Санкції на часі 15.01.2023

Ростислав Павленко

Доки ставлення не зміниться

В описі тактики «вагнерівців» із продавлювання нашого захисту масою піхоти, який зі слів військових навів Андрій Цаплієнко, є один знаковий момент.

Перша хвиля найманців тягне на собі важку зброю, якою буде користуватись наступна хвиля. Бо перша гине майже вся, але все одно на щось сподіваються і тягнуть зброю для інших.

Це видається влучним образом для рашистів у війні. Причому не тільки для загнаних на поле бою, але й для керівництва. Останнє почне задумуватись над тим, чи не зробити щось з путіним, лише коли усвідомить: вони – теж «вагнерівці» першої хвилі, які тягнуть зброю і відволікають на себе кулі захисників задля тих, хто позаду.

І як на полі бою відповідь на цю тактику – більше броні, дронів і снарядів для наших воїнів, так і щодо керівництва росії – більше дошкульніших санкцій.

А щоб прискорити ці рішення, Україна має демонструвати бездоганну демократичну якість, не даючи аргументів прибічникам теорії «природніх зон росії».

Все, що допомагає реалізації цієї формули, має підтримуватись. Що заважає – викриватись і знешкоджуватись.

А тим часом:

1. Кількість російських компаній і громадян під санкціями досягла майже 8 тисяч.

2. За даними агентства Reuters, до десятого пакета санкцій ЄС проти рф можуть внести відключення від SWIFT більшої кількості російських банків, а також обмеження на російські ЗМІ.

3. Євросоюз збільшив імпорт зрідженого природного газу (ЗПГ) у 3 кварталі 2022 року на 89% у річному обчисленні.

4. Китай зміг компенсувати рф лише 23% втрачених росією постачань із ЄС – і то по занижених цінах.

5. Обсяг готівки в обігу на росії станом на початок року перевищив позначку 16 трильйонів рублів вперше за весь час публікації цих даних Центробанком.

Довіра до інститутів стрімко падає.

І далі ж буде.