Санкції на часі 23.01.2023

Ростислав Павленко

Днями у часописі Foreign Affairs з‘явилася стаття російських опозиціонерів Гаррі Каспарова і Михаїла Ходорковського під назвою «Не бійтеся поразки путіна: Перемогу Україні, демократію росії». Автори малюють для західного читача привабливу картину закінчення війни: Україна перемагає, росія видає злочинців-розпалювачів війни на трибунал, дрібніших судить сама, виплачує Україні належну компенсацію і запроваджує у себе децентралізоване федеративне демократичне управління – основу для якого має скласти нинішня опозиція, більшість котрої нині в екзилі.

Звісно, конкретні сценарії для повоєнної росії визначають ЗСУ на полі бою. Але поява подібних статей теж необхідна: західним владним колам представляється картина майбутнього, суголосна їх очікуванням і налаштуванням.

Це має допомогти подолати страх «ескалації» чи «неконтрольованої поразки росії» і підвищити мотивацію допомагати Україні, щоб зробити поразку росії контрольованою, а головне – швидшою.

А тим часом:

1. У переліку санкцій, які готуються проти рб, окрім обмежень щодо техніки і електроніки – обмеження для білоруських банків, до яких росіяни їздять знімати гроші.

2. У Фінляндії заморозили російських активів на 187 мільйонів євро.

3. New York Times опублікувала матеріал про те, що до розсилки листів-бомб по Європі причетні російські агенти. Це теж посилює мотивацію для Західних країн підвищувати тиск на росію.

4. Антипутінська коаліція розширюється.

За повідомленнями ЗМІ, Марокко передало Україні танки Т-72Б, які проходили модернізацію в Чехії. Близько двадцяти одиниць танків було відправлено на поле бою тиждень тому.

А тим часом і європейці завершать свої консультації щодо надання Україні важких танків і систем ППО.

5. Генератор абсурдних погроз і за сумісництвом заступник голови радбезу рф дмитро медведєв за результатами зустрічі в Рамштайні заявив, що “росії буде дуже непросто і не потрібно ілюзій”. Потім, звісно, традиційно висловив упевненість у розпаді Заходу і перемозі росії – але підготовка рашистів до «складних часів» варта відзначення.

Питання в тому, скільки такі часи терпітимуть у регіонах і у владних колах рф.

А далі ж буде.

Автор