Чим насправді був цінний Рамштайн

За всіма цими суперечками, як швидко вирушать до України кілька рот західних танків (крім британського ескадрону Challenger-2 і польської роти в 14 машин Leopard 2) на Рамштайні, що пройшов 20 січня, озвучили кілька справді важливих речей. Дадуть чи не дадуть Україні певні моделі танків, до них не особливо входило. Кирило Данильченко на сторінках The Page пояснює, чим був важливим перший Рамштайн у 2023 році.


Кирило Данильченко
Чому Leopard 2 не такі вже й критичні для Києва зараз
Танки Leopard для України: рано чи пізно вони будуть. Фото: Wikipedia

Так, для Києва вкрай важливою є нова важка техніка. Але парадокс у тому, що між Leopard 2А4, умовним Т-72М, модернізованим на словацькому заводі за рахунок німецьких платників податків, або російським Т-72Б3, ще й незрозуміло, що варто було б вибрати. Якби такий вибір можна було б зробити.

Динамічний захист, можливість стріляти керованою ракетою через ствол, тепловізор, цифровий захищений канал вкручують і до пострадянської техніки.

Ті ж Leopard 2А4, може, навіть не блищатимуть у порівнянні, незважаючи на балістичний обчислювач і гарний нічний канал.

Бо БМП Bradley проти наймасовішого БМП-2 в армії рф — це космос, а ось модернізації танків 1990-х — приблизно схожі.

Ті ж, що перевершують на голову, як танки M1 Abrams SEPv3, коштують від $8,6 млн за штуку, як і, в принципі, ціна Leopard 2А7 починається від $10 млн.

За гроші на одного такого «ведмедика» можна передати роту куплених десь в Африці танків, модернізувати їх, і залишиться ще й на запчастини.

Ті ж Leopard 2А4, може, навіть не блищатимуть у порівнянні, незважаючи на балістичний обчислювач і гарний нічний канал.

Бо БМП Bradley проти наймасовішого БМП-2 в армії рф — це космос, а ось модернізації танків 1990-х — приблизно схожі.

Ті ж, що перевершують на голову, як танки M1 Abrams SEPv3, коштують від $8,6 млн за штуку, як і, в принципі, ціна Leopard 2А7 починається від $10 млн.

За гроші на одного такого «ведмедика» можна передати роту куплених десь в Африці танків, модернізувати їх, і залишиться ще й на запчастини.

Чому Україна все одно отримає західні танки
Чому логічніше дати Україні спочатку Abrams, а вже потім — Leopard? Фото: Wikipedia

Не варто шукати тут зради. Закінчиться ринок радянських модернізованих танків – поїдуть західні. Вже поїхали, і їхня кількість тільки зростатиме.

Насмикають по роті умовні фіни, іспанці, поляки — і до весни буде трохи більше сотні машин у строю.

Не варто думати, що західні танки посиплються сотнями, як не варто сподіватися, що в цій війні вони не горітимуть, як горіли ті ж самі Abrams в Ємені — дві машини були пробиті в борт звичайним радянським ПТРК «Конкурс».

Зведемо разом:

  • ціну;
  • неможливість швидко налагодити ТО та ремонт;
  • у перспективі — обов’язково втрати (це доля танків), тут не вийде як із Iris-Т вдала рекламна кампанія;
  • небажання віддавати шосту частину активних запасів Бундесверу, і це буде трохи менше за батальйон (що вирішать 30 машин на 1000 км фронту?).

І вийде зразкова картина, чому вранці — Abrams, а ввечері — Leopard.

Але танки будуть у будь-якому разі. Ринок колишнього Варшавського пакту закінчується.

Боєприпаси для України: чому це важлива новина
Снаряди та боєприпаси від армії США для ЗСУ: чому це важливо. Фото: mezha.media

Головна особисто для мене новина — мільйон снарядів із баз США на Близькому Сході та в Кореї. Розкрили оперативні запаси обох театрів воєнних дій.

Це не корейські чи ізраїльські снаряди — це снаряди дядька Сема, на випадок, якщо Кім бахнеться головою, чи там Ізраїль чи Йорданія матимуть проблеми.

Візьмуть зараз, закладуть у запаси із коліс виробництва.

Це дуже серйозно – ритмічне постачання боєприпасів натівського калібру – це стратегічна підтримка у війні, можливість побачити вичерпання російських арсеналів. При цьому в кожному пакеті стабільно — 500-1000 високоточних «Екскалібурів», кілька сотень дистанційних систем постановки мін.

Більше якісної бронетехніки: як це допоможе у війні
Більше якісної бронетехніки: чому це питання номер 2 для України. Фото: Wikipedia

Друга за важливістю новина – нарощується механізація. Гусеничних БТР та БМП, колісних БТР для Києва — понад 800 одиниць.

Майже всі — з гарматним озброєнням, здатним пробивати в лоба радянських однокласників, із нічним каналом, із захищеними раціями — золотий стандарт для постачання до країн, де війна триває попереднім поколінням техніки.

Вони раніше і будь-якої погоди бачать противника, зберігають ситуаційну обізнаність і твердість командування, вражають у всі проєкції.

Отримаємо ми і М-1117 — «БРДМ здорової людини», добрий у розвідці та рейдових діях.

Вперше Києву відправлять два з копійками батальйонні комплекти «Страйкерів».

Їдуть шведські БМП CV90 з потужною стабілізованою зброєю та бронепакетами, які не пробиваються російськими БМП.

Приїдуть «Бредлі» та «Мардери», чиї тандемні ПТРК можуть прошити найсучасніші танки росії.

А це все — якісна і такими темпами незабаром і кількісна перевага перед сучасними російськими бронемашинами — БМП-3 з початку 90-х виробили 600 штук, 200 з яких уже безповоротно сконали на так званій «СВО», що «йде за планом».

ППО та ПРО для України: що Києву зібрав Рамштайн
Системи ППО та ПРО: як закриватимуть небо над Україною. Фото: Wikipedia

Ну і третій наріжний камінь – це ППО та ПРО. Загалом нам зібрали в США, Німеччині та Нідерландах батальйон Patriot у чотири батареї, також є дані про передачу ще 8 Avenger до того взводу, що вже передавали.

Отже, новий організм систем ППО і ПРО створюється повним ходом. Франко-італійській «парасольці» SAMP/T — бути над нашими містами, на неї вже навіть активно навчаються.

Чи могли б США поставити це все без ЄС — наприклад, 4 батареї Patriot чи насипати сотню танків? Так просто. Але так вони ведуть політику. Коаліція, країни, в регіоні яких триває війна, створення регіональних спілок, спільні заяви та дії.

Чи могли б вони розібрати Саддама Хусейна свого часу без двох французьких та двох британських дивізій? Могли б, звісно. Але завжди діють від дипломатії перед проєкцією сили.

У результаті Європа та США виступають єдиним фронтом, постачання зростають, а кожна з країн зберігає запаси у разі ескалації та посилення тиску.

Джерело

Автор