Не треба дурити військових. Це погано закінчиться

Ніна Южаніна

Верховна Рада готується до розгляду змін до державного бюджету на 2023 рік, які стосуються збільшення видатків на сектор безпеки і оборони.

Щойно говорила з військовими, почула їхні думки, спробую передати головне.

Не треба дурити військових. Це погано закінчиться! Не може начфін пояснювати за міністра оборони, який мовчить за міністерство, яке має керівників департаментів, – і мовчить.

Підвищення окладу з 13 400 грн до 20 100 грн – це +7 000 грн, а забрали 30 000 грн.

Мова йде про соціальну справедливість, про гідність держави. Люди пішли воювати з підприємств та організацій, де отримували гідну зарплату! Спочатку їм скасували збереження середньої зарплати за основним місцем роботи, а тепер практично добили скасуванням додаткової винагороди.

Так, зараз кожне відомство намагається приборкати обурення військових у різний спосіб, але ж навіщо тоді народні обранці, які є голосом військових?! Чи мають стати їх голосом – я вже й не знаю!

P.S. Обіцяна головою ВР Стефанчуком робоча група з виплат військовим не створена! Запропоновані зміни до бюджету не стосуються повернення додаткової винагороди в ЗСУ!

* * *

Військовим довелося чекати понад 8 місяців, щоб уряд ухвалив рішення, згідно з яким доходи військовослужбовців на період їх безпосередньої участі у відсічі та стримуванні збройної агресії російської федерації не оподатковуються військовим збором.

Відповідний Закон №2308, який було прийнято ще 19 червня 2022 року, набрав чинності з дня опублікування, 9 липня 2022 року. І ще тоді КМУ повинен був невідкладно привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

А зміни до постанови уряду від 30 грудня 2015 р. №1161 було внесено на засіданні Кабміну лише 17 березня 2023 року.

У новій редакції постанови визначено підстави для здійснення застосування пільги з оподаткування військовим збором грошового забезпечення осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях в умовах воєнного стану по відсічі та стримуванню збройної агресії росії.

А саме: витяги (копії) з наказів командирів (начальників) про виплату додаткової винагороди, що передбачена законодавством для осіб, які беруть безпосередню участь у зазначених заходах.

Зрештою, така «оперативність» урядовців уже давно не дивує.

Автор