ними на тимчасово окупованих українських територіях, але й здійснювали розвідувальну діяльність та сприяли терору проти українських патріотів.

На жаль, колаборація з окупантом для УПЦ (мп) – це не поодинокі випадки, а системне явище.

При цьому законні вимоги української держави виконати норми закону подаються російськими пропагандистськими ЗМІ як «гоніння за віру», а ця українська за назвою, але не за свою суттю, релігійна організація всіляко підіграє агресорові у його підривній діяльності в Україні.

Релігієзнавча експертиза, проведена відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, встановила, що УПЦ (мп) так і не розірвала зв’язок з рпц.

Натомість відмова УПЦ (мп) виконати вимоги українського законодавства дозволяє їй і далі здійснювати свою підривну діяльність, спрямовану на розкол у суспільстві, прикриваючись фальшивим статусом нібито української церкви.

Відновлення законності та правопорядку у сфері регулювання діяльності релігійних організацій шляхом розірвання договорів оренди та/або користування на будівлі, що перебувають у державній та комунальній власності, з осередками церкви держави-окупанта матиме позитивний вплив на суспільство в цілому.

Це дозволить зменшити вплив країни-агресора на релігійну ситуацію в Україні, забезпечить дотримання законів України і стане  важливою складовою становлення демократичного суспільства, де права та свободи громадян забезпечуються належним чином.

Це ще один крок до перемоги та ще один крок у напрямку європейської інтеграції України.

У зв’язку з тим, місцева влада має припинити договори оренди та або користування УПЦ (мп) церковними спорудами, що перебувають у комунальній власності, а державна – тими, що перебувають у державній власності.

 

Центр протидії дезінформації РНБО України нагадав про роль Московського патріархату у війні проти України

 

За що держава розриває договір про Лавру з УПЦ МП

За час господарювання УПЦ (МП) в Києво-Печерській лаврі там повністю зруйнована низка історичних та культурних пам’яток, а одне з чудес України, всесвітнього надбання ЮНЕСКО перетворили на комерційний центр, мебельний цех та звалище.

 

Архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) перейшов до ПЦУ і закликав монахів до об’єднання 

Як повідомляє пресслужба ПЦУ, митрополит Епіфаній задовольнив його прохання та благословив отцю Авраамію виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі Православної Церкви України.

Автор