МОЗ пропонує відтермінувати до 1 січня 2018 вимогу щодо закупівель та відпуску на пільгових умовах або безоплатно лікарських засобів за оновленим Нацпереліком

МОЗ України пропонує Кабміну перенести обов’язкову вимогу щодо здійснення закладами охорони здоров’я закупівлі та відпуску на пільгових умовах або безоплатно лікарських засобів, включених до Національного переліку основних лікарських засобів на 1 січня 2018 року.

Міністерство охорони здоров’я України на найближчому засіданні Уряду винесе на розгляд членів Кабміну проект змін до Урядових постанов, який розроблено, щоб відтермінувати введення в дію вимоги щодо здійснення закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закупівлі лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та включених до Національного переліку основних лікарських засобів – до кінця року.

Про це ідеться у підготовленому МОЗ проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 та від 17 серпня 1998 р. № 1303».

Прийняття постанови дозволить закладам охорони здоров’я продовжувати закуповувати до 1 січня 2018 р. лікарські засоби, включені до Державного реєстру лікарських засобів України, зокрема і ті, що не входять до Національного переліку. Відповідно і вимогу щодо першочергового обов’язкового задоволення повної (100%) потреби в лікарських засобах, включених до Нацпереліку, пропонується ввести в дію з 1 січня 2018 р.

Це дасть фахівцям можливість ретельніше вивчити та врахувати думку громадськості.

Також цей час буде використано для підготовки фахівців зі структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій здійснювати розрахунки необхідної потреби в ліках, що входять до Нацпереліку. З цією метою у вересні МОЗ проведе тренінги для таких фахівців з кожного підпорядкованого структурного підрозділу з розрахунків потреби за затвердженою методикою, відповідно до чого у жовтні відповідальні фахівці зможуть подати до МОЗ розраховані обсяги свої потреби у препаратах. Це покаже реальну суму, необхідну для покриття замовлення на препарати, що входять до Нацпереліку, з бюджету, і дозволить фахівцям експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів розрахувати можливості розширення Нацпереліку.

З 1 січня 2018 р. вступить в дію вимога, що після забезпечення повної потреби в лікарських засобах за Нацпереліком, заклади охорони здоров’я можуть закуповувати лікарські засоби, що в установленому законом порядку зареєстровані в Україні і не включені до Нацпереліку.

Ініціативою МОЗ також пропонується продовження до 1 січня 2018 р. здійснення закладами і установами охорони здоров’я безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів, зареєстрованих в Україні та включених до Держреєстру (в тому числі і тих, що не включені до Нацпереліку).

Так само відповідно до проекту Постанови, з 1 січня 2018 р. якщо потреба у закупівлі лікарських засобів за Нацпереліком буде задоволена у повному обсязі, безоплатно і на пільгових умовах можуть відпускатись зареєстровані в Україні лікарські засоби, не включені до Нацпереліку.

Для ознайомлення громадськості проект Урядової постанови «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 та від 17 серпня 1998 р. № 1303» опублікований на сайті МОЗ.

Джерело