Санкції на часі. 16.03.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Окрім чергової, вже 10-ї конференції формату «Рамштайн» щодо надання Україні зброї, новини приніс і санкційний фронт.

Глава Міненерго США закликала відмовитися від імпорту ядерних реакторів із росії. Міністр енергетики США Дженніфер Гренхолм вважає, що росія демонструє «зневажливе ставлення» до ядерної безпеки, у тому числі в питаннях Запорізької АЕС (ЗАЕС).

Як заходи у відповідь, міністр запропонувала іншим країнам відмовитися від придбання російських ядерних реакторів і «перекрити джерело фінансування» російських збройних сил, а саме «експорт ядерних реакторів по всьому світу». За даними Bloomberg, експорт російського ядерного палива та атомних технологій у 2022 році зріс на 20%.

Санкції, як і постачання зброї, проходять чіткі стадії: «ніколи» – «обговорюємо» – «хтось проти» – «будемо робити» – «робимо». Світ на ходу, з коліс вирішує фантастично складні координаційні, економічні і логістичні задачі, вичавлюючи росію на маргінес. І так доти, доки агресор не втратить спроможність до продовження війни.

1. Ціна нафти Brent опустилася нижче за $74, WTI – нижче за $70 за барель. Це штовхає вниз і ціну на російську нафту – яка вже тривалий час нижча за $50.

Польща, Латвія та Литва закликають знизити стелю цін на російську нафту до $51,45 за барель, спонукаючи її до подальшого зниження.

2. Європа підтягує власні резерви. Доходи Норвегії від нафти і газу в 2022 році виявилися вп’ятеро більшими ніж за минулий рік— близько $50 млрд.

Торік Норвегія стала найбільшим постачальником природного газу до Європи після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну і нині покриває 30% потреб континенту в цьому товару.

3. Відповідно, світ дедалі менше потребує росії.

За даними митної служби росії, експорт товарів з рф у січні 2023 року скоротився на 28,2% порівняно з січнем 2022 року .

4. Розширення БАМа та Транссибу для збільшення експорту з рф до Китаю зіткнулося з проблемою: на електрифікацію залізниці не вистачає близько 200 млрд руб.

5. Запроваджений наприкінці лютого пакет санкцій США включає заборону на постачання в рф усіх газових турбін і запчастин до них і може призвести до проблем ключових російських експортних проектів – «Сила Сибіру» та «Турецького потоку».

А знайти адекватну заміну практично неможливо.

І далі ж буде.

Автор