Херсону потрібна допомога, а не політичні ігрища

Володимир Ар’єв

Влада Херсона прямо зранку почала війну проти гуманітарної допомоги.

Спочатку поліція прийшла у встановлений нашими активістами намет для обігріву і поставила вимогу негайно згорнути. Бо він стоїть «у небезпечному місці». Весь Херсон зараз небезпечне місце, де по кількадесятків прильотів за день, але саме наш намет у небезпечному! Цинічно і підло. Владі плювати на те, що людям треба зігрітись, набрати гарячої води та зарядитись. Якщо гуманітарна допомога не від влади – то геть із міста.

Далі було продовження історії з пекарнею. Місяць тому міська влада сама запропонувала місце в одній зі шкіл Херсона. Обладнання мало залишитись школі назавжди. Але після дзвінка одного Кірила з ОП завимагали забрати пекарню, і сьогодні міська влада закрила доступ до неї! Тупо і нахабно! З відчуттям безкарності і безвідповідальності, бо протестувати зараз не можна згідно із законом.

Зараз на місці борються наші активісти на чолі з Погомій Оксаною. А ми з колегами сьогодні відправимо колективне депутатське звернення до генпрокурора і ДБР. Факт свідомого саботажу херсонської влади і перешкоджання наданню гуманітарної допомоги є наочним.

Це свавілля відбувається на фоні дуже потрібного і важливого візиту Зеленського у Вашингтон. Посадовці Херсона створюють негативний фон і роблять це свідомо. Наче спеціально підігрують ворогу нападом на центри надання гуманітарної допомоги. Бо, наприклад, в Миколаєві допомогу приймають із вдячністю – там розуміють, що справа боротьби за Україну спільна, а не приватизована. І якщо херсонська влада на чолі з головою Військової адміністрації Галиною Луговою не отямиться, не припинить перешкоджати, значить, вона точно працює на агресора, руйнуючи спільні зусилля із захисту України та її громадян.

* *  *

Херсон щодня. 120мм, 152мм. Рашисти нищать місто. Людям, які залишились у Херсоні, потрібна допомога, а не політичні ігрища військової адміністрації міста. Допомога від усіх, хто може.


Віталій Гайдукевич

Реальність здорових людей: звільнене місто – заходять волонтери і благодійники, організовують допомогу, власним коштом готуються пекти і роздавати (!) хліб, влада приходить і питає “чим допомогти? дякуємо, що під обстрілами годуєте людей”.

Інша реальність – Херсон: звільнене місто – заходять волонтери і благодійники, і влада спершу (на словах) “не проти”, а потім починає “навіщо нам ваш хліб у нас свій є”, “вас в цьому місці не буде”, “а хто вам дозволив ставити намет”…

Думаєте, це дніщє? Нє, дніще, це коли на проплачених місцевих інфопомийках запускають тему, що саме привезення гуманітарної допомоги і розгортання пекарні викликало обстріли…

Питаємо, “невже в Херсоні людям не потрібен свіжий хліб? невже він буде зайвий для військових?”. У відповідь типова рефлексія місцевих чиновників “а чого ви до нас, це не ми…”.

Ми здогадуємося, хто, кому і де муляє, що саме наша команда.

Одна країна. Дві реальності.

Солідарна Справа Громад Херсон, Погомій Оксана, витримки…

* * *

Влада Херсона офіційно сказала, що не пустить нас до школи, де готується благодійна пекарня. Поліція Херсону просто зараз вимагає прибрати наш волонтерський намет, де люди мають тепло, підзарядку і воду.

Все це в місті, де дефіцит хліба, тепла і струму. Влада, яка втекла з міста, заважає творити добро команді, яка пережила окупацію і допомагала людям пережити.

Яка ж у нас єдність… давайте позахоплюємося цим гучніше.

 

 

Автор