Санкції на часі. 06.12.2022

Ростислав Павленко

Серед новин про санкції проти рф і їх дію проскочила дужа цікава і дуже рашистська за духом.

На Заході не змогли знайти $200 млрд резервів Центробанку рф. Із $300 млрд російських ЗВР, про арешт яких країни G7 оголосили ще навесні, фактично знайти та заблокувати вдалося менше третини. Просто як у відомому анекдоті про рашиста і дві кульки, одну з яких він поламав, а іншу – загубив.

Оцінка в $300 млрд заморожених російських резервів ґрунтувалася на даних самого російського центробанку. Насправді ж у приватних дискусіях з експертами і журналістами чиновники відповідних західних відомств визнають: термін «заморожування» не зовсім коректний, бо виявити активи на цю суму досі не вдалося.

Фінансові розвідки ведуть активну роботу, щоб зрозуміти, де можуть знаходитися $200 млрд, які залишилися, і який російський інститут ними володіє.

Цей випадок стане ще одним полігоном не просто для посилення, а фактично створення і бойового загартування системи виявлення, знаходження, вичленення, арешту і передачі Україні російських коштів. І добре, що цю роботу почато зараз, бо відновлення України потребуватиме системних ресурсів, і часу на їх пошук буде небагато.

1. Німецька енергокомпанія RWE слідом за Uniper вимагає від «газпрому» відшкодувати збитки через відсутність постачання газу.

Компанія вже ініціювала розгляд в арбітражному суді.

Таким чином, RWE стала другим концерном, який звернувся до «Газпрому» з вимогою відшкодувати збитки. Бо не можна «просто взяти і відключити газ». А коли росія відмовиться платити – позбудеться численної власності за кордоном.

2. путін затвердив скорочення витрат на громадян та перенаправив гроші армії, поліції та ФСБ.

Диктатор путін підписав закон про федеральний бюджет на 2023-2025 роки.

Нафтогазові доходи за планом скоротяться на 24% (хоча це оптимістичний для них прогноз). У цей бюджет закладено різке скорочення витрат на підтримку економіки та рекордний в історії стрибок асигнувань на внутрішні силові структури та спецслужби. Кожен третій рубль дістанеться силовикам, чверть витрат буде засекречено.

3. Бюджет рф у листопаді недоотримав 90,2 мільярда рублів нафтогазових доходів до рівня очікувань, повідомляє російський Мінфін.

Загалом минулого місяця рф отримала на 32% менше нафтогазових доходів, ніж було у жовтні. Обсяг додаткових нафтогазових доходів у листопаді впав майже у 4 рази щодо жовтня.

4. Кількість повідомлень кредиторів про намір збанкрутувати боржника у жовтні злетіла у 2,4 рази, а у листопаді — на 42%.

Експерти пов’язують зростання кількості повідомлень зі скасуванням мораторію на банкрутство, проте найближчим часом мораторій піде на другий план, а головною причиною зростання стане погіршення економічної ситуації та падіння купівельної спроможності росіян.

5. Єврокомісія підготувала 9-й пакет санкцій проти росії, прийняти його можуть 12 грудня.

Близько 180 позицій у списку, спрямованих на банки, ЗМІ та технології, можливо, будуть узгоджені на зустрічі глав МЗС ЄС 12 грудня.

І далі ж буде.

Автор