Санкції на часі 29.01.2023 (відео)

Ростислав Павленко

На тлі нічної атаки безпілотників на Іран знов актуалізувалася тема сучасної війни, важливості технологічної переваги і перспектив її отримання задля Перемоги.

Останнім часом у світових медіа однією з активно обговорюваних тем є прогноз Bloomberg про те, що путін затягуватиме війну принаймні до 2024, щоб виснажити Україну і Захід, дочекатися виборів у США і сподіватися, що йому дозволять «зберегти обличчя». Точніше, зберегти загарбане і отримати передишку, щоб готуватись до нової війни.

В українських же медіа обговорюються перспективи роботи механізму моніторингу та розслідувань «генеральної інспекції», яку вже протягом кількох місяців розгортають США для контролю за використанням допомоги союзників українською владою.

Ці дві теми, як це часто буває, в реальності дуже тісно переплетені. Про стратегію путіна затягувати війну, виснажуючи нас (і союзників теж), говорили чимало. Як і про стратегію союзників «варити жабу повільно», щоб не вискочило і/або не натиснуло не на ту кнопку. Але, зважаючи на страшну ціну війни для України, ми маємо робити все, щоб максимально наблизити Перемогу.

Тут довіра союзників є ключовим фактором, особливо зважаючи на протидію росії і її агентів впливу та просто опортуністів і корисних ідіотів по всьому світу. Робота агентів і їхніх посіпак, до речі, не в «очерненні», а якраз у постачанні фактів для такого очернення.

Уже не раз говорилося про те, що влада в Україні має забути про мрії зберегти практики «крадівництва», сподівання «пропетляти» чи мрії про встановлення диктатури. Союзники забезпечують більшу частину наших нагальних потреб, і ігри закінчились. Чим швидше це зрозуміють можновладці, тим швидше працюватимуть всі механізми, і відповідно швидше прийде Перемога. А після неї економіка України не лежатиме в руїнах, а отримає належну допомогу і інвестиції. Основа яких – знов-таки, довіра.

ЗСУ тут знову приклад: не раз доведено, що військова допомога ефективно використовується за призначенням. Це набагато полегшує перемовини про танки і все інше – від ракет до літаків. Приклад, гідний наслідування.

А тим часом:

1. Ціна газу в Європі під час біржових торгів знову опустилася нижче за $600 за 1 тис куб м.

2. За даними Bloomberg, Японія та Нідерланди готові приєднатися до США в обмеженні доступу Китаю до передового напівпровідникового обладнання.

У цих трьох країнах розташовані найважливіші компанії, які виробляють обладнання для виробництва мікросхем, зокрема ASML, Tokyo Electron Ltd. і Applied Materials Inc. Їх спільні зусилля обмежать можливості Китаю у виробництві власних напівпровідників та їх закупівлі за кордоном для подальшого використання військовими.

3. Прибутки російських банків за рік впали в 12 разів.

Відповідно, вичерпуються резерви для підтримки рашистської економіки.

4. Російські нафтопереробні заводи готуються до вимушеної зупинки виробництва через європейське ембарго, під яке з 5 лютого за нафтою потраплять нафтопродукти.

5. Гроші тікають із росії.

Минулого року з рф до сусідніх країн фізособи відправили рекордні обсяги грошових переказів. Зокрема, до Казахстану – близько $775,4 млн. (у 6,8 разів більше, ніж у 2021), до Грузії – близько $2 млрд (у 5 разів більше, ніж у 2021), до Узбекистану – взагалі $14,5 млрд (зростання за рік у 2,6 рази), до Вірменії – понад $3 млрд (зростання вчетверо).

І далі ж буде.

Автор