Універсальне правило культури

Іван Костенко

Я так бачу, що у нас багато людей в тій чи іншій ситуації люблять апелювати до “культури” та “етикету” і при цьому, як зазвичай, уявляють їх собі як щось стале, залізобетонне, правильне, розуміння яких є тільки у них. Ну що ж.

Почнемо з простого – скільки офіційних визначень слова “культура” ви знаєте? Угу, так і думав, а на 2016 рік їх було більше трьохсот. І саме тому, коли ви починаєте розповідати про культуру, ви ходите по охуєнно тонкому льоду.

Ось, наприклад, всі знають про багату давньогрецьку культуру, ну та яка колиска західної цивілізації, батьківщина світової демократії, мати західної філософії, ікона класичної культури. Чи хтось скаже, що там не було культури? Правильно, була, всі скажуть. Крім жінок, оскільки вони не зможуть прочитати цей текст, бо вважалось що жінок не має сенсу вчити, вони занадто… близькі до природи, назвемо це так, щоб фейсбук не банив. Жінки до шлюбу перебували під власністю своїх батьків, а після – чоловіка, вони не мали юридичного статусу, в тих же Афінах жінки, як і раби, не мали громадянства, але якщо раб міг його отримати після звільнення з рабства, то жінка не отримувала громадянства ніколи, бо вона жінка. І так, звісно, зараз хтось почне розповідати про те, що насправді від жінок вимагалось бути освіченою і вміти підтримувати будь яку розмову. От тільки чомусь забувають уточнювати, що це стосувалось виключно професії гетер – а що це за професія, знайдете самі.

Або, наприклад, у нас багато хто любить казати, що от Японія була носієм справжньої, високої культури. Чайні церемонії, білі кімоно, тихі розмови, вишукані вітання, всі пам’ятають про важливість берегти гідність, не тільки свою, але й усього роду, а над усім цим рожевий квіт сакури та Фудзіяма в легкій димці. От тільки якщо придивитись ближче, виявляється, що там вбивство селянина вбивством не вважалося, благородні самураї раз за разом зраджували своїх дайме, золотим періодом самураїв вважався період від першого Сегуна до війни Онін, бо тоді війн не було (крім двох монгольських епізодів), а найбільший потяг до всіх церемоній, каліграфії, малювання, філософії, шкіл військових мистецтв та іншого дзену з’явився в середині 18 сторіччя, коли самураї були нафіг нікому не треба, а от їм дуже потрібні були гроші, і тому вони регулярно потрапляли в залежність від лихварів. Ну це як там – хай в мене туалет на вулиці, паркан впав, дах протікає, а ви там в своїй Америці машини кожен рік міняєте, зато ми багаті духовно! І це я ще не згадував що етикет там був ну дуже різний, в залежності від вашого соціального стану, і, будучи селянином, намагатись вести себе як дворянин було дуже поганою витівкою, за яку в кращому випадку можна було отримати славу сільського дурника, а частіше за все – смерть, бо не дозволено кому завгодно вести себе так, ніби він хтось значніший, ніж є насправді.

Або, наприклад, класична школа німецької філософії з цілою плеядою видатних філософів, яких ми зараз вивчаємо – титани духу та розуму, глибоке розуміння світу та пошук основ людського життя і його мети. Щоправда, в анамнезі у 90% цих мислителів вся філософія починається після смерті батьків та марнування батьківського спадку, а життєвий досвід обмежується університетськими стінами, і це в кращому випадку, тобто в реальному житті вони розумілись так само, як і типовий росіянин в вєлічії, але ж, боже мій, яка висока культура!

І це я ще  написав про доволі очевидні та прості культурні традиції, а є і більш незвичні нам, і яких насправді значно більше, і які існують досі, не писав про те, що дикі (в суспільному уявленні) монголи використовували ракети в бою, а їхні жінки мали прав більше, ніж жінки давньої Греції. Але я розумію, що і це вже забагато.

Отже, культура – це не кам’яні скрижалі з неба і не архітектура як мундир держави, і не розваги успішного найманця в халаті, і не необхідність знати значення сотень гербів, бо інбридинг – страшна штука, але при цьому всі вони є часткою культури людства, яка не стоїть на місці, а розвивається, хоч інколи і не дуже в гарні сторони.

І є лише одне універсальне правило, яке однаково працювало геть в усіх культурах. Не знаєш – не пизди.

 

Ілюстрація: The Future Architecture platform

Автор