Санкції на часі. 18.02.2023 (відео)

Ростислав Павленко

Вранішнім ракетним обстрілом української інфраструктури, як і нічним обстрілом перед тим, не кажучи вже про постійний терор території, куди добиває артилерія і С-300, – росія немов каже Заходу: відкиньте всі сумніви.
Перестаньте, як Олаф Шольц, шукати «балансу між допомогою і провокацією ескалації» – рашисти йтимуть на ескалацію завжди, коли зможуть. Значить, треба, щоб не змогли.

Формула, яку озвучив у статті для Newsweek Петро Порошенко, – зброя, санкції, членство в НАТО – є єдиним способом не просто перемогти росію, а знешкодити її і унеможливити війну в регіоні на десятиліття.

А щоб рашистська економіка впала на дно швидше, варто позбавити її надходжень від експорту: обмеженнями на нафту і нафтопродукти, а також скраплений газ; перекриттям можливостей для контрабанди і закриттям Суецького каналу; прикриттям доступу до SWIFT і до ринків золота та діамантів; зрештою, санкціями проти росатому.

Важливо, що Україна говорить усіма голосами одне: санкції проти критичних галузей. Тоді передбачення швидкої російської поразки, які дедалі частіше з’являються у світових медіа, справдяться; а сподівання рашистів на тривалу затяжну війну – ні.

Тим часом триває ефект уже запроваджених санкцій:

1. ЄС припинив закупівлю російського вугілля і скоротив на 90% імпорт нафти з росії, – написала у своєму Twitter єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон.

Натомість Європа може стати преміальним ринком для зрідженого природного газу (ЗПГ). Щонайменше три заводи з експорту ЗПГ із США, ймовірно, вже знайшли достатню кількість клієнтів, щоб отримати остаточні інвестрішення цього року.

2. Японія, яку рашисти розглядали як додаткові ворота в Азію, у січні 2023 року скоротила імпорт із рф нафти на 76% порівняно з аналогічним періодом минулого року, вугілля – на 56,9%, ЗПГ – на 9,7%, кольорових металів – на 37,4%.

3. США та партнери з G7 мають намір запровадити новий масштабний пакет санкцій проти рф «приблизно 24 лютого», заявила заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

Обмеження будуть націлені проти військово-промислового комплексу та постачання високотехнологічного обладнання.

4. Сукупний експорт російської металургії у минулому році зменшився на 23%.

5. Валютні депозити росіян за минулий рік скоротилися майже вдвічі, натомість їх депозити за кордоном зросли втричі.

Не вірять московити у майбутнє своєї держави.

І далі ж буде.

Автор