Порошенко про підсумки візиту до Брюсселя (фото)

Саміт Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого, має стати самітом єдності – про це у Брюсселі журналістам сказав Петро Порошенко. Під час зустрічей у штаб-квартирі НАТО, Європарламенті та Єврокомісії п’ятий Президент закликав партнерів якомога швидше надати Україні потужну зброю, посилити санкції проти росіі. Також Порошенко вважає, що цього року Україна має отримати запрошення в НАТО.

Порошенко наголошує на пришвидшенні європейської інтеграції України і продовженні необхідних реформ, зміцненні демократії та верховенства права. «Ми чекаємо, що саміт Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого, буде самітом єдності і європейського майбутнього України. Єдності як всередині країни, так і єдності в світі, зміцнивши і зацементувавши міжнародну коаліцію на підтримку України», – говорить Порошенко.

«Це має бути саміт європейського майбутнього, тобто конкретні кроки з конкретними датами. Не допускати більше маніпуляцій з призначеннями суддів Конституційного суду, спроб обдурити наших європейських партнерів з незалежністю антикорупційних органів, судової реформи, верховенства права та іншого. Ми маємо будувати відносини довіри. І мій візит до Брюсселя, це перший візит за рік війни, буде спрямований на це – будувати відносини довіри. Є довіра, ми це вміємо робити, і ми просуваємо, захищаємо Україну», – наголосив Порошенко.

Співголова Парламентського комітету Асоціації Україна-ЄС, євродепутат від Польщі Вітольд Ващиковський зазначає: «Важливий візит експрезидента Порошенка до Європейського парламенту. Ми говорили про допомогу Україні як у військовому, так і в економічному плані та покарання Росії ефективними санкціями. Україна також має відкрити шлях до поглиблення співпраці з ЄС, наприклад, на спільному європейському ринку».

Президент Європейської народноі партії Манфред Вебер після зустрічі з Порошенком написав: «Я висловив нашу повну та непохитну підтримку народу України, висловлюючи велику повагу до його єдності. Європа повинна доставити зброю, необхідну для відновлення територіальної цілісності України. Путін не може перемогти».

«Ми докладно обговорили ситуацію на фронті та пріоритетні потреби українського війська. А також внутрішній розвиток в Україні, передусім з акцентом на належному виконанні Україною рекомендацій Єврокомісії для початку передвступних переговорів вже цього року», – написав Порошенко у Facebook.

Під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО за участі Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга п’ятий Президент закликав пришвидшити розгляд заявки України на членство в Альянсі. «Звернув увагу Генерального секретаря НАТО на необхідність пришвидшення розгляду офіційної заяви України щодо приєднання до Альянсу. Без України цей трансатлантичний проект так і не буде завершеним. Водночас з Україною НАТО стане і сильнішим, і безпечнішим, і авторитетнішим не лише в регіоні, а й у світі», – переконаний Порошенко.

Голова ПА НАТО Жоель Гаріо-Мальям після зустрічі з українською делегацією написала: «Всі разом – за Україну».

Депутат Європарламенту від Словаччини Іван Штефанець написав у Твіттері: «Мені було приємно обговорити сьогодні з Порошенком стан російської агресії проти України. Ця країна захищає не лише свою землю, а й мир у всьому ЄС. У цьому випадку, на жаль, лише «зброя принесе мир».

Комісар ЄС з питань розширення та сусідства Олівер Варгеї зазначає: «Хороша зустріч з експрезидентом України Петром Порошенком, щоб поговорити про те, як ми можемо надати подальшу допомогу Україні. Також торкнувся роботи Верховної Ради щодо просування необхідних європейських реформ».

«Ми обмінялися оцінками стану виконання українською стороною семи рекомендацій Єврокомісії для передвступних переговорів та реформ у рамках зобов’язань щодо нової програми макрофінансової допомоги ЄС. Моя позиція є чіткою: війна не має бути приводом для гальмування реформ та ерозії демократичних інститутів», – наголосив Петро Порошенко.

Євродепутат з Литви Андрес Кубілюс після зустрічі з Петром Порошенком зазначив: європейські друзі України роблять все можливе, щоб переконати західні столиці надати ще більше допомоги. Кубілюс вважає, що аргументи п’ятого Президента щодо необхідності запросити Україну в НАТО на саміті у Вільнюсі дуже переконливі.

«Ми регулярно зустрічаємось з президентом Петром Порошенком, він справді дуже досвідчений. І ми цінуємо його думки про те, як йдуть справи в Україні, у регіоні та в усьому світі. Для нас це дуже важливо, тому що ми намагаємося тут зробити все можливе, щоб підтримати Україну, переконати західні столиці зробити набагато більше. Ми говорили про військову ситуацію, про те, які є виклики, як ми можемо оцінити російські військові можливості. Звісно, дуже конкретно говорили про недавній Рамштайн і тему «Леопардів». Наш колега з Німеччини Міхаель Галер також був присутнім», – розповів журналістам Кубілюс.

«Екс-Президент дуже рішуче аргументував, чому Україна має отримати запрошення стати членом НАТО під час саміту у Вільнюсі. І це те, де ми шукаємо, як ми можемо допомогти, як ми можемо переконати різні столиці підтримати таку ідею. Наша мета – також просування інтеграції України до ЄС, підштовхнути інституції ЄС до початку переговорів. Багато речей важливі, і дискусія з Петром Порошенком завжди дуже плідна, як і дискусія з депутатами Ради», – говорить євродепутат.

Депутат Європейського парламенту від Німеччини Міхаель Галер після зустрічі з Петром Порошенком заявив про повну підтримку постачання танків Україні. Як відомо, п’ятий Президент закликає партнерів надати Україні бронетехніку, ракети великої дальності, танки і винищувачі протягом січня-лютого – до того, як росія зможе використати нову хвилю мобілізації для наступу.

«Петро Порошенко – патріот, як і всі українці. Дуже важливо зберегти єдність як у Європейському Союзі з Україною, так і всередині України. Я думаю, що настав час продемонструвати рішучість в уникненні політичного розділення та інших питань, які можуть порушити єдність», – вважає Галер.

«У Європарламенті та в Європейському Союзі існує широкий консенсус щодо того, що ми робимо все можливе, щоб забезпечити Україну всіма її потребами – і в гуманітарній, і у фінансовій, і, звісно, ​​військовій сфері. Зараз нам потрібно поставити Леопарди та інші бойові танки. Це важливо, тому що Росія готує новий наступ. І до цього моменту Україна має бути готова», – зазначає депутат.

Джерело

Автор