Вісті з фронтів 17.01.2023

Костянтин Машовець

1. На Старобільському напрямку командування військ противника здійснює низьку кроків, спрямованих на оптимізацію оперативної побудови своїх військ (УВ “Запад”), а також підвищення рівня ефективності дій своїх частин та підрозділів, в ході проведення атакуючих\оборонних дій на вказаному напрямку. Зокрема:

– КП 20-ї загальновійськової армії (ЗВА) Західного воєнного округу переміщується з району с. Рогове та розгортається в районі с. Данилівка – Новодеркул Луганської області. Очевидно, що противник прагне забезпечити стійкість та безперервність управління військами в умовах цілком вірогідного здійснення по його пунктах управління (ПУ) ефективного вогневого впливу далекобійними засобами ураження ЗСУ типу РСЗВ “Хаймарс” шляхом збільшення відстані їхнього розташування від лінії бойового зіткнення (ЛБЗ).

Ймовірно, на старе місце розташування КП (ТПУ) 20-ї ЗВА будуть переміщенні органи управління 1-ї гв. ТА, які здійснюють оперативне управління визначеним комплектом військ цієї армії, який сьогодні оперує на Старобільському напрямку.

– В свою чергу 252-й мсп 3-ї мсд, а також 488-й мсп 144-ї мсд цієї армії починають перегрупування своїх БТГр\посилених батальйонів (до 4-5 БТГр) з оперативно-тактичного резерву армії у “першу лінію”. За всіма ознаками, ця тактична група, скоріше за все, буде використана в районі Сватового або в районі Червонопопівки. Цілком ймовірно, їх знову пошлють “брати Макіївку”.

– На цьому ж напрямку й “спливли” ті самі “підготовлені резерви” зі складу 2-ї мсд 1-ї гв. ТА противника, які готувалися протягом пари місяців на білоруських полігонах, і завантаження у ешелони яких “спостерігала” українська військова розвідка (ГУР МОУ) у Білорусі на минулому тижні. Ми (група ІС) вже виявили їх зосередження в районі Покровського на Куп’янському напрямку (вони явно туди потрапили через Троїцьке). Принаймні передові групи підрозділів цієї дивізії вже там.

Окрім того, трохи південніше (в районі північних околиць Коломийчихи зосередився 5-й загін БАРС цієї ж армії з метою підсилити підрозділи 423-го мсп 4-ї тд цієї армії, які продовжують оборонятися на напрямку Стельмахівка – Сватове.

Не думаю, що командування військ противника вважає ситуацію в районі Сватового та на ділянці по Осколу, яка примикає до ДКУ, настільки критичною для себе, що намагається створити окремо для цього напрямку на Нижню Дуванку якусь окрему тактичну групу з 6-7 посилених батальйонів.

Скоріше за все, це все транзитом їде південніше. В кінці кінців, регулярних експромтів силами декількох посилених рот 9-го мсп 18-ї мсд 11-го АК, які із регулярністю, гідною іншого застосування намагаються безрезультатно атакувати майже у режимі нон-стоп передові позиції ЗСУ по напрямках Куземівка – Новоселівське та Куземівка – Стельмахівка, поки цілком вистачає для того, або “сковувати” українські війська на цій ділянці фронту.

2. Однак, більш цікаве відбувається південніше району Сватового. Намагаючись продовжувати атакувати передові позиції ЗСУ у бік Лиману та річки Чорний Жеребець, а саме по напрямках Площанка – Макіївка, Червонопопівка – Невське та Кремінна – Діброва командування військ противника одночасно намагається підсилити цей свій тиск ще й додатковими силами та засобами. Зокрема, у тили 144-ї мсд та 55-ї мсбр 41-ї ЗВА прибули перші підрозділи 331-го пдп зі складу 98-ї пдд.

У зв’язку з цим варто наголосити на тому, що підрозділи 217-го пдп цієї ж дивізії замість Лиманського напрямку (що виглядало би цілком логічно) “заїхали” на Бахмутський напрямок. І це явно не випадково (там вже знаходяться підрозділи 106-ї пдд та 57-ї омсбр, які вже “по повній” втягнулися у бої за Бахмут та Соледар разом із пвк “вагнер”). Адже протягом останніх 2-х діб противник намагається максимально розтягнути фронт свого наступу в районі Бахмут – Соледар у бік флангів, а для цього потрібні додаткові сили та засоби. Скоріше за все, нарощування зусиль за рахунок десантних батальйонів вважається командуванням противника такою собі “страховкою” від гіпотетичної невдачі в районі Бахмуту та Соледару (підрозділи обох полків дивізії поки знаходяться у резерві на відповідних напрямках і в бій поки також не вводилися, в тому числі на напрямку Бахмуту).

3. І на останок декілька коротких повідомлень.

– Противник очевидно прагне нарощувати свою бойову активність на островах та у дельті р. Дніпро. Принаймні зразу на декількох ділянках відзначається активний рух плавзасобів противника, висадка його малих піхотних груп на окремих ділянках та островах, активне встановлення прихованих мінно-вибухових загороджень (МВЗ) та пасток, ведення майже безперервного спостереження та розвідки правого берегу Дніпра.

Паралельно з цим відзначається активна діяльність артилерійських засобів противника, який веде майже безперервний обстріл правого берегу Дніпра. За самими “обережними” оцінками, на цьому напрямку для регулярних обстрілів залучається ніяк не менше ніж 7-8 ТГр\дивізіонів ствольної та реактивної артилерії (в основному на ротаційній основі), які переважно діють окремими батареями , а частіше – окремими вогневими взводами. Характерна ознака – вони майже не розрізняють цивільні та військові цілі та об’єкти – луплять, образно кажучи, туди, куди очі бачать.

– В районі Ростова-на-Дону, ймовірно, командування російських пдв вирішило розгорнути оперативну групу. Судячи зі всього, задля двох завдань – десь поблизу, очевидно, буде також розгорнутий район “формування, відновлення та розгортання” частин і з’єднань пдв зс рф (цими процесами по місцю треба якось управляти та корегувати їх), і, цілком можливо, що ця оперативна група також буде забезпечувати діяльність пдв, частини і з’єднання яких зараз дуже активно противник переміщує на Лиманський, Бахмутський та Новопавлівський напрямки з-під Херсону.

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор