Ресурс є, але просто треба пахати

Роман Донік

На політичному рівні у керівництва країни є одна дуже велика омана глобального масштабу. Причому, я так розумію, цю оману підігріває хтось з “довірених” воєначальників, які самі відірвані від військ. Вони впевнені, що в Україні нескінчений мобілізаційний ресурс. А саме страшне, що вони зможуть нескінченно мобілізувати людей мотивованих та фахових. От як армія була на початку повномасштабного вторгнення. Але проблема в тім, що та армія та той оперативний резерв йшли до того стану роками боїв, навчання та здобуття досвіду. І їх було не мільйон. А армія зараз більше мільйону. В нас зараз в більшості своїй армія цивільна. І це неможливо переробити за короткий термін. Бо навчання та виховання професійного солдата – це довгий процес. Тяжкий та відповідальний. Часу нема.

Що стосується формування нових бригад “гвардії наступу”. Гарна картина про “вдалий” кейс мобілізації. Але ніт. Це теж не повна правда. Бо в нас люди крім білбордів та заголовків нічого не читають. МВС не створює нові бригади. Вони перейменували існуючі та доукомплектовують їх, формуючи нові батальйони. Не відчуваєте різницю? А медійно вони всіх військовослужбовців, які вже рік воюють в НГУ, записали як тих, хто “став до лав”. Просто почитайте з кого формують “нові бригади”.

«Азов» – розгортає полк Азов. СПАРТАН – 3-тя бригада оперативного призначення. В/ч 3017. РУБІЖ – 4 бригада оперативного призначення, в/ч 3018. ЧЕРВОНА КАЛИНА – 14-та бригада оперативного призначення. в/ч 3028. КАРАДАГ – 15-та бригада оперативного призначення (15 БрОП, в/ч 3029). БУРЕВІЙ – 1-ша бригада оперативного призначення (1 БрОП, в/ч 3027). ЛЮТЬ – формується з вже існуючих окремих підрозділів спецпризначення, деякі з яких воюють нон-стоп з 14 року, як наприклад, Луганськ-1.

Розумієте, є різниця доукомплектувати вже існуючі бригади одним чи двома батальйонами чи відмобілізувати 8 бригад з нуля. А якщо 28? А 50? А в ЗСУ трохи більше нових бригад, на хвилинку. Це просто різний порядок цифр. І так, ці бригади дійсно створили, вони дійсно готуються і навчають людей. І будуть отримувати техніку, арту, танки.

Але медійно це подається, як велика вдача МВС і пройоб ЗСУ. Але знайти 6-8 тисяч людей для цих бригад – це набагато менше, ніж сформувати нові бригади ЗСУ. Бо там тільки на одну бригаду треба 6 тисяч. От так от.

Ще деталь, про яку чомусь ніхто не хоче згадувати. Всі воєнкомати підпорядковуються командувачу сухопутних військ. Всі навчальні центри та полігони СВ підпорядковуються командувачу сухопутних військ. Вся бойова підготовка сухопутних військ з 19 року , мобілізація та навчання призваних у сухопутні війська за рік повномасштабного вторгнення – то відповідальність командувача сухопутними військами.

Багато закидів з приводу поганої навченості ТрО. Це факт. Бо в ТрО немає стільки своїх полігонів. Зараз тільки формуються навчальні центри, які будуть вчити і для сухопутки. Бо, наприклад, Десна – то місце прокляте.

Але саме головне. В нас не стає більше мотивованих та навчаних людей. Їх стає менше. Вони втомлюються. Вони гинуть. Вони лікуються від поранень. Вони списуються через хвороби, отримані за рік війни.

І якщо політики будуть вважати, що в них нескінчений мобресурс, то тільки питання часу, коли будуть переглянуті правила “броні”, коли розширять список придатних. Коли водії та двірники підуть у військо. Коли навіть адвокати, які зараз розповідають, як правильно відпетляти, будуть призвані.

СРСР під час “Битви за Дніпро” поклали майже 400 тис загиблими і мільйон пораненими. І з тих пір їх філософія та психологія не змінилися. Зараз трошки інший розклад, але треба розуміти, що їх тупо більше.

І ми переможемо тільки завдяки мотивації, ефективності та навченості. Але головне, щоб було ким воювати. І кожного, кожного треба навчати.

Я вам більше скажу, навчання тих, хто вже рік воює, відкриває фантастичні обрії. Просто трошки цифр. З першої групи у 80 стрільців за два тижні навчання по експрес-програмі 11 чоловік виявили здатність бути молодшими сержантами командирами піхотних відділень. З другої групи у 80 людей – вже 15. А так воно йде. Є ресурс. Він вже є. Просто треба пахати, вйобувати і займатися з кожним. От і все.

Автор