Економічний фронт, який мусимо втримати

Ніна Южаніна

Сьогодні, 13 лютого 2023 року, закінчується строк подання альтернативних законопроєктів до зареєстрованих нашою командою №8390 і №8391. Альтернативних законопроєктів немає, як і досі немає основних висновків ГНЕУ та урядових (що є обов’язковою умовою для розгляду).

Проєктом №8390 пропонуються дві норми, що мають покласти край «ручним» рішенням і корупції в податковій службі, яка стала вже на сьогодні широко відома.

Потрібно повернути строки проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ до 30 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку (а не 60 днів), та відновити відповідальність (пеню) за несвоєчасне відшкодування ПДВ з бюджету (на рівні 120% облікової ставки НБУ, як це було до її скасування).

Щоправда, повернення строків днями було проголосовано Верховною Радою, і чому не цей проєкт закону (❓), а в екстреному режимі поправкою внесено норму – щоб не дати цілісно розблокувати питання і вивести в прозорий і відповідальний механізм відшкодування ПДВ.

Проєкт №8391 стосується особливостей врахування витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок та пального до них, понесених у 2022 та 2023 роках, а саме – миттєвої амортизації такого обладнання (наразі її розтягнуто  на 5 років).

Обидва пакети змін є, як ніколи, затребувані бізнесом, який уже втратив запас міцності і останнім часом лише погіршує оцінки щодо перспектив своєї подальшої діяльності.
Вважаю, що ці норми – найменше, чим ми як народні депутати можемо підтримати платників податків.

Відсутність альтернативних законопроєктів сприймаю як мовчазну згоду колег по парламенту з ініціативами «Європейської Солідарності».
Вони точно не про політику, а про економіку, про той економічний фронт, який мусимо втримати, в тому числі для фінансування нашої обороноздатності.

Сьогодні звернулася до голови податкового комітету з офіційним листом щодо пришвидшення роботи секретаріату комітету з отримання відповідних експертних висновків і винесення проєктів 8390 і 8391 на найближче засідання комітету.

 

Автор