Порошенко про слова Байдена щодо F-16: «Not “no”, but “not now”» (відео)

 

Петро Порошенко в ефірі телеканалу SKY TG24 розповів, чому Україні вкрай необхідні літаки-винищувачі. Він зазначив, що ситуація з наданням ЗСУ найсучасніших видів озброєння стрімко змінюється, кілька тижнів тому не йшлося про танки, тож і F16 мають бути в Україні. За словами Порошенка, реакція президента США Байдена на запитання про винищувачі означає не «ні», а «не зараз».

«Ви можете собі уявити, що на якійсь дуже важливій ділянці фронту російський винищувач, російський бомбардувальник і російський штурмовий літак мають повне панування в повітрі? У в цій ситуації життєво важливо мати протиповітряну оборону та реактивний винищувач. Реактивний винищувач є оборонною зброєю. Ми зупиняємо спробу росії контролювати повітряний простір України», – зазначає п’ятий Президент.

«Ми маємо чудових пілотів, і ми маємо особливий план щодо спеціального озброєння для реактивного винищувача, щоб зупинити спробу росії з’явитися в українському небі», – говорить Порошенко.

Він також зауважив, що ситуація з наданням сучасної зброї для України стрімко змінюється, і те, що здавалось ще зовсім недавно неможливим, стає реальністю.

«Уявіть собі, що два тижні тому Німеччина казала «ні» про танки «Леопард». І ми не мали жодних новин зі Сполучених Штатів. Але минулого тижня це сталося, коли ми отримали дуже важливе повідомлення від президента Байдена, від канцлера Шольца про танки», – нагадав Порошенко.

«Що означають слова Байдена про постачання реактивних винищувачів? Я можу пояснити, що це не «ні», а «не зараз». Я маю п’ять років досвіду як Верховний Головнокомандувач ЗСУ. Ми створили українські Збройні Сили у комунікації зі Сполученими Штатами, з НАТО, включаючи тодішнього віце-президента Байдена. Ми вели дискусії щодо постачання для нас Javelin. Потім таку ж дискусію про постачання для нас «Байрактарів». Ніхто не міг собі уявити, що ми отримаємо Patriot як протиповітряну оборону, тепер Abrams. Я абсолютно впевнений, що протягом короткого часу ми переведемо «не зараз» Байдена на однозначне «так», – переконаний Петро Порошенко.

«Але я пропоную негайно запустити спеціальну програму підготовки українських пілотів для F16. Не втрачаючи жодного дня. Якщо б ми отримали танки і бронетранспортери не 23 січня, а в березні чи 22 квітня, коли росія не мала досвіду цієї війни, результатом нашої операції був би не тільки Харків, Київ і Херсон, а однозначно набагато більше», – вважає п’ятий Президент.

«І ще одне – нам потрібна артилерія значної дальності та ракети великої дальності лише для того, щоб атакувати російські командні пункти та російські матеріально-технічні склади та боєприпаси. Це, безперечно, наближає світ до миру. Тому що мир для нас – відкинути росію подалі від нашої території та стабільна безпекова ситуація на континенті, в якій, безумовно, зацікавлені всі європейські країни», – наголосив Порошенко.

Джерело