Вісті з фронтів. 04.02.2023

Костянтин Машовець

Дещо по Півдню та й загалом.

1. Командування військ противника на Кримському напрямку продовжує реалізовувати комплекс заходів, спрямованих на підвищення рівня стійкості свої системи оборони з метою утримання частини Херсонської області, прилеглої до тимчасово окупованої території півострова Крим.

На сьогоднішній день відповідне угрупування військ противника (УВ “Днепр”) виконує це завдання у двоешелонному оперативному шикуванні.

Перший ешелон.

Це в основному сили та засоби 49-ї загальновійськової армії (ЗВА) Південного ВО, 22-го армійського корпусу (АК), повітряно-десантних військ (ПДВ) та інших з’єднань та частин Південного військового округу зс рф, військ берегової оборони чф-у, а також підрозділи, частини та з’єднання так званих територіальних військ зс рф, зокрема:

– 7-а десантно-штурмова дивізія (дшд), у складі зведених тактичних груп – 108-го, 56-го та 247-го десантно-штурмових полків цієї дивізії (дві по 2 десантно-штурмових батальйону і одна з 3-х десантно-штурмових батальйонів кожна) + зведена артилерійська тактична група (ТГр) 1141-го артилерійського полку;
– 34-а мотострілецька бригада (мсбр);
– 205-а мотострілецька бригада (мсбр);
– зведена тактична група 7-ї військової бази (ВБ) зс рф в Абхазії (Грузія) – до 2-х мотострілецьких батальйонів (мсб);
– 61-а бригада морської піхоти (бр МП);
– добровольча мотострілецька бригада “Дон” (це не про Кадирова, це сформоване з’єднання на території Ростовської області рф);
– до 2-х мсб 126-ї окремої бригади ерегової охорони (обр БО);
– 1 батальйон морської піхоти (бн МП) зі складу 810-ї бригади морської піхоти;
– а також частини територіальних військ (ТрВ) зс рф ( 359-й, 387-й, 1153-й та 1233-й окремі мотострілецькі полки ТрВ).

Ця частина УВ “Днепр” розгорнута по рубежу Рибальче – Гола Пристань – Олешки – вздовж лівого берегу р. Дніпро – Каховка – Каїри – Велика Лепетиха і нараховує у своєму складі:

– особового складу – до 15.5 тисяч в\сл;
– танків – до 58 одиниць;
– ББМ (бойових броньованих машин – бмп, бтр, бронеавтомобілів, броньованих тягачів) – до 246 одиниць;
– артилерійських систем (калібром понад 100-мм) – до 64-66 одиниць;
– РСЗВ (реактивних систем залпового вогню) – до 32 одиниць.

Особливості – хронічна недоукомплектованість частин та підрозділів штатним ОВТ, дуже інтенсивна інженерно-фортифікаційна діяльність (включаючи ну-у дуже активне встановлення мінно-вибухових загороджень, особливо у смузі, прилеглій до р. Дніпро) та наявність значного артилерійського компонента (як ствольної, так й реактивної артилерії).

Другий ешелон.

Це переважно частини та підрозділи ТрВ зс рф + посилення військами 22-го АК, а саме:

– 404-й, 1044-й, 1253-й, 1445-й, 1199-й мотострілецькі полки (мсп) ТерВ;
– а також один мотострілецький батальйон (мсб) 80-ї окремії мотострілецької бригади (омсбр);
– а також зведена артилерійська група 22-го АК зі складу 8-го артилерійського полку (ап) цього корпусу.

Ця частина займає позиції по рубежу Бехтери – Таврійське – Гладківка – Великі Копані – Калинівка – Зелений Під й нараховує у своєму складі:

– особового складу – до 10.5 тисяч в\сл;
– танків – до 24-х одиниць;
– ББМ – до 118-и одиниць;
– арт.систем (калібром понад 100-мм) – до 42-х одиниць;
– РСЗВ – до 12-14 одиниць.

Особливості – майже весь укомплектований “чмобіками”, яких періодично ганяють на “допідготовку” (постріляти з автомата), але не дуже активно, в основному вони, як справжні “кроти”, риють майже все, від окопів до бліндажів для командування. При цьому рівень механізації, не сказати, що значний, дуже розповсюджена БСЛ-110.

У оперативному резерві УВ “Днепр” перебуває лише один “організм” – 214-й танковий полк (тп) територіальних військ (ТрВ) зс рф, укомплектований штатним ОВТ десь на 55-60% і з недоукомплектованим мсб.

Командування цього УВ, судячи зі всього, цілком розуміє реальний стан боєздатності підпорядкованих сил і засобів та подальші власні “перспективи”, тому достатньо активно сьогодні займається питанням підтримання належного рівня пропускної здатності своїх комунікацій у загальному напрямку на півострів Крим, зокрема інтенсивно наводить додаткові переправи у районі с. Брилівка та с. Рідне.

Останнім часом також фіксується реалізація противником на цьому напрямку ще цілого ряда заходів із підсилення своєї системи оборони. Наприклад, на узбережжі Каховського водосховища ним активно провадиться нарощування системи спостереження та облаштовується протидесантна оборона, включаючи організацію ВОП, РОП у прибережній смузі, активне встановлення МВЗ, а також посилюється контррозвідувальний режим у прибережних районах окупованих територій.

Головне призначення цього УВ противника, за великим рахунком, складається з декількох завдань:

– безумовне утримання своїх позицій вздовж лівого берегу р. Дніпро;
– всебічний артилерійський “терор” правобережжя, зайнятого СОУ, включаючи м. Херсон та його околиці;
– повне зайняття островів в дельті р. Дніпро (маються на увазі – о. Великий Потьомкін, Білогрудий та Круглик) з послідуючим використанням їх в якості передового плацдарму та місці розташування ряду вогневих засобів, здатних підвищити рівень інтенсивності вогневого впливу противника по цілях та об’єктах на правому березі р. Дніпро;
– доукомплектування та доведення частин і підрозділів як Першого, так й Другого ешелонів до мінімально необхідних стандартів боєздатності, які би дозволи їх використовувати у всіх типах та видах бойових дій, а не тільки в обороні.

2. Військове командування противника завершує підготовку до чергового масованого ракетного удару по цілях та об’єктах критичної інфраструктури на території України. Зокрема, ним визначені для ураження відповідні цілі на території міста Київ, Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської та Одеської областей України.

У відповідний наряд сил та засобів для виконання цього завдання вже призначені та перебувають у готовності до бойового застосування (станом на сьогоднішній, 04.03.2023 р., ранок наступні сили та засоби:

– авіабаза (АБ) “Оленья” (Мурманська обл.) – 4 стратегічні бомбардувальники типу Ту-95МС (до 24-х споряджених КРПБ типу Х-101/Х-555);
– АБ “Приволжский” (Астраханська обл.) – 3 дальні бомбардувальники типу Ту-22М3 (до 4-х споряджених КРПБ Х-22);
– АБ “Дягилево” (район м. Рязань) – 1 типу Ту-22М3 (1 КРПБ типу Х-22);
– АБ “Шайковка” (Калузька обл.) – до 3-х дальніх бомбардувальників типу Ту-22М3 (до 4-х споряджених КРПБ типу Х-22);
– АБ “Сольцы” (Новгородська обл.) – 3 одиниці типу Ту-22М3 (до 3-х споряджених КРПБ типу Х-22).

Окрім того, у відповідних позиційних районах акваторії Чорного моря перебувають у готовності до бойового застосування наступні носії КРМБ типу 3М-14К/3М-14Т “Калибр” зі складу чорноморського флоту зс рф:

– фрегат проекту 11356Р (“Беревесник”) “Адмирал Макаров” в 64-х мілях на південь від н.п. Судак (тимчасово окупована територія п-ва Крим);
– дизель-електричний підводний човен (депч) проекту 636.3 у 7-и мілях на південь від м. Мисхако;
– ще один депч проекту 636.3 в 66-и мілях на південь від н.п. Судак (тот п-ва Крим).

Загальний залп може складатися з 16 КРМБ типу 3М-14К/3М-14Т “Калибр”.

Таким чином, станом на сьогоднішній ранок, 04.03.2023 р., у спорядженому для бойового застосування стані у розпорядженні російського військового командування перебуває не менш як 52-і крилаті ракети повітряного та морського базування типу – Х-101/Х-555, Х-22, 3М-14К/3М-14Т.

Це без урахування “штучних” екземплярів “високовартісних” КР типу 3М55 “Оникс” або зенітних керованих ракет (ЗКР) до ЗРК типу С-300, які можуть бути застосовані по наземних радіоконтрастних цілях, а також БПЛА ударного типу класу “Шахед-136” (“Герань-2”).