Черговий свавільний наступ на децентралізацію

Ірина Геращенко

Президент України видав указ про створення військової адміністрації в Чернігові. Це черговий свавільний наступ на децентралізацію і неповага до вибору чернігівчан.

Місто має законно обраного мера Владислава Атрошенка. Який переміг в першому турі, має велику підтримку громади і залишався з нею в найважчі дні лютого-квітня 2022, під щоденними жорстокими обстрілами забезпечуючи життєдіяльність Чернігова.

До речі, єдиними з центру, хто тоді приїхали, аби привезти місту гумдопомогу і генератори, були депутати Європейської Солідарності. Мажоритарники-слуги зникли і не з’являлися в регіоні до кінця весни. Інспекції з Банкової з придворним телеканалом РАДА теж приїхали, коли небезпека відступила.

Відсторонювати мера з посади за проступок з машиною під час масованих обстріл і масової евакуації – це перебор. Враховуючи дійсно надзвичайні обставини, він мав би понести дисциплінарне покарання.

Те, що ми бачимо, – це розправа з нелояльним мером, наступ на децентралізацію і посилення авторитарних тенденцій в країні під прикриттям воєнного часу.

Є два шляхи утворення міських військових адміністрацій. Перший – згідно указу президента створюється військова адміністрація, і при цьому залишається місцева влада. Другий – діюча місцева влада розпускається, а рішення про створення військової адміністрації має затвердити Верховна Рада.

Дивним виглядає створення військової адміністрації не в лютому 2022, коли всі боялися їхати в Чернігів, а евакуюватися з міста можна було по одному зруйнованому пішохідному місточку.

Завдяки ЗСУ і сильній місцевій владі Чернігів рік тому чинив спротив, місто не було в окупації. Міська влада працювала і працює, всі 580 співробітників міськадміністрації на місці.

Зараз обов’язки міського голови виконує секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Навіщо ставити керівника з Центру? Відповідь очевидна. І вона не має нічого спільного з демократією.

Подібні дії віддаляють нас від реальноі євроінтеграції. Адже ЄС – це сильний центр і сильні регіони, а не жорстка вертикаль.

 

Автор