Математичний доказ наслідків злочинних дій влади

Анна Оскоміна

Давайте всерйоз поговоримо про наслідки рішень, які приймаються владою, її дій або бездіяльності.

До вашої уваги результати двох соцопитувань, які були проведені різними установами в різний час.

Почнемо з опитування КМІС від середини грудня 2021 року про віру українців в можливість нападу Росії. На цей момент вторгнення вважали цілком ймовірним 49.2% людей, і малоймовірним – 41.4%.

Запам’ятайте ці цифри, вони важливі.

А от результати соцопитування Gradus Research, проведеного нещодавно, на початку лютого 2023 року, чи вірили українці ДО початку війни в повномасштабний наступ Росії. За цими даними 69% не вірили у війну, а 26% допускали цей розвиток подій.

Окрім того, за тим самим опитуванням, не готувалися до війни жодним чином 73% населення, а готувалися – 23%, причому, з них тільки 3% готувалися до війни ретельно, а 20% – лише частково.

Я не буду загострювати вашу увагу на вже звичній нам кореляції співвідношень відсотків, схожих на вже звичні 73/25, бо це все ж просто кореляція, з якої помилково було б виводити якісь висновки.

Проте зверніть увагу на зовсім іншу динаміку.

Отже, в грудні 2021 року в ймовірність нападу Росії вірило майже 50% населення. Відмітьте також, що при такому високому відсотку жодної паніки не спостерігалося. Але до моменту початку війни віра українців в ймовірність війни знизилася до 26% і стала майже вдвічі нижче за менш ніж 3 місяці, які безпосередньо передували війні.

Ще раз, підкреслюю, в грудні 2021 в війну вірило 49.2% населення.
Напередодні війни, в лютому 2022 в війну вірило вже 26%.

Тобто майже чверть населення змінила свою думку про ймовірність війни всього лише за 3 місяці до неї.

Візьмемо зворотні цифри. У війну не вірило в грудні 2021 року 41%.
В лютому 2022 перед вторгненням, в неї вже не вірило 69% населення.
69-41=28%.

Ключове питання: що саме сталося за ті 3 місяця до початку війни, що переконало 28% населення в тому, що війни не буде? Хто саме завіряв населення в цей період, що війни не відбудеться, і боятися нічого?

Хіба не саме в цей період розпочалася широка “кампанія” влади, скерована переконати населення, що війна маловірогідна?

Таким чином, 28% населення перестало побоюватися війни через запевнення влади, що війни не буде. Це обґрунтована цифра, і я б дуже радила журналістам придивитися до цієї теми уважніше.

Помітьте, що цифри тих, хто не вірив у війну безпосередньо перед її початком, і тих, хто жодним чином до неї не був готовий, цілком співставні – 69% та 73%. Логічно припустити, що ті, хто не був до війни готовий, постраждав від неї в усіх сенсах більше за тих, хто мав змогу підготуватися. Таким чином, якби населення припускало ймовірність війни безпосередньо перед її початком хоча б так само, як за 3 місяці до цього, то кількість втрат та збитків була б суттєво меншою.

Оце вам математичний доказ наслідків злочинних дій влади, яка свідомо, маючи звіти іноземних розвідок, “заколисувала” та вводила в оману власне населення.

Окрім того, ці два опитування наочно доводять, що готовність до загрози не спричиняла паніки, адже в грудні 2021 року паніки було точно не більше, ніж напередодні війни.

Ставлю інфографіку Градуса.

І це той випадок, коли я прошу вас зробити репост.