Санкції на часі. 09.03.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Країни G7 мають намір переглянути у березні стелю цін на нафту з росії. Про це повідомила помічниця міністра фінансів США у боротьбі з фінансуванням тероризму та фінансовими злочинами Елізабет Розенберг.

«Все, що я можу сказати, так це те, що G7 планує провести переоцінку стелі цін на нафту в березні»,— сказала пані Розенберг на міжнародній енергетичній конференції CERAWeek у Х’юстоні.

Запровадження стелі цін на нафту у поєднанні з ембарго на торгівлю нафтою і нафтопродуктами, попри скепсис багатьох експертів, виявилося дуже дієвим заходом. Провідні країни посідають настільки значиме місце на ринку і споживають стільки ресурсів, що їм до снаги диктувати ціни з боку споживача, а не виробника.

Таким чином, запровадження стелі здатне втягнути у застосування санкцій навіть ті країни, які з якихось причин не готові на фізичну заборону чи обмеження торгівлі. Якщо натомість обмежувати ціни, цим країнам буде вигідно приєднатися до тиску на росіян, збиваючи ціну ще нижче.

Власний інтерес – найкращий мотиватор економічних стосунків. Відтак провідним країнам світу вдалося підключити до зниження валютної виручки рашистів навіть ті країни, які продовжують купувати російські енергоносії.

Подібна логіка буде застосовуватись і надалі.

Євросоюз планує вийти на світовий ринок природного газу як картель покупців, прагнучи знизити ціни на енергоносії. Спільні закупівлі газу Союзом оцінюються в 24 млрд куб протягом наступних трьох років, а перші контракти планується підписати в червні.

Ініціативу було висунуто з метою обмежити стрибок цін на енергоносії, викликаний скороченням поставок з росії після початку повномасштабної війни росії проти України.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович вважає, що ця ініціатива підвищить конкуренцію, залучить нових постачальників та призведе до зниження цін на енергоносії.

А тим часом уже накладені санкції тягнуть рашистів до дна.

1. Енергетична компанія Hoyer оголосила про успішне постачання першої партії дизельного палива з ОАЕ до Німеччини.

Німеччина педантично ліквідує свою залежність від рф у всіх можливих сферах.

2. Дві канадські компанії опинилися під санкціями США через співробітництво з рф.

Мова йде про дві компанії-імпортери електроніки Cpunto Inc та Electronic Network Inc із Монреаля.

Нещодавно Міністерство торгівлі США наклало обмеження на експорт майже 90 компаніям із росії та третіх країн і заборонило їм купувати такі товари як напівпровідники.

На цих прикладах бізнесменів з усього світу вчитимуть: хитрувати не варто – цивілізований світ налаштований дуже серйозно.

3. Чиновники Держдепу США та Єврокомісії зустрілися з представниками алмазного бізнесу, щоб обговорити способи позбавити росію доходів від експорту дорогоцінного каміння.

“Росія продовжує заробляти мільярди доларів на торгівлі алмазами, і розмова зосередилася на найбільш ефективних способах перервати цей потік доходів”, – повідомив Держдеп США за підсумками зустрічі.

Чиновники закликали представників індустрії дорогоцінного каміння взяти участь «у майбутніх імпортних заходах, пов’язаних з росією, у тому числі щодо діамантів».

4. Фонд народного добробуту росії продовжує зменшуватись з кожним місяцем.

За лютий 2023 року ліквідні активи Фонду скоротилися на 5,5 млрд доларів і на 1 березня становили 85,5 млрд. доларів.

5. З росії на постійне місце проживання до інших країн переїхало 1,1 млн осіб.

Зокрема, виїхали 15 тисяч мільйонерів – це 20% від загальної кількості.

Втрати у невкладених інвестиціях оцінюються як 251 млрд минулого року; цього року, через стрімке вичерпання внутрішніх ресурсів, росія недоотримає не менше 124 млрд. доларів.

І далі ж буде.

 

Карикатура: Сергій Йолкін / DW

Автор