Яна Зінкевич стала героїнею спецпроєкту ShareAmerica Уряду США (фото)

Народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність», медик-доброволець, засновниця батальйону «Госпітальєри» стала однією з героїнь спеціального проєкту ShareAmerica «Захищаючи Україну». ShareAmerica – це платформа Державного департаменту США для обміну історіями про американське суспільство, культуру та життя, а також про принципи, які лежать в основі зовнішньої політики США та взаємодії зі світом.

Презентуючи історію Яни Зінкевич, Посольство США в Україні написало твіт: «мужні українські громадяни роблять надзвичайний внесок у захист свободи своєї країни перед обличчям російської агресії. До вашої уваги надихаюча історія Яни Зінкевич про служіння, жертовність і порятунок життів».

«У 2014 році, коли Росія незаконно вторглася в Україну, включно з частинами Донбасу, Яна Зінкевич була старшокласницею, яка планувала стати лікарем. Вона хотіла зробити свій внесок у допомогу своїй обложеній країні. Після закінчення навчання вступила до Добровольчого українського корпусу на Донбасі, де відповідала за надання медичної допомоги. У зонах конфлікту працювала обмежена кількість медиків. «Не було кому лікувати поранених», — сказала вона The New Yorker. «Я розуміла, що повинна щось зробити». Тож вона заснувала «Госпітальєри» – медичний добровольчий батальйон. Гасло батальйону – «Заради кожного життя», – йдеться у публікації.

Група спочатку була невеликою, з кількох волонтерів і однієї машини. Протягом останніх дев’яти років батальйон стабільно зростав. За звичайний день команда лікує від 10 до 12 осіб, допомагаючи солдатам і цивільним. Зінкевич очолила понад 200 евакуацій, перш ніж постраждала в автомобільній аварії 2015 року. Вона продовжує навчати волонтерів поводженню з пораненими.

ВВС включила Яну Зінкевич до списку 100 найбільш надихаючих і найвпливовіших жінок 2022 року. Зінкевич нагороджена орденом «За заслуги».

Як відомо, Петро Порошенко у серпні минуло року придбав для «Госпітальєрів» багатоцільового робота THeMIS – унікальну безпілотну машину, яку виробляють в Естонії для армій країн-членів НАТО. Випробування робота-евакуатора відбулися у присутності посла Естонії в Україні Каймо Кууска.

«Він пристосований для протитанкової боротьби, для боротьби із застосуванням 30-ти мм автоматичної гармати, для проведення розвідувальних операцій з радарами, камерами. Але пам’ятаючи слово, яке ми дали Сергію Журавлю, батькові Ярослава Журавля, який загинув на війні, я подумав, щоб ми запровадили спеціальний проект евакуації з поля бою. Я не бачу кращого підрозділу, який це може здійснити, ніж «Госпітальєри». Бо на сьогоднішній день «Госпітальєрами» врятовано вже більше 5 600 українських воїнів – низький уклін їм за це», – наголосив Порошенко.

Джерело